עסקת הגרעין בין אירן למעצמות: שר החוץ האמריקני ג'ון קרי הבהיר הערב (ראשון) כי על אף הקרבה למועד שהוצב לסיום השיחות וההתקדמות שהושגה במגעים בין הצדדים, "לא נסכים להתפשר רק בכדי להגיע להסכם".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
קרי כינס מסיבת עיתונאים בווינה בעודו מסתייע בקביים בשל תאונת האופניים שבה היה מעורב, וכשסימני העייפות מהמשא ומתן הרציף ניכרים בפניו. הוא ביקש לעשות סדר בשמועות בנוגע להתקדמות המגעים בין אירן לשש מעצמות המערב: "אני רוצה שהחדשות מכאן יהיו מבוססות על עובדות", אמר קרי. "האמת היא שיש עדיין נושאים רבים שעליהם לא הגענו להסכמה. אנחנו הכי קרובים שאפשר", טען.
"השיחות יכולות להתקדם לכל כיוון", רמז מזכיר המדינה קרי. "אנחנו מנסים לעמוד בלוח הזמנים שקבענו, אנחנו מוכנים לסגת, רוצים להגיע להסכם, אבל להסכם טוב. אנחנו לא נהיה מוכנים להתפשר רק כדי להגיע להסכם".
"הנשיא אובמה הבהיר שאנו צריכים למנוע בכל דרך את הפצצה מאירן", ציין קרי. "הדיונים מאוד קשים, אנחנו מחפשים עסקה הוגנת, אבל עדיין לא הגענו לשם. יש עוד נושאים רבים שצריך לדון".
"במקום 'פריצת דרך' - 'קריסת דרך'"
מוקדם יותר היום הביע ראש הממשלה בנימין נתניהו חוסר שביעות רצון מול ההסכם המתגבש. "מה שמסתמן בשיחות הגרעין בווינה זו לא פריצת דרך אלא קריסת דרך", אמר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה השבועית." בכל יום שעובר, הוויתורים של המעצמות הולכים וגדלים. העסקה שמתגבשת תסלול את דרכה של אירן לייצור ליבות להרבה מאוד פצצות אטום, והיא גם תזרים מאות מיליארדי דולרים שישמשו אותה בתוקפנותה ובמסע הטרור השלה, גם באזור וגם בעולם".
נתניהו הוסיף: " זו עסקה לא פחות רעה, ולדעתי יותר רעה, מהעסקה עם צפון קוריאה, שהביאה לארסנל גרעיני בצפון קוריאה. אבל כאן מדובר גם באיום לא קונבנציונאלי ובאיום קונבנציונאלי גדול מאוד על ישראל, על מדינות האזור וגם על העולם".
גורמים דיפלומטים בווינה: גובש מתווה. ארה"ב: יש עוד עבודה
אתמול ציטטה סוכנות הידיעות AP גורמים דיפלומטים המעורים בשיחות בווינה, שלפיהם גובש נספח, אחד מתוך חמישה, שמפרט כיצד ומתי יוסרו הסנקציות מהרפובליקה האסלאמית. עם זאת, נציגי המעצמות ואירן טרם חתמו על המסמך.
הגורמים אמרו כי נוסח הנספח הושלם בשבוע שעבר על ידי מומחים מאירן והמעצמות. הם תיארו את סוגיית הסנקציות כאחד מסלעי המחלוקת המרכזיים בין אירן לארצות הברית, שהוביל בסופו של דבר ללחץ הבינלאומי על כלכלת הרפובליקה האסלאמית. בכיר אמריקני לא הכחיש את הדיווח, אך התעקש כי "יש עוד עבודה לעשות".
יחד עם זאת, ברשת "אל-מיאדין" הלבנונית פורסמו פרטים מהמתווה, שלפיהם במקרה שבו יהיו המעצמות מעוניינות להטיל מחדש סנקציות על אירן - יהיה עליהן לפנות ראשית למועצת הביטחון של האו"ם. כלומר, הן לא יוכלו לנקוט הצעד באופן אוטומטי. המשמעות: אחת החברות הקבועות כמו רוסיה או סין תוכל להטיל וטו וכך לטרפד אפשרות של הטלת סנקציות מחדש אם יתברר שאירן מפרה את ההסכם.