כשברקע גל טרור מתמשך ומצב מתוח למדי בירושלים, בגדה המערבית וביתר חלקי הארץ, מגלה בכיר אמריקני כי ראש הממשלה נתניהו היה מוכן, למעשה, לסגת מרוב שטחי יהודה ושומרון: בריאיון לסוכנות הידיעות "רויטרס" ולקראת יציאתו לאור של ספר חדש שחיבר, חשף השליח האמריקני לשעבר למזרח התיכון, דניס רוס, את כוונותיו של נתניהו - עליהן שמע לפני 5 שנים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדבריו, ראש הממשלה הביע ב-2010 נכונות לסגת מרוב שטחי הגדה המערבית - זאת במידה וצרכי הביטחון של ישראל לא ייפגעו עקב מהלך כזה. רוס טוען בספרו כי נתניהו אמר את הדברים לאחר לחץ שהפעילה עליו מזכירת המדינה דאז והמועמדת לנשיאות היום הילארי קלינטון, ששאלה את נתניהו באילו צעדים הוא יכול לנקוט על מנת לקדם את השלום בין ישראל לפלסטינים.
"הוא לא ציין מכמה אחוזים הוא מוכן לסגת, אבל הוא הבין איזו נסיגה תספק את הפלסטינים. מדבריו עלה כי זה תרחיש אפשרי, במידה וצרכי הביטחון של ישראל יוכרו ולא ייפגעו - וארה"ב תערוב לכך", סיפר רוס, ששימש בעבר גם כיועץ לנשיאים רפובליקניים ודמוקרטיים, בהם גם הנשיא המכהן אובמה.
רוס הבהיר כי נתניהו לא ציין במכוון את אחוז השטח המדויק ממנו הוא מתכוון לסגת - זאת בדומה למנהיגים ישראלים קודמים, שהאמינו כי אם יצהירו במדויק מכמה אחוזים מהשטח הם מעוניינים לסגת - הפלסטינים ירצו יותר.
עם זאת, סייג רוס את דבריו ואמר כי מאז התחולל במזרח התיכון האביב הערבי שגרם לתהפוכות רבות באזור ולחוסר יציבות - ייתכן וחלו שינויים בתפיסת נתניהו, כיוון שכל נסיגה ישראלית הייתה מושפעת מהאירועים ואף עלולה הייתה לעודד את ארגוני הטרור האסלאמיים במדינות השכנות לפעול.
"היחסים בין ישראל לארה"ב מתוחים? היו תקופות דומות בעבר"
בחודש הבא צפויים ראש הממשלה נתניהו ונשיא ארה"ב אובמה להיפגש בבית הלבן - לראשונה מאז נחתם הסכם הגרעין עם אירן ומאז מערכת הבחירות בישראל - מה שגרם להידרדרות ביחסים בין השניים. לקראת המפגש אמר רוס כי לדעתו, מדובר בתקופה שדומה לתקופות שונות בעבר, שגם בהן היחסים בין המדינות היו מתוחים: "הייתה מתיחות גם כשקרטר, רייגן ובוש היו בשלטון, ואחרי המתיחות החלו המאמצים ליישר את ההדורים".
לדברי רוס, אובמה יכול להרגיע את נתניהו אם ינקוט בשורת צעדים כמו הקמת ועדה מיוחדת שתענה על חששותיה של ישראל בעידן שלאחר חתימת הסכם הגרעין עם אירן ובחינת שיתוף פעולה במערכה מול ארגון חיזבאללה, אותו מממנת אירן. "נתניהו יכול לתרום למאמץ שיקום היחסים אם ישלב בממשלתו מפלגות מתונות יותר ולא יחדש את הבנייה בשטחים", מסכם רוס.