יממה לאחר החתימה על הסכם הגרעין ההיסטורי בין אירן לבין המעצמות, כינס הערב (רביעי) נשיא ארצות הברית ברק אובמה מסיבת עיתונאים בבית הלבן שבה הגן על העסקה שגובשה ודחה את הביקורת בישראל ובארצו על פרטיה. "שמעתי הרבה התנגדויות, אבל לא שמעתי עוד אף אחד שהציג בפניי או בפני העם האמריקני חלופה טובה יותר", אמר אובמה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אם 99% מהקהילה הבינלאומית ומרבית מומחי הגרעין בעולם טוענים שההסכם ימנע מאירן להשיג נשק גרעיני והמבקרים טוענים אחרת - כדאי שתהיה להם חלופה ברורה", הוסיף הנשיא ברמיזה לביקורת שנשמעה על ידי ראש הממשלה נתניהו. "יש רק שתי אפשרויות על הפרק - או פתרון דיפלומטי או פתרון באמצעות כוח, במלחמה".
"העסקה הזאת מונעת חד משמעית את האיום המשמעותי ביותר והוא נשק גרעיני בידי אירן. בכך היא הופכת את ארצנו ואת העולם כולו למקום בטוח יותר", אמר. עם זאת, אובמה שב והדגיש כי למרות הפתרון לסוגיית הגרעין, אירן מוסיפה לתרום לחוסר היציבות במזרח התיכון. "חילוקי הדעות המהותיים שלנו עם אירן נמשכים", אמר. "זו הסיבה שאמברגו הנשק יישאר על כנו עוד 5 שנים ושהאמברגו על טילים בליסטיים יישאר עוד 8 שנים".
"אף אחד לא אומר שהעסקה פותרת את כל האיומים של אירן על שכנותיה ועל העולם, לכן נמשיך בשיתוף הפעולה הביטחוני חסר התקדים עם ישראל, נמשיך בשותפות עם מדינות המפרץ", הבהיר נשיא ארה"ב.
"יש מי שאומרים שהיה אפשר להגיע לעסקה טובה יותר ורבים ממי שמתחו ביקורת טוענים כי במסגרת עסקה טובה לא תישאר לאירן שום יכולת גרעינית", אמר. "הבעיה עם העמדה הזו היא שאין אף אחד בעולם שחושב שאירן תסכים לכך אי פעם וגם הקהילה הבינלאומית אינה מתנגדת לתכנית גרעין לצורכי שלום".
בריטניה: "שום הסכם לא ירצה את ישראל"
מוקדם יותר היום תקף שר החוץ הבריטי פיליפ האמונד את ההתנגדות הישראלית לעסקת הגרעין וטען כי ישראל "לא מעוניינת בהסכם עם האירנים אלא במצב של דו קרב תמידי עם אירן". דבריו מגיעים יממה בלבד לפני שהאמונד אמור להגיע לביקור בישראל.
"השאלה שצריכה להישאל היא איזה הסכם היה מתקבל בברכה בישראל", אמר האמונד במענה לפנייה בפרלמנט בבריטניה. "התשובה היא שאין הסכם שירצה אותה ואיני מאמין שהדבר יטיב עם האזור או עם בריטניה".
לדבריו של האמונד הצטרף אתמול גם שר החוץ הגרמני פרנק-וולטר שטיינמאייר, שמתח ביקורת על דברי נתניהו בנושא. "חתמנו על ההסכם היום ולכן אני לא רוצה להיכנס עכשיו לוויכוח פתוח עם ממשלת ישראל", הבהיר. "נעשה מה שנהוג בין מדינות ידידות ונאמר לישראל שאלו התנאים שעליהם חתמנו. אני מאמין שההסכם הזה בטוח ואחראי מאוד - אז שישראל תבדוק בדיוק את התנאים ולא תטיח ביקורת בוטה".