שליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלדנוב מזהיר היום (רביעי) כי אם המצב ההומניטרי בעזה יידרדר, עשויות להיות לכך השלכות ביטחוניות על ישראל. לדבריו, עימות נוסף בעזה יהרוס כל אפשרות לחידוש התהליך המדיני בין ישראל והפלסטינים - אפשרות שהממשל האמריקאי מנסה להוביל בימים אלה. הוא סירב להתייחס לדיווחים על עסקה מתגבשת בין ישראל והחמאס להחזרת גופות החיילים והאזרחים שבידי חמאס בעזה א,ך אמר כי הוא צפוי להיפגש עם המשפחות בימים הקרובים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"הסכנה הכי גדולה לכל ניסיון להניע תהליך היא המצב בעזה", אמר מלדנוב. "המצב בעזה משאיר אותי ער בלילה, ובסוף גם יגיע לדלתות ישראל. יש הידרדרות דרמטית בשלושת החודשים האחרונים: משבר החשמל; מערכות הביוב בעזה שקרסו, ובגללן 100 אלף טון מי ביוב נשפכים לים התיכון מדי יום - בגודל של 40 בריכות אולימפיות; מחירי הירקות עלו ב-50%; ובתי החולים עומדים בפני מצב מאוד רגיש. הסיבה היחידה שהכל מחזיק כרגע היא העברת הדלק המצרית לתחנת הכוח". עם זאת, הדגיש כי "פתרון משבר החשמל לא בידיים של ישראל כעת, אלא בידי הפלגים".
הערב צפוי להתקיים כינוס סגור מיוחד של מועצת הביטחון והשליח מלדנוב צפוי לעדכן בשיחת וידאו מירושלים על המצב ההומניטרי בעזה. אתמול פורסם דוח מקיף של האו"ם לציון עשור לשליטת חמאס ברצועת עזה, בו נקבע כי המצב ברצועה מידרדר במהירות רבה יותר בהשוואה לתחזיות קודמות וכי "עזה הפכה למקום בלתי ראוי למגורים עבור שני מיליון תושביה - זאת אחרי עשור של שלטון חמאס שבמהלכו ירדה ההכנסה, נפגעו שירותי הבריאות, החינוך והחשמל וכן שובשה הגישה למים נקיים".
נושא נוסף אליו מלדנוב התייחס בהרחבה הוא הניסיון האמריקאי להניע מחדש את המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים. מחר צפויה להיערך פגישה ראשונה של שליחי הקוורטט למזרח התיכון עם השליח המיוחד של הנשיא טראמפ, ג'ייסון גרינבלט, שמבקר בישראל ונפגש היום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. מלדנוב הדגיש כי הוא סבור שיש להתחיל עם "צעדים בוני אמון שיספקו תקווה לאנשים, ורק אז להתמודד עם נושאי הליבה של הסכסוך".
לדברי מלדנוב, בפגישתו הראשונה עם גרינבלט הוא שאל אותו לעצתו הראשונה. "אמרתי לו: 'קח את הזמן, כשמגיעים מבחוץ, צריך לקחת זמן להבין מה אפשרי ומה ניתן לעשייה, להבין את מגבלות הפוליטיות על שני הצדדים'. האמריקאים מבינים את הצורך לפעול לאט כדי לבנות אווירה לחידוש המשא ומתן", הוסיף, אך הבהיר כי הוא סבור כי למרות הניסיון לשלב את מדינות ערב לתוך התהליך, "לא ניתן לדלג מעל הראש של הפלסטינים ולעשות תהליך רק עם מדינות ערב".
מלדנוב מתח ביקורת על צעדים של שני הצדדים שפוגעים באמון, ובפרט על האצת הבנייה בהתחלויות וההסתה בצד הפלסטיני. "המספרים של ההתנחלויות בחצי השנה האחרונה מדאיגים", אמר. "אני מבין את הדאגות הפוליטיות והקואליציוניות, שהם חלק מכל חברה דמוקרטית, אבל ההשלכות של הצעדים האלה אינן מסייעות ביצירת אווירה שתומכת בשיחות והסדר. גם בצד הפלסטיני יש סיבות לדאגה", המשיך. "תמיכה בטרור וקריאה של מרכזים על שמם של מחבלים, צריך להתמודד עם ההסתה".
מלדנוב לא התייחס לצעדים האחרונים שישראל הודיעה עליהם בחצי השנה האחרונה בעקבות החלטות שונות של מוסדות האו"ם נגד ישראל. עם זאת, הוא הדגיש כי יחסי העבודה שלו ושל מזכ"ל האו"ם, אנטוניט גוטרש, שאף צפוי להגיע לביקור בישראל בחודש הבא, פתוחים וטובים. "לישראל יש הרבה טענות, אבל מבחינת המזכ"ל יש יחסי עבודה טובים, והמזכ"ל מאוד מעונין לשמור על סביבת עבודה שכזו", סיכם.