העימות הדיפלומטי בין ישראל לברזיל נמשך: גורמים במשרד החוץ האשימו לאחרונה את ברזיל בעיכוב המינוי של ראש מועצת יש"ע לשעבר דני דיין לשגריר ישראל במדינה מתוך "חרם אישי". הערב (שבת) הגיב דיין עצמו לפרשה והשיב מתקפה: "לדעתי ישראל לא הניפה דגל לבן, השאלה אם אהיה שגריר או לא לא כל כך חשובה, אלא האם המתנחל הבא שיימצא להיות שגריר יוכל למלא תפקיד דיפלומטי או שנסכים לכך ש-700 אלף ישראלים פסולים לשגרירות".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
דיין הסביר, בריאיון ל"פגוש את העיתונות", כי "עד לפני חודש הייתה הערכה שהנושא ייפתר - גם בירושלים ובביתי בשומרון, ולכן שמרנו על שקט. יש פה טעות אופטית - חושבים שזה נושא הדדי בין ישראל לברזיל, אבל ברזיל נקלעה שלא לטובתה לנושא ה-BDS פה. סאיב עריקאת עוסק בסיכול המינוי שלי, קרא לי פושע מלחמה וכך אנחנו צריכים להתייחס לזה".
"כפי שישראל התנגדה לסימון מוצרים, צריך להתנגד גם לסימון אנשים", הוסיף, "סימון אנשים יותר חמור מסימון מוצרים, זו עליית מדרגה. הממשלה לדעתי צריכה לקבוע עמדה לנושא". דיין ציין כי סירב להתייחס לנושא משום שקיווה שהנושא ייפתר, אבל "הבנתי שזה עניין עקרוני ומדיני. אני מעריך שאני האדם המתאים".
בביקורת מרומזת על הממשלה אמר דיין: "יש גורמים בירושלים שחושבים שמדיניות של 'שב ואל תעשה' היא התשובה הטובה ביותר, אני חושב שהם טועים - אני חושב שזה עניין עקרוני. זה לא משפיל אותי, כי הבעיה עם המינוי שלי לא נובעת מכך שהטרדתי מינית לכאורה, שדיווחו שגנבתי חליפון או שכתבתי שטויות בפייסבוק - היא נובעת מהעמדות שלי ומהעובדה שאני חי לפי העמדות שלי וחי במעלה שומרון. אני קורא לממשלה לאחוז את השור בקרניו, להתייחס לסוגייה האמיתית שנמצאת פה".
על הטרור היהודי: "השב"כ היה צריך להגיב קודם"
עם זאת, הוא סירב למתוח ביקורת מפורשת על נתניהו: "יש לי רק להודות לנתניהו על מה שעשה עד כה, וצריך עכשיו לטפל במצב החדש. הבנתי שהדיון בנושא בלשכת ראש הממשלה נדחה, ואני מקווה שיתקבלו החלטות טובות". דיין לא קשר בין המשבר מול ברזיל לעובדה שאין שר חוץ במשרה מלאה: "אני לא נחשפתי לעבודת משרד החוץ עד כדי כך ולא יכול להשוות למקרים דומים בהם היה שר חוץ, ובאופן עקרוני רצוי שיהיה שר חוץ. פחות מטריד אותי המינוי שלי אישית, אלא תקדים נגד המתנחל הבא, ואני מאוד גאה שיריבים פוליטיים כמו לפיד ויחימוביץ' תומכים בי".
דיין, ראש מועצת יש"ע לשעבר, התייחס גם לפרשת דומא ולטרור היהודי: "עוד מהכתובות הראשונות על הקיר, יצאתי נגד זה בנחרצות. דרשתי מהשב"כ ומצה"ל להיות נחרצים, גם מחבריי שלא תמיד שמעו לי. לא על כל דבר צריך להאשים. עליית המדרגה של השב"כ עוד הייתה צריכה להיות קודם, כבר כשנזרק בקבוק תבערה בחווארה ב-2012". דיין יצא כנגד הח"כים מהימין שמבקרים את התנהלות השב"כ: "אם הפוליטיקאים מהימין מזדעזעים מזה, כנראה שפחות חשוב להם לדעת מי האשמים. מי שתומך בשב"כ צריך לתת לו גיבוי מלא. אני תומך בשב"כ, רק מצטער שהוא עושה את זה באיחור".
בשבוע שעבר טען גורם מדיני בכיר כי "נתניהו צריך להתערב - מדובר בחרם אישי, בוטה ומכוער". גורמים במשרד החוץ הביעו תקווה כי לאחר חג המולד - כלומר בימים אלו - התהליך יתקדם, בכפוף לתהליכים שונים בברזיל כגון הדחת הנשיאה. למרות זאת, בישראל טענו כי החרמתו של דיין "מאיימת להטיל צל כבד על יחסי המדינות".
גורמים דיפלומטיים ומדיניים במשרד ומחוצה לו הסבירו לאחרונה כי הגיע הזמן שראש הממשלה נתניהו, שמשמש גם כשר חוץ, יתערב בנושא ויפעיל לחץ. "החרם הזה עלול להזיק פי כמה מסימון המוצרים מהתנחלויות", טענו. עד כה ראש הממשלה נמנע להתערב במינוי וניתן להעריך כי במשרד החוץ ממתינים לראות את ההתפתחויות בנושא בטרם יחליטו כיצד לפעול. במידת הצורך יישקלו גם מהלכים קיצוניים כמו ויתור על המינוי.