המהלכים שהובילו להסכם הפיוס נחשפים: הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן שיבח הערב (ראשון) את הנורמליזציה שהושגה במסמך שנחתם בשבוע שעבר, ואמר במהלך סעודת שבירת צום הרמדאן (האיפטר) המסורתית באיסטנבול כי התייעץ "עם מנהיגי פלסטין" במהלך הדיונים מול ממשלת ישראל. בניגוד לדבריו, בשבוע שעבר דווקא טענו בכירים בחמאס כי "לא היו צד לדיונים".
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"הדאגה המרכזית שלנו היא העזתים ואנחנו התייעצנו עם חאלד משעל, מחמוד עבאס (אבו מאזן) ואיסמעיל הנייה בזמן הכנת העסקה", הסביר ארדואן במהלך נאומו - כך דווח באתר "דיילי סבאח" הטורקי.
עוד טען הנשיא הטורקי כי ארצו צריכה "להרחיב את מעגל הפעילות כדי לפתור את המשבר במזרח התיכון". הוא הוסיף כי הביקורת על המהלכים לשיפור הקשר עם ישראל ורוסיה "לא מבוססת על מדיניות מקיפה או על ניתוח מעמיק".
כמו כן התייחס ארדואן למאבק של ארצו בטרור, בעקבות הפיגוע הקטלני בשדה התעופה, ואמר כי "ארצנו עוברת מבחן חמור, היא הפכה למטרה של הארגונים הרצחניים ביותר - עלינו להיות חזקים לא רק למען העם הטורקי אלא גם עבור כל האזרחים באזור".
בחמאס טוענים: "בחודשים הקרובים תצא עסקת אסירים לדרכה"
בשבוע שעבר טען בכיר בחמאס כי טורקיה כבר פועלת ומתווכת בעניין עסקת אסירים עם ישראל. לדבריו של הבכיר, טורקיה מתווכת בעניין כבר מספר חודשים. הבכיר המצוטט על ידי כתב העיתון "אלח'ליג' אונליין" בעזה טוען כי לפני מספר שבועות, אירעה פגישה חשובה על אדמת טורקיה בין משלחת חמאס לנציגי המודיעין הטורקי, על מנת לקדם מספר סוגיות פלסטיניות הנוגעות לרצועת עזה הנצורה, וביניהן "עסקת החילופים".
הבכיר מסר כי טורקיה ממלאת תפקיד של מתווך בסוגיית ״עסקת החילופים״ וכי יש מגעים ומהלכים חשובים, בדרך לסיכום הדדי שיסייע להשלים את העסקה בזמן הקרוב. עם זאת, לדברי בכיר חמאס, עדיין יש מכשולים רבים שעומדים בפני השגת ההסכם הזה, ובראשם סחבת ישראלית במתן התחייבויות רשמיות למתווך הטורקי בנוגע לעסקת האסירים. יחד עם זאת, הצד הטורקי ממשיך את מאמציו בנושא.
הבכיר גילה כי התנאים העיקריים שמציבה חמאס לביצוע העסקה הם בראש ובראשונה, שחרור כל האסירים שנעצרו מחדש על ידי ישראל לאחר ששוחררו בעסקת שליט, וכן הסרה מוחלטת של המצור על עזה, פתיחת כל המעברים לרצועה והקמת נמל ימי ושדה תעופה בינלאומי. להערכתו, בחודשים הקרובים צפויה הודעה רשמית על עסקת אסירים, וכי ההכרזה על הפיוס בין טורקיה לישראל תאיץ במידה רבה את השלמת העסקה.
עם זאת, גורמים אחרים בחמאס תקפו את הסכם הפיוס והגדירו אותו "רע לחלוטין". העיתון הלבנוני "אל - אח'באר" מדווח כי גורמים בארגון היושבים בלבנון ואירן הביעו התנגדות להסכם, אך נמנעו מלהשמיע ביקורת, בשל בקשה מפורשת מאנקרה. כעת, לאחר שההסכם יצא לדרך, הם תוקפים וטוענים כי "ארדואן התקפל".
בכיר חמאס בלבנון, אוסמה חמדאן, צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי ההסכם הוא החלטה טורקית שחמאס לא הייתה מעורבת בה. נציג חמאס באיראן, ח׳אלד קדומי, אמר כי הסכם הנורמליזציה "רע לחלוטין" ולא ייתכן שיקבל לגיטימציה על ידי קשירת שמה של תנועה כמו חמאס.