מכשול להסכם עם טורקיה? לא ניתנה התחייבות ישראלית להסרת הסגר בעזה במסגרת ההבנות עם טורקיה לקראת נורמליזציה של היחסים, כך מסר אמש (חמישי) גורם ישראלי רשמי. את הדרישה הציב ארדואן רק בשבוע שעבר, וטרם ברור אם יחתום על ההבנות שהושגו גם ללא מילוי התנאי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כפי שפורסם בחדשות 10, המדינות הגיעו לסיכומים עקרוניים להסדרת היחסים ביניהן בתום חמש שנות נתק. במסגרת ההבנות שהושגו, ישראל תקים קרן פיצויים לנפגעים, ובתמורה כל התביעות נגדה בעקבות פרשת המרמרה יבוטלו. במקביל, השגרירים יוחזרו לשתי המדינות. הפרטים אושרו הן בלשכת נתניהו והן במשרד החוץ הטורקי.
ההבנות הושגו לאחר שראש המוסד הנכנס יוסי כהן ויוסי צ'חנובר, שייצג את ישראל בוועדה לחקירת אירועי המרמרה, נפגשו בשוויץ עם שר החוץ הטורקי פרידון סינירלולו. עוד סוכם בין הצדדים כי איש החמאס סלאח ערורי לא ייכנס לטורקיה, והיא לא תאפשר את פעילותו משם. אחרי חתימת ההסכמות יחלו בקרוב דיונים להנחת צינור גז מישראל לטורקיה ומכירתו, צעד שמתאפשר בזכות אישור מתווה הגז. עד כה ישראל התנגדה לפיצוי, והדבר עיכב את הפיוס בין שתי המדינות.
בעקבות הפרסומים על הפשרת היחסים בין המדינות, נשמעו קולות שטענו כי מנכ"ל משרד החוץ, יוסי גולד, הודר לכאורה מהשיחות עם הנציגים הטורקים. אתמול טענו מקורביו של גולד כי הוא ובכיר טורקי נפגשו לפני מספר חודשים ברומא כדי לדון בנושאים שאינם נורמליזציה של היחסים בין המדינות ועל כן הטענה לפיהן גולד הודר, לכאורה, משיחות בנושא אינן נכונות. לדבריהם, בהסדרת יחסי ישראל-טורקיה עסקו ראש המוסד הנכנס יוסי כהן ויוסי צ'חנובר בלבד מלכתחילה.
מאז פשיטת חיל הים על משט המרמרה ב-2010, בה נהרגו תשעה אזרחים טורקים, היחסים בין ישראל לטורקיה עלו על שרטון - וגם פרשת "הכיסא הנמוך" של סגן השר דאז דני איילון והשגריר הטורקי לא הרגיעה את הרוחות. המאמצים להפשרת היחסים נכשלו כמה פעמים, ואנקרה הפכה למבקרת חריפה של ישראל - במיוחד בזמן מבצע "צוק איתן".
בשיחה עם כתבים ביום שני אמר ארדואן כי "האזור כולו יוכל להרוויח מנורמליזציה". בעת שובו מטורקמניסטן לארצו, אמר הנשיא הטורקי כי הנורמליזציה עם ישראל "אפשרית אם שני הצדדים יוכלו להגיע לפשרה" - כלומר פיצוי ישראלי על הרג האזרחים הטורקים שהיו במשט לעזה. ארדואן אז הציב תנאי נוסף שמקשה על ההתקרבות: "ישראל צריכה להסיר את המצור על הפלסטינים".
עם זאת, הוא הסביר, כי ההתקרבות בין המדינות חשובה ותועיל לאזור כולו. לאחר המסרים שהשמיע ארדואן, אמר מנכ"ל משרד החוץ דורי גולד כי "מאז ומתמיד שואפת ישראל ליחסים יציבים עם טורקיה והיא בוחנת כל הזמן את הדרכים להגיע לכך".