מסכת לחצים דיפלומטיים על ישראל: עוד לפני הדיון במועצת הביטחון של האו"ם על ההתפתחויות האחרונות בירושלים, מועצת המנהלים של אונסק"ו - ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם - גינתה את "ההפרות הישראליות בירושלים הכבושה". על פי הדיווח בסוכנות הידיעות הירדנית "פטרה", הרשות הפלסטינית וירדן פנו יחד למועצת אונסק"ו עם הצעת החלטה תחת הכותרת "פעולות ישראליות בפלסטין הכבושה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ההחלטה אושרה אמש (שלישי) בישיבת מועצת המנהלים בפריז, לאחר שזכתה לתמיכה מצד מדינות ערביות נוספות.
עוד דווח כי על פי נוסח ההחלטה שאושר, ההגדרה החוקית של ישראל היא "כוח כיבוש", וכל הפעילויות הישראליות בשטחים שנכבשו לאחר מלחמת ששת הימים הם "הפרה וצעד בלתי חוקי".
גורמים בירדן מסרו כי ההחלטה נועדה לקדם את מדיניותו של המלך עבדאללה "להגן על מסגד אל-אקצא והאתרים הקדושים", בהתאם להסכם השלום שנחתם בין ישראל לירדן ב-1994 ולסיכומים בין המלך לבין אבו מאזן. "אונסק"ו דוחה את צעדי ההסלמה הישראלים ביישום תכניות חסרות תקדים ובביצוע הפרות שמאיימות על המורשת של העיר העתיקה הכבושה", נכתב בהצעה שאושרה.
בין השאר, גינה הגוף את הכנסת כוחות המשטרה למתחם המסגד, מניעת תפילות במתחם, סיפוחי קרקעות והטלת הגבלות על הווקף. המועצה קראה לישראל "להפסיק באופן מיידי" את הצעדים הללו ולהסיר את המצור על עזה.
מועצת הביטחון תדון בבנייה, חשש מסנקציות
בהמשך היום תדון מועצת הביטחון של האו"ם בתכניות הבנייה הישראליות במזרח ירושלים, לבקשת ממלכת ירדן. הבקשה הגיעה בעקבות מכתב ששלח השגריר הפלסטיני לארגון ריאד מנסור שקרא לפגישה דחופה "בעקבות המשבר במזרח ירושלים הכבושה". מאחר והרשות הפלסטינית נחשבת כמדינה משקיפה ולא כמדינה חברה, ירדן שהיא מדינה חברה החליטה להעביר את הבקשה דרכה.
השגריר כתב כי על המועצה לדרוש מישראל לעצור את תכניות הבנייה ו"להתחייב לדרך השלום שישראל נטשה בחוסר אחריות". ירדן היא כעת אחת מ-10 החברות באופן זמני במועצת הביטחון, לצד חמש החברות הקבועות במועצה - ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת.
בניגוד למליאת עצרת האו"ם שם ההחלטות הן הצהרתיות, למועצת הביטחון יש אפשרות להטיל סנקציות מעשיות על חברות שמפרות את החלטות המועצה. רק שלשום הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית כי היא מתנגדת לבנייה בשטחים, כך שווטו אמריקני שלרוב מגן על האינטרסים הישראליים אינו מובטח הפעם.
יו"ר הפרלמנט הירדני, עאטף טראונה, טען שלשום כי "התוקפנות של ישראל נגד הפלסטינים לא פחות חמורה ולא פחות טרור מארגון דאע"ש" וקרא לישראל לשוב לשולחן המשא ומתן באופן מיידי. כמו כן הביא טוארנה חשש מההשלכות של הסלמה ביטחונית נוספת, בעקבות מבצע "צוק איתן".
לדבריו, "הקונפליקט באזור והכשלון במציאת פתרון ארוך טווח לסוגייה הפלסטינית מחייב את הקהילה הבינאלומית להפעיל לחץ על ישראל כדי שתפסיק את הבנייה בהתנחלויות". לאחר מכן טען יו"ר הפרלמנט כי "מה שישאר עושה - ההפרות החוזרות ונשנות כלפי אדמה פלסטינית למרות ההסכם - מעוררת רגשות. המתקפות הללו הן לא פחות חמורות מהטרור שמבצע דאע"ש".