"מודה לך על תמיכתך": ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית דונלד טראמפ נפגשו הערב (שני) למשך שעה בניו יורק, לקראת עצרת האו"ם שתיפתח מחר בה שניהם יהיו בין ראשוני הנואמים. בתום הפגישה הודה נתניהו לטראמפ בסדרת הודעות שפרסם בטוויטר ובעמוד הפייסבוק: "תחת הנהגתך, הנשיא טראמפ, הברית בין ארה"ב וישראל מעולם לא הייתה חזקה יותר!", כתב בעקיצה שהופנתה בין היתר לנשיא האמריקני הקודם ברק אובמה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בתדרוך לכתבים אמר נתניהו: "זו הייתה שיחה טובה מאוד וממצה מאוד, אווירה חיובית ואוהדת". נתניהו עדכן כי שוחח עם טראמפ על תהליך השלום עם הפלסטינים וגם על תכנית הגרעין של אירן ומעורבותה בסוריה "בהרחבה מרובה". לדבריו, "יש פה שינוי גישה של המערכת האמריקנית כלפי אירן והיא גם גוררת שינוי במערכת הבינלאומית, יש הסכמה ברורה שההסכם הוא גרוע ויש רצון של האמריקנים לתקן את ההסכם על הליקויים בו ואני הצעתי דרך אפשרית לעשות זאת - תוכנית איך לעשות זאת, וכמובן שהסעיף המרכזי הוא בסעיף התפוגה של ההגבלות על הסכם הגרעין".
ראש הממשלה הוסיף כי "התיקון העיקרי שנדרש הוא בסעיף שקובע שההסכם יפוג תוך עשור – בתוך שמונה שנים תהיה להם אפשרות לגישה קצרת טווח לגרעין. הבעיה שאני רואה היא לא אם אירן תפר את ההסכם אלא מה שקורה אם אירן תקיים את ההסכם, ענין האכיפה לא מטפל בבעיה הגדולה יותר עצם קיומו של ההסכם. אני הבעתי את עמדתי בצורה הכי ברורה - או לבטל או לשנות את ההסכם כי אם לא ישנו אותו הוא יוביל להתגרענות של אירן. נקודת המוצא של הנשיא טראמפ זהה לגמרי לשלנו - מה שלא היה בממשל הקודם. ממשל אובמה ראה באירן פתרון לבעיות במזרח התיכון והממשל הזה רואה באירן את שורש הבעיות במזרח התיכון".
נתניהו התייחס גם למו"מ עם הפלסטינים ואמר: "אני שותף לרצון להגיע לשלום עם הפלסטינים אבל אני עומד על אותם אינטרסים חיוניים – המטרה היא שלום וביטחון וביטחון ושלום. לא יהיה שום שלום אם לא נוכל לעגן את הביטחון של מדינת ישראל. בביקור בארץ כבר פירטתי מה המשמעויות של התהליך: ישראל תמיד תישאר עם שליטה ביטחונית ממערב לירדן, אני לא רוצה להיכנס לשאלה של הגדרות איך מכנים את זה". בהצהרה מפתיעה אמר נתניהו: "לא שיניתי את עמדתי מאז נאום בר אילן" והוסיף כי לטראמפ יש רצון עז לקדם את המו"מ ואת הפיוס הכללי עם העולם הערבי.
"הברית מגיעה לגבהים חדשים"
עוד העלה נתניהו במהלך הפגישה את סוגיית הישראלים המוחזקים בעזה ועדכן על המגעים עם יהדות ארה"ב בנוגע לגיור: "הרצון שלי הוא לראות את ישראל כבית לכל היהודים. זה תמיד מתנגש עם עמדת יסוד שגם ראש הממשלה בן גוריון התמודד איתה, מחד הרצון של הציבור החרדי לראות את המדינה מונהגת לפי ההלכה ומצד שני הרצון של הרוב החילוני לא לנהוג בצורה הזו, והפשרות האלה משתנות בהדרגה ובאיטיות". בעקיצה לשותפות הקואליציוניות אמר: "עייפתי משפע הפתקים שהמפלגות החרדיות מראים לי על מפלגות שמציעים להם הצעות כאלה ואחרות".
"היה מעולה לפגוש אותך היום", כתב נתניהו לטראמפ בחשבון הטוויטר שלו. "ביחד אנחנו מביאים את הברית בין ישראל לארה"ב לגבהים חדשים". עוד הודה נתניהו לנשיא ארה"ב על עמידתו לצד ישראל באו"ם: "העמדה האמריקנית כלפי ישראל באו"ם לא משתמעת לשתי פנים. היא חד משמעית, חזקה, ברורה וחדורת אמונה".
בהצהרה לתקשורת בתחילת הפגישה אמר נתניהו כי הוא מצפה לעבוד עם הנשיא טראמפ מול אירן והסכם הגרעין. טראמפ, מצידו, אמר ש"תראו בקרוב מאוד" את התכניות שלו לגבי ההסכם. טראמפ התייחס בדבריו גם לתהליך השלום שהוא מנסה לקדם בין ישראל לפלסטינים. "זה יהיה הישג פנטסטי ואנחנו נותנים לזה אור ירוק", אמר הנשיא. "אני חושב שיש סיכוי טוב שזה יקרה, רוב האנשים חושבים שאין סיכוי, אבל אני חושב שישראל תרצה לראות את זה וכך גם הפלסטינים וגם הממשל שלי. אנחנו עובדים קשה מאוד ואנחנו נראה מה קורה".
