עוד לפני הסערה שהתעוררה בעקבות מכתבו של נשיא המדינה ראובן ריבלין נגד חוק הלאום, ועוד לפני שהחוק הגיע לוועדה המיוחדת בכנסת, באיחוד האירופי לא חיכו ובאופן חריג פנו לחברי כנסת בליכוד והזהירו אותם מפני ההשלכות של אישור החוק. "החוק פוגע במעמדה של ישראל", נאמר לח"כים. בעקבות הפרסום, ראש הממשלה הנחה את מנכ"ל משרד החוץ לזמן את השגריר לשיחת נזיפה.
לקריאת הנוסח המלא של הצעת החוק
שגריר האיחוד האירופי בישראל, עמנואל ז'ופרה, שוחח בימים האחרונים עם מספר חברי כנסת המעורבים בהליכי חקיקת החוק, רובם מהקואליציה, והביע בפניהם את ההתנגדות הנחרצת של האיחוד לחקיקה. השגריר הפציר בהם להעניק תשומת לב מיוחדת לסעיף 7ב' השנוי במחלוקת, הסעיף שמתיר התיישבות נפרדת. על פי אחד מחברי הכנסת, השגריר יותר מרמז שהאיחוד מצפה שישראל תעצור את המשך הליכי חקיקת החוק.
על פי חבר כנסת אחר, שגריר האיחוד אמר בשיחה: "החוק מרחיק את ישראל מהנורמות המקובלות במדינות הדמוקרטיות. החקיקה נודפת ריח גזעני, מפלה קבוצות ובמיוחד את ערביי ישראל ופוגעת בערכים שמדינת ישראל מנסה להקרין".
מי שלחץ על האיחוד האירופי להתערב בחוק אלו הם חברי הכנסת של הרשימה המשותפת. הם לא רק נפגשו עם נציגים באיחוד במטה בבריסל, אלא גם המשיכו את הלחץ במדינות כמו בלגיה וצרפת, וגם כאן בישראל בפגישות עם נציגים בכירים של האיחוד.
במשלחת האירופית לישראל מסרו בתגובה לפרסום: "לא נתייחס לשיחות פרטיות שהשגריר מקיים באופן שגרתי במסגרת עבודתו עם מגוון בני שיח בשורה של נושאים".
בעקבות הפרסום, ראש הממשלה בנימין נתניהו, המכהן גם כשר החוץ, הנחה את מנכ"ל משרד החוץ יובל רותם לזמן את השגריר לשיחת נזיפה שנייה, ובכוונתו לנקוט צעדים נוספים. "לא די בזה שהאיחוד האירופי מממן עמותות שחותרות נגד מדינת ישראל ומממנות בנייה בלתי חוקית, כעת הוא מתערב בחקיקה ישראלית", נכתב בתגובת לשכת ראש הממשלה. "כנראה שאינם מבינים שישראל היא מדינה ריבונית".
"זכויות יש גם לרוב"
מוקדם יותר הערב נתניהו אמר שהוא מתכוון להשלים את חקיקת החוק בשבוע הבא. בטקס האזכרה הממלכתי לזאב ז'בוטינסקי בהר הרצל הבהיר ראש הממשלה כי זכויות הפרט והקבוצה יישמרו גם לאחר חקיקתו, אך שבדמוקרטיה גם לרוב יש זכויות.
"ז'בוטינסקי דבק בערך בסיסי אחד, שמירת הייחוד הלאומי שלנו במולדתנו", אמר נתניהו. "הוא לא האמין שנוכל לשמר את הייחוד הלאומי שלנו במקום אחר זולת מולדתנו, זה הבסיס לכל השאר. הוא אמר שעלינו לשמר את הייחוד הלאומי שלנו כאן, בארץ. העקרון הזה הוא גם מה שמנחה אותנו בהתוויית חוק הלאום, שאני מקווה להעבירו בקרוב בכנסת".
נתניהו הוסיף: "בדמוקרטיה הישראלית נמשיך להבטיח את זכויות הפרט והקבוצה, אלה ימשיכו להיות מובטחות, אבל זכויות יש גם לרוב, והרוב מכריע. הרוב המכריע בעם רוצה להבטיח את אופיה היהודי של מדינתנו לדורות. השילוב הזה של זכות הלאום וזכויות הפרט, השילוב הזה הוא המשמעות של המילים 'מדינה יהודית ודמוקרטית' וז'בוטינסקי ללא ספק האמין בעיקרון הזה".