הסכם הפיוס המלא נחשף (צילום: חדשות 2)
הסכם הפיוס המלא נחשף | צילום: חדשות 2

שבוע אחרי הפיוס בין ישראל לטורקיה - ההסכם המלא נחשף: המדינה הגישה לבג"ץ את תגובתה למספר עתירות שהוגשו נגד ההסכם, ובמסגרת התגובה הציגה את שני חלקיו - הסכם הפיצויים למשפחות פעילי המשט והסכם הנורמליזציה בין המדינות. מההסכם עולה כי טורקיה תוכל לשגר חומרי בנייה לעזה ולשלוח כספים לבנקים ברצועה.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"ישראל מקדמת בברכה כל שיתוף פעולה עם טורקיה על פרויקטים לטובת האוכלוסייה ברצועת עזה", נכתב בהסכם. מדובר על ייצוא של סחורות אזרחיות דרך המעברים היבשתיים בישראל, אך גם על חומרי בנייה שיוכנסו לרצועה בהתאם להסכם שנחתם בין ישראל לרשות הפלסטינית ב-2014.

הסכם הפיוס בין ישראל וטורקיה
צילום:

עוד נכתב כי "טורקיה תוכל להעביר כספים לרצועת עזה באמצעות הבנקים המאושרים לפעול ברצועה על ידי ישראל והרשות הפלסטינית". עם זאת, בהסכם מצוין במפורש שהכנסת סחורות, חומרי בנייה וכספים לעזה ייעשו "בכפוף לשיקולי הביטחון של ישראל".

בהסכם מצוין כי טורקיה "הביעה נכונות" לבנות מתקן התפלה ותחנת כוח ברצועה. גם במקרה זה הבנייה כפופה לאישור ישראלי ולשיקולי ביטחון. עוד צוין כי "כי ההבנות הנוגעות לרצועת עזה ייושמו כל עוד שוררת רגיעה באזור".

פיוס לאחר 6 שנים. משט המרמרה
צילום:

ההבנות - "לא הודאה או הטלה של אחריות"

"ממשלת ישראל תבצע תשלום של 20 מיליון דולר כדי לפצות את המשפחות השכולות במהלך תקרית המשט", נכתב עוד בהסכם בין שני הצדדים. על פי ההסכם, ההבנות בין הצדדים "לא יתפרשו כהודאה או כהטלה של אחריות פלילית או אזרחית". כמו כן, לאחר תשלום כספי הפיצויים, תהיה ישראל משוחררת מכל אחריות - פלילית או אזרחית - לתקרית המשט. המשפחות שיקבלו פיצויים יידרשו לחתום על ויתור על כל טענה ביחס לתקרית המשט.

בכל הנוגע לפעילות של ארגון חמאס בטורקיה, נכתב בהסכם כי שתי המדינות "מצהירות כי אין הן מתירות כל פעילות טרוריסטית או צבאית זו נגד זו משטחה של כל אחת מהן, או מתן תמיכה לפעילויות כאמור בחו"ל". טורקיה וישראל התחייבו "לנקוט כל אמצעי" כדי להבטיח שאף גוף או ארגון "לא ייזום, יתכנן, יבצע, ינהל או יממן פעילויות כאמור משטחה של אחת מהן נגד האחרת".

באשר ליחסים בין שתי המדינות, בהסכם נכתב כי "טורקיה וישראל מחויבות להתגבר על חילוקי הדעות ביניהן ולעבוד יחד כדי לנרמל ולשפר את היחסים וכדי לקדם את השלום והיציבות באזור". עם השלמת ההסכם יחזירו שתי המדינות את השגרירים "ויחדשו באופן מידי יחסים נורמליים באופן מלא".