נתניהו בירך את הנשיא טראמפ וציין כי הידידיות בין ישראל לארצות הברית עמוקה וחזקה. לאחר מכן התייחס נתניהו לאיום האירני וגם למשא ומתן עם הפלסטינים. "חיכיתי לדון איתך על הסכם הגרעין עם אירן ועל ההתעצמות שלה בעיקר בסוריה", ציין נתניהו. "כפי שאמרת, אנחנו נדון בהזדמנויות לשלום בין ישראל לפלסטינים ובין ישראל לעולם הערבי, אני חושב שהדברים הולכים יחד. אני אדבר מחר באו"ם ואני אומר שתחת הנשיא טראמפ, העמדה של אמריקה כלפי ישראל באו"ם היא יוצאת דופן, חזקה וברורה ואני מודה לך בשם העם בישראל".
נתניהו ינסה בנאומו להעביר את המסר שיש להחריף את הסנקציות נגד אירן וינסה לגייס את התמיכה האמריקנית בהשקת מתווה לשינוי שתציג ישראל. ראש הממשלה מתכוון להבהיר: "אסור למצמץ היום כדי שלא נתעורר בעתיד עם פצצה". מי שמוביל את הקו הישראלי הניצי בעניין הסכם הגרעין הוא ראש המוסד יוסי כהן, שלו יש מעמד מיוחד בקרב קהילת הביטחון בכל מה שקשור לאירן והמסר המרכזי הוא לנצל את השילוב בין הממשל האמריקני, ההצהרות של טראמפ נגד ההסכם והתקדים של צפון קוריאה, או במילים אחרות להעביר את המסר שאירן היא צפון קוריאה החדשה.
על רקע הפגישה, טראמפ שוקל עם יועציו להכריז כי אירן לא עומדת בהסכם הגרעין, לקראת החודש הבא בו הוא יצטרך להודיע על עמדתו בנושא לקונגרס האמריקני. אם יוחלט להגיד שאירן לא עומדת בהסכם בצורה כזו או אחרת, הנשיא האמריקני יצטרך לשכנע את האירופיים, ולאחר מכן גם את סין ורוסיה, להגביר את הסנקציות נגד אירן - משימה לא פשוטה מבחינתו. ברקע, מי שהיה המפקח הראשי של סוכנות האטום באירן, מוכיח שאחרי ההסכם יש פחות ביקורות על מתקני הגרעין האירנייים מאשר לפניו ב-2015.
סביר שטראמפ לא "יקרע" את הסכם הגרעין לאחר הפגישה כפי שהבטיח, כי מדובר בתהליך הרבה יותר מורכב. זה ייקח זמן, והנושא צריך עוד להגיע למגרש הפוליטי בארצות הברית, שם יש רבים שמאמינים שהקו התקיף הזה עלול לגרור אותה לחזית גרעין נוספת מול אירן. גם בישראל יש מי שאומרים שלא טוב להיות אלה ששוב נתפסים כמי שדוחפים את האמריקנים לאירוע שעלול להסתבך, כמו המערכה בעירק לפני יותר מעשור.
"מתייחסים לישראל ולאמירות שלה ברצינות"
עם נחיתתו בניו יורק ערך נתניהו קבלת פנים לחברי המשלחת שמלווה אותו ולנציגי הקונסוליה בניו יורק, ושב וחזר על המסר נגד אירן: "ישראל לא תסבול התבססות אירנית בגבולנו הצפוני. זו התבססות צבאית שמסכנת לא רק אותנו אלא גם את שכנותינו הערביות ואנחנו מחויבים לפעול נגד זה. אני חושב שהיום מתייחסים לישראל ולאמירות שלה ברצינות, כדאי שכך".
נתניהו ינאם השנה ביום הראשון לפתיחת העצרת, בו נואמים הנשיא טראמפ, נשיא צרפת מקרון ומנהיגים רמי דרג אחרים. קדמו לכך מאמצים רבים של המשלחת הישראלית לאו"ם בהובלת השגריר דנון, מכיוון שהיום הראשון וה"יוקרתי" של העצרת שמור לראשי מדינות (נשיאים ומלכים) ולא לראשי ממשלות וקיום נאומו של רה"מ ביום הזה מהווה חריגה משמעותית מהפרוקוטול ומכללי הטקס של האו"ם.
השנה פתיחת העצרת מתקיימת יום לפני ראש השנה ובמידה וראש הממשלה לא היה נואם ביום הראשון, הוא היה נאלץ לנאום בימים האחרונים של העצרת, בהם מנהיגי המדינות המובילות כבר לא נמצאים בניו יורק. השגריר דנון פנה באופן אישי למזכ"ל האו"ם, וכן לגורמי או"ם נוספים העוסקים בנושא, בבקשה חריגה להקדים את נאום רה"מ. בנוסף, דנון יכהן השנה כסגן נשיא העצרת הכללית של האו"ם וינהל את הישיבה במליאת העצרת הכללית במהלך נאום נתניהו.