לאחר שממשל טראמפ עצר רשמית את המינוי לאונר"א, כפי שנחשף לראשונה בחדשות סוף השבוע, ארה"ב מחפשת גורמים מחוץ לארגון הסיוע שייקחו אחריות על תפקידי אונר"א. ממשל טראמפ כבר פנה לעבדאללה מלך ירדן וביקש ממנו לקחת לידיו את מערכת החינוך הגדולה של אונר"א בירדן, אך הוא סירב. שר החוץ הירדני אף הזהיר אמש (שבת) מ"השלכות חמורות" של הפסקת תקצוב אונר"א.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
משרד החוץ הירדני מסר כי הוא "מביע חרטה" על החלטת טראמפ וציין כי ירדן פועלת לגיוס תמיכה בפתרון המשבר הכלכלי של הארגון. כמו כן הזהירו בירדן מ"השלכות חמורות ליציבות האזורית" אם אונר"א לא תוכל לעמוד במחויבותה לסייע לכ-5 מיליון פליטים פלסטינים.
לפי החישוב האמריקני החשד, יש מחוץ לגדה המערבית ורצועת עזה רק כ-20 אלף אנשים שזכאים להיחשב כפליטים. בוושינגטון מנסים להתחיל לחפש גורמים מחוץ לאונר"א שיסכימו לקבל את תפקידי הארגון - למשל מערכת החינוך, קליניקות, שירותים סוציאליים, מזון, מצרכים- ויקבלו את הכסף, כמעין מהלך הפרטה. פנייה דומה צפויה גם לרשות הפלסטינית, שצפויה לסרב.
בארה"ב רוצים להוציא את הטיפול בפלסטינים מידי אונר"א ולהתייחס לאלו שמוגדרים כיום כפליטים כנזקקי סעד או תמיכה. השלב הבא, כפי שפרסמה הערב פרשניתנו המדינית דנה ויס, הוא פגיעה בניסיונות התקצוב מצד העולם הערבי - ושינוי המנדט של הארגון כדי לכווץ אותו.
גורמים מדיניים בכירים בירושלים עודכנו על ידי ממשל טראמפ שהאמריקנים יאפשרו למדינות המפרץ להמשיך ולהזרים כסף לארגון השנה, כדי להבטיח את המשך הפעילות המיידיית שלו. בהמשך ארה"ב תתנה את הסכמתה להעברת הכספים בדיון מחדש על המנדט של הארגון והגדרות הפליטים הפלסטינים - מתוך כוונה להביא בעתיד לסגירה מוחלטת של הארגון.
שר המודיעין ישראל כ"ץ מסר כי הוא "מברך על החלטת נשיא ארה"ב להפסיק כל מימון לאונר"א - הארגון להנצחת בעיית הפליטים הפלסטינים ודרישת 'זכות השיבה', ולחפש דרכים אלטרנטיביות לסיוע ישיר לאוכלוסיה הנזקקת בהיבט ההומניטרי בלבד. זוהי ראייה מפוכחת של המציאות וגיבוי לעמדת ישראל ששוללת מכל וכל את טענת 'זכות השיבה' הפלסטינית".
מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה שלשום כי תפסיק כל סיוע לסוכנות הסעד לפליטים הפלסטינים אונר"א. עוד נאמר בהודעה כי ארה"ב תחפש אפיקים אחרים לסיוע. בכיר ברשות הפלסטינית הגיב למהלך וכינה אותו "מתקפה נגד העם הפלסטיני". דוברת מחלקת המדינה הת'ר ניוארט כינתה את הארגון בהודעתה "פגום ללא תקנה" וטענה כי "הממשל בחן את הנושא בזהירות וקבע כי ארה"ב לא תמשיך להעביר כספים לארגון".
"ישראל תומכת במהלך האמריקני", אמר אמש ראש הממשלה בנימין נתניהו. "הקיבוע של הפליטות הפלסטינית ע"י אונר"א היא אחת הבעיות המרכזיות שמנציחות את הסכסוך. כדאי להסב את הכסף לגורמים אחרים שיעשו בו שימוש נאות לרווחת האוכלוסייה ולא להנצחת הפליטות".
"החלטת ארה"ב להפסיק את המימון לאונר"א היא מתקפה בוטה נגד העם הפלסטיני", אמר דוברו של אבו מאזן. "בהחלטתה הוכיחה ארצות הברית כי היא אינה משחקת עוד גורם משמעותי ואין לה תפקיד בפתרון הסכסוך".
"החלטה חשובה ששוללת את הדרישה הפלסטינית לזכות השיבה"
"אנו מופתעים ומאוכזבים מהחלטת ארה"ב להפסיק להעביר לנו כספי סיוע", הגיבו בסוכנות האו"ם לפליטים הפלסטינים. "אנו דוחים בתוקף את הביקורת האמריקנית על כך שההתנהלות בבתי הספר, מרכזי הבריאות והסיוע שלנו לפליטים פלסטינים פגומה".
הצעדים הללו צפויים להחמיר את המצב ההומניטרי, הקשה דיו גם כך, של הפליטים בעזה ובמחנות השונים - כך טוענים מומחים למדיניות חוץ. קיצוץ התקצוב לפלסטינים ושינוי המדיניות של הבית הלבן באזור הם חלק משינוי גדול יותר של מדיניות ארה"ב במזרח התיכון וכולל את היציאה ממרבית אזורי הלחימה במדינות כמו סוריה ועירק.
צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה - וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/