האם לוחמי השייטת בדרך לספסל הנאשמים בהאג? בית הדין הבינלאומי קרא הערב (חמישי) לחקור מחדש את סגירת התיק בו הועלה חשד לפשעי מלחמה שבוצעו מצד צה"ל בהשתלטות על ה"מרמרה" במאי 2010. באירוע נהרגו 10 אזרחים ונפצעו כמה מחיילי צה"ל. השופטים קבעו כי יש לחזור ולבדוק את המקרה - בהחלטה חריגה ודרמטית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בית הדין קרא לתובעת הבינלאומית