לאחר חודשים ארוכים של דיונים, משברים ודחיות - רגע האמת מגיע: נציגי הרפובליקה האסלאמית של אירן והמערב צפויים לחתום ביממה הקרובה על הסכם שיוביל להקפאת תכנית הגרעין של אירן, לצד הסרת הסנקציות שהוטלו על המדינה. ברחובות טהרן כבר נערכים לחגיגות המוניות שייצאו לדרך מיד לאחר ההכרזה, ומנגד בישראל נותרו חסרי אונים וללא יכולת להשפיע על ההסכם שנראה בשלב זה בלתי נמנע.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לקראת היממה הגורלית בה צפוי להיחתם ההסכם, נראה שאלו הם העקרונות העומדים במרכזו: הקפאת תכנית הגרעין ל-10 עד 15 שנים כשמשך הזמן הסופי שבו תוקפא התכנית עדיין לא ברור – ובנוסף, אירן תורשה להעשיר מעט אורניום בדרגה נמוכה בכמות קטנה מאוד. עקרונות נוספים במסגרת ההסכם: פיקוח על מתקני הגרעין, הסרת כל הסנקציות בהתאם להתקדמות מימוש תנאי ההסכם וחשיפת התכנית הצבאית להכנת פצצה.
אלא שנקודות המבחן בפועל להסכם כבר מראות כרסום בעקרונות שנקבעו: האירנים, למעשה, מסרבים ליכולת פיקוח מיידית בכל מקום ובכל זמן על מתקני הגרעין שלהם, בטהרן גם מתחמקים לחשיפת המרכיבים הצבאיים של תכנית הגרעין.
בנוסף, המנגנון להחזרת הסנקציות במקרה שבו אירן תפר את תנאי ההסכם הוא מסורבל וכלל לא ברור אם ישנן מגבלות על מחקר ופיתוח של צנטריפוגות מתקדמות. עוד עולה כי סין השנויה במחלוקת ככל הנראה תהיה האחראית לוודא שבכור הפלוטוניום באראק לא מבוצעות פעולות חשודות. לאירנים גם הובטח שיזכו לסיוע בטכנולוגיה גרעינית שמוגדרת אזרחית – וכי הצנטריפוגות ימשיכו לפעול.
האמריקנים נחושים, האירנים כבר חוגגים
האמריקנים נחושים להגיע להסכם בכל מחיר - מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הביע היום אופטימיות ואמר כי הצדדים מגיעים להחלטות של ממש. אלא שייתכן שההסכם צפוי להיתקל בהתנגדות לא פשוטה בקונגרס האמריקני – גם בקרב סנאטורים דמוקרטיים, שסבורים כי מדובר בהסכם גרוע.
האירנים מקווים ומתפללים לחתימה על ההסכם. בטהרן יש תחושת ניצחון וצוות המשא ומתן בראשות שר החוץ מוחמד זריף, זוכה לשבחים מקיר לקיר. הנשיא חסן רוחאני אף חתם על חוק שנועד להבטיח את מימוש זכויותיה הגרעיניות של אירן בעתיד.
"הייתה לנו פגישה טובה מאוד, אנחנו מגיעים להחלטות של ממש. נותרו לנו עוד כמה דברים מאתגרים לעשות", אמר מזכיר המדינה האמריקני קרי בצאתו מסבב שיחות מכריע בבירה האוסטרית. מקבילו האירני מסר הלילה כי השיחות לא יוארכו עוד – מה שמעיד על כך שהצדדים הגיעו להסכמות שיאפשרו חתימה על הסכם.
בישראל מתנגדים בתוקף: "מצעד הוויתורים לאירן נמשך"
בירושלים ממשיכים להשמיע קולות ביקורת חריפים למדי נגד ההסכם – אלא שנראה שאין מה שימנע את החתימה עליו. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח ישיבת הממשלה כי מצעד הוויתורים לאירן רק נמשך וכי הנשיא רוחאני "עומד בראש מצעדי שנאה ברחובות טהרן שקוראים מוות לאמריקה ומוות לישראל".
נתניהו אף הגדיל לעשות והשמיע לשרי הממשלה את דברי הנשיא לשעבר ביל קלינטון, לפני חתימת הסכם הגרעין עם קוריאה הצפונית באוקטובר 1994: "זה הסכם טוב לארצות הברית. צפון קוריאה תקפיא ואז תפרק את תכנית הגרעין שלה, והעולם כולו יהיה מקום בטוח יותר". אלא שכידוע, אותו הסכם הסתיים בסופו של דבר בכך שלפיונגיאנג יש פצצה גרעינית.
נתניהו מביע דאגה בעיקר נוכח העובדה שכחלק מההסכם, לא בהכרח ניתן יהיה להפעיל כוח נגד אירן – ואז אפילו הסיכוי הקלוש שאולי עוד היה קיים שייעשה שימוש בכוח צבאי נגדה יורד מסדר היום.
סעיף מדאיג נוסף הוא הסרת אמברגו הנשק על טהרן – כמה חודשים בלבד לאחר חתימת ההסכם. בישראל מזהירים שמאות מיליארדי הדולרים שיזרמו לאירן מעסקאות ולאחר הסרת אמברגו הנשק הן בדיוק המתכון להגברת התוקפנות האירנית באזור.