יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן המבקר בימים האחרונים בפריז, נפגש אתמול (שישי) עם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. על פי הדיווח בסוכנות הידיעות הפלסטינית "שאשא", אולמרט אמר במהלך הפגישה כי "אבו מאזן מעולם לא התנגד ליוזמות שלום".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בפתח הפגישה ראש הממשלה לשעבר אמר: "אני מאוד שמח לפגוש את אבו מאזן, כי לא התראינו הרבה זמן". אולמרט הוסיף כי "הנשיא עבאס הוא בראש ובראשונה נשיא העם הפלסטיני, הוא מנהיג פוליטי גדול והאדם החשוב ביותר בנוגע לעתיד בין ישראל לפלסטינים".
"אבו מאזן כבר הוכיח שהוא מחוייב לפתרון שתי המדינות", הדגיש אולמרט. "חשוב שהעם בישראל יבין זאת. אני מגדיר את יו"ר הרשות חבר שלי והאמונה המשותפת של שנינו היא שניתן להגיע להסכם שלום". אולמרט הדגיש בדבריו שעל מדינות המערב להבין שאין תחליף לפתרון שתי המדינות ושלדעתו אבו מאזן הוא השותף היחיד לפתרון זה.
מוקדם יותר אבו מאזן נפגש עם נשיא צרפת עמנואל מקרון. במהלך הצהרות לתקשורת יו"ר הרשות הפלסטינית הכחיש את הטענות הישראליות ואמר: "ההתנגדות למשא ומתן הגיעה מהצד הישראלי. אנחנו מוכנים לשבת למשא ומתן חשאי או פומבי". אבו מאזן הוסיף: "הבהרתי את עמדותיי בנוגע לשמירה על האינטרס הפלסטיני לנשיא מקרון, והוא יעביר זאת לטראמפ במהלך עצרת האו"ם בניו יורק".
"אבו מאזן כבר הוכיח שהוא מחוייב לפתרון שתי המדינות"
שלשום הפרשנית המדינית, דנה ויס, פרסמה במהדורה המרכזית כי הרמטכ"ל גדי איזנקוט הגיע השבוע לקבינט עם אזהרה חמורה מפני התחממות משמעותית בזירה הפלסטינית. לדבריו הסבירות להתפרצות של סבב אלימות ביהודה ושומרון עומד כעת על בין 60 ל-80 אחוזים ואם הוא יתפתח הוא יהיה משמעותי יותר מסבב בעזה מבחינת סדר הכוחות שישראל תידרש להשקיע ומבחינת החיכוך עם האוכלוסייה האזרחית.
הערכת הרמטכ"ל מתבצעת על רקע מספר נסיבות בעייתיות שנוצרו ובראשם העימות של אבו מאזן עם ממשל טראמפ והמהלומות הדיפלומטיות שספג מהבית הלבן. לכך מצטרפים יחסיו הרעועים עם מדינות ערב והלחץ להגיע לפיוס עם חמאס, זאת כשהמשא ומתן בין הצדדים תקוע. בשל כך, עולה החשש שישראל תדחק את אבו מאזן מהתמונה ותייצר מסלול ישיר מול חמאס.
לדבריו, מפלס המתח צפוי לעלות בנאום שאבו מאזן יישא בשבוע הבא בעצרת האו"ם. איזנקוט אמר שגם אם אין צפי שאבו מאזן ישבור את הכלים בניו יורק, הוא צפוי לשאת נאום תקיף ולוחמני מאוד שעשוי בהחלט להצית את השטח - כפי שנאום כזה תידלק בעבר את טרור היחידים.
אך הרמטכ"ל הציג בפני השרים פתרון אותו מערכת הביטחון טוענת מזמן - שיפור כלכלי בגדה, ניהול נכון של הלחץ של האמריקנים שלא מבינים עד הסוף את ההשלכה של כל הצעדים שלהם ובמקביל, הדגיש את החשיבות של מציאת פתרון למצוקה האזרחית בעזה. אך מעל הכול הדגיש הרמטכ"ל כי יש להתרכז בזירה הצפונית - שהיא החשובה והמאתגרת ביותר. אחרת, ישראל עלולה למצוא את עצמה מתפזרת על יותר מדי חזיתות.
מדובר באזהרה פסימית מאוד מצד הרמטכ"ל, אבל השרים שהיו בחדר לא התרשמו ואמרו שאין חדש בפתרונות שהציג והם אינם יכולים לשנות את המצב. גורם בכיר בקבינט טען כי התחושה היא שהרמטכ"ל "דיבר לפרוטוקול".