חסימת המשט האירופי לעזה מובילה למחלוקת מדינית: השלטונות בנורווגיה דרשו היום (שלישי) הבהרות מישראל לאחר שסירת דיג עם דגל נורווגי נעצרה בדרך לעזה והוחרמה. באוסלו דרשו מירושלים להסביר את העילה המשפטית לעיקול הספינה. בתקשורת הנורווגית פורסמו טענות לאלימות מצד החיילים: בצה"ל טענו שלשום כי ההשתלטות בוצעה ללא אירועים חריגים, אך הערב נמסר כי הופעל "כוח סביר".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"מתחקור האירוע עולה כי בעת ההשתלטות על כלי השיט בוצע שימוש בכוח סביר לשם התגברות על התנגדותם של המפליגים", נמסר בתגובה לטענות להכאת משתתפי המשט. "כוחות זרוע ים מתורגלים בפעילות זו ועושים זאת במקצועיות ואחריות לאורך השנים. מהתחקור עולה כי לא היה אירוע העונה להגדרת אירוע חריג ביחס לניסיון מאירועים קודמים לאורך השנים".
במשרד החוץ הנורווגי אמרו כי הדיפלומטים בישראל פועלים להעניק סיוע קונסולרי לחמשת הנורווגים שעוכבו על ידי צה"ל. 22 נוסעים ואנשי צוות היו על סיפון הסירה, שניים מתוכם - אזרחים ישראלים - נחקרו ושוחררו תוך זמן קצר. במשט הנוכחי, בניגוד לאירועים הקודמים, כלי השיט הוחרם על מנת שיועבר לנפגעי הטרור - בעקבות בקשה לעיקול שהגיש ארגון "שורת הדין".
"ביקשנו מהרשויות בישראל להבהיר את הנסיבות של תפיסת כלי השיט והבסיס המשפטי להתערבות", ציין דובר משרד החוץ הנורווגי. במשרד החוץ בירושלים סירבו להגיב לדבריו.
טורסטיין דאלה, ראש הקבוצה שארגנה את המשט, ציין כי זו מדובר בפעם הראשונה שכלי שיט נורווגי מנסה לפרוץ את המצור על עזה. "הקפטן הוכה בראשו על ידי חיילים ישראלים שהורו לו להפליג לישראל אבל איש לא נפגע", טען. עוד הצהיר ראש הקבוצה: "זו סירה שלווה, סירה של שלום - לא יעלה על הדעת שהיא יכולה לאיים על ביטחונה של ישראל".
אאודון ליסבאקן, בכיר במפלגת הסוציאליסטים בנורווגיה, קרא למשרד החוץ למחות נגד "חטיפת הסירה הנורווגית במים בינלאומיים". לדברי הפוליטיקאי שמשתייך למפלגת השמאל מהאופוזיציה במדינה, האזרחים הנורווגים היו רשאים למחות על המצור.
הספינה נתפסה ביום ראשון לאחר שהייתה במעקב: ההשתלטות על הספינה הסתיימה ללא אירועים חריגים לפי דובר צה"ל, והספינה הובלה לנמל אשדוד. המשט יצא לדרכו לפני כחודשיים מנמל ברגן בנורווגיה, במקביל להעברת שגרירות ארצות הברית לירושלים ולהפגנות ההמוניות בגבול הרצועה, שבהן נהרגו עשרות פלסטינים מירי צה"ל. טייס חיל האוויר הישראלי לשעבר יונתן שפירא, שנמצא על אחת הספינות, קרא לחיל הים "לסרב פקודה ולא לבלום אותנו".
הוא ציין כי הפעילים הביא עמם ציוד רפואי לעזה: "מטרתנו העיקרית היא שבירת המצור והענקת הספינה הזאת ושתי האחרות כתרומתנו לדייגי עזה המנהלים מאבק יומי קשה לפרנסתם ופרנסת משפחותיהם. אנחנו קבוצה של פעילי שלום שבחרו במאבק לא אלים".
צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אמנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/