תגובה ישראלית חריפה להכרה השוודית במדינה פלסטינית: שר החוץ אביגדור ליברמן הורה הערב (חמישי) על החזרת השגריר הישראלי יצחק בחמן משטוקהולם. ממשרד החוץ נמסר כי החזרת השגריר משוודיה נועדה להתייעצות לנוכח החלטת הממשלה השוודית להכיר במדינת פלסטין.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לאחר ההודעה הרשמית משטוקהולם בדבר ההכרה בפלסטין, תקף ליברמן את ההחלטה השוודית וכינה אותה "אומללה". "החלטת ממשלת שוודיה להכיר במדינה פלסטינית היא החלטה אומללה, שמחזקת את הגורמים הקיצוניים ואת הסרבנות הפלסטינית", כתב ליברמן בעמוד הפייסבוק שלו.
"הסיכוי היחיד להגעה להסדר הוא בניהול מו"מ כנה בין ישראל לפלסטינים, ואילו צעדים כאלו רק מחזקים את הדרישות הלא-ריאליות של הפלסטינים ומרחיקים את ההסדר", הוסיף שר החוץ. "חבל שממשלת שוודיה בחרה לנקוט צעד הצהרתי שיש בו הרבה נזק ואין בו כל תועלת. על ממשלת שוודיה להבין שהיחסים במזרח התיכון מורכבים יותר מרהיט להרכבה עצמית של איקאה, ויש לנהוג בענין באחריות וברגישות".
מוקדם יותר היום הודיע משרד החוץ השוודי באופן רשמי כי המדינה, החברה באיחוד האירופי, מכירה במדינה פלסטינית עצמאית. מדובר בצעד שנעשה על ידי ממשלת השמאל החדשה במדינה, לאחר שהממשלה הקודמת נמנעה מהמהלך, למרות קריאות מצד הקהילה המוסלמית הגדולה במדינה הסקנדינבית.
סוכנות הידיעות AFP ציטטה את שרת החוץ מרגוט וולסטרום שאמרה: "הממשלה החליטה להכיר היום במדינה פלסטינית. זהו צעד חשוב שתומך בזכותם של הפלסטינים להגדרה עצמית". ראש הממשלה החדש סטפאן לופוואן אמר לפרלמנט השוודי בטקס ההשבעה שלו בתחילת החודש שהוא מתכוון להכיר במדינה - הכרזה שהעלתה ביקורת בירושלים וגם בוושינגטון.
ממשלת השמאל-מרכז הפכה לממשלה האירופית הראשונה שמכירה במדינה פלסטינית באופן רשמי. כעת ישנו חשש מפני צעד זהה שיבצעו מדינות אירופיות נוספות, במיוחד לאחר ההצבעה בפרלמנט הבריטי בתחילת החודש שקראה לממשלה להכיר במדינה פלסטינית. הקהילות המוסלמיות ההולכות וגדלות באירופה לוחצות על הפוליטיקאים, שלרוב נבחרים בשיטות בחירה אזוריות וצריכים את קולות המיעוטים כדי להיבחר, להכיר במדינה פלסטינית.
אבו מאזן: "זהו צעד הסטורי"
העיתון השוודי Dagens Nyheter ציטט את שרת החוץ שהוסיפה: "ההכרה במדינה פלסטינית תורמת לעתיד טוב יותר לאזור שכבר זמן רב מאופיין בקיפאון במשא ומתן, בהרס ובתסכול. יש מי שיטען שההחלטה הזו מגיעה מוקדם מדי, אני חוששת שאולי זה מאוחר מדי".
היא טענה שההכרה תיתן נקודת מוצא טובה יותר לפלסטינים במשא ומתן עם ישראל ותספק תקווה לצעירים בישראל ובמדינה הפלסטינית. "אנו מוכנים עכשיו להוביל את המהלך, אנו מקווים שנראה את הדרך גם למדינות אחרות", אמרה שרת החוץ.
האסיפה הכללית של האו"ם אישרה רשמית הכרה במדינה פלסטינית כבר ב-2012, אבל ארצות הברית, האיחוד האירופי ומדינות אירופה, לא הכירו רשמית בהכרזה - עד הבוקר, עם ההכרזה השוודית. ברשות הפלסטינית כבר בירכו על המהלך: יושב ראש הרשות אבו מאזן תיאר את ההכרה כ"צעד היסטורי", ריאד אל מאליכי, שר החוץ הפלסטיני אמר "אנו מברכים על ההכרזה, אנו מודים לממשל ולעם השוודי על ההכרה הזו, אנו מודים להם על ההחלטה האמיצה שהתקבלה למרות הלחץ שהופעל על שוודיה מאז שהכריזה לראשונה על נכונותה לצאת בהכרזה כזו"