אירופה מתקדמת להכרה בפלסטין? הפרלמנט הבריטי יקיים בשבוע הבא דיון סמלי ולא מחייב בשאלה האם להכיר במדינה פלסטינית. ההודעה על הדיון מגיעה כשבוע לאחר הצהרתו של ראש ממשלת שוודיה הטרי על כוונתו להכיר במדינה פלסטינית. בעקבות דבריו זומן היום שגריר שוודיה בישראל לשיחת נזיפה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הדיון וההצבעה ייערכו בבית התחתון של הפרלמנט הבריטי ב-13 באוקטובר, וזאת בעקבות בקשה של אחת ממפלגות האופוזיציה. על פי ההערכה, מרבית הסיכויים כי הפרלמנט הבריטי לא יצביע בעד המהלך וגם אם ההחלטה תתקבל, לא תהיה לה משמעות מעשית. עם זאת, המהלך בהחלט עשוי להגביר את הדיון בבריטניה בסוגיה הנפיצה.
"המהלך מנוגד לעמדת הממשלה, אך לא מדובר במתקפה נגדם", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס חבר הפרלמנט מטעם מפלגת הלייבור גרהאם מוריס. "אנו מרגישים כי הגיע הזמן לצעוק בקול גדול כי יש לעשות זאת. הכרה במדינה פלסטינית תפיח רוח חדשה בתהליך השלום".
שגריר שוודיה ננזף
בתוך כך הגיע היום שגריר שוודיה בישראל, קארל מגנוס, לשיחת הבהרה במשרד החוץ בירושלים. "ישראל סבורה שמדובר בהצהרה, שלא רק שאינה תורמת לשיפור היחסים בין ישראל לפלסטינים אלא אף מזיקה להם", אמר סמנכ"ל אירופה במשרד החוץ, אביב שיר-און לשגריר מגנוס בשיחת הנזיפה.
שיר-און הביע בפניו את מחאתה ואכזבתה של ישראל מדבריו של ראש ממשלת שוודיה, סטפן לופבן, על כוונתה של שוודיה להכיר במדינה פלסטינית. "זו הצהרה שמדרדרת את היחסים בשטח ומקטינה את הסיכוי להגיע להסדר, משום שהיא יוצרת אצל הפלסטינים ציפייה לא ריאלית להשגת מטרתם באופן חד-צדדי ולא באמצעות מו"מ עם ישראל", הסביר סמנכ"ל אירופה במשרד החוץ לשגריר.
בשבוע שעבר הצהיר ראש הממשלה השוודי הטרי כי "פתרון שתי המדינות מצריך הכרה הדדית ורצון לחיים בשלום ובדו-קיום. לכן, שוודיה תכיר במדינת פלסטין".
האמירה ספגה הודעות גינוי חריפות מצד ישראל וארצות הברית, והשגרירות השוודית בישראל פרסמה הודעת הבהרה. "ראש הממשלה אמר כי את הסכסוך בין ישראל לפלסטין ניתן לפתור באמצעות פתרון שתי המדינות וזה דורש הכרה הדדית", נכתב בהודעה. "ראש הממשלה סיכם כי כתוצאה מכך, שוודיה תכיר במדינה הפלסטינית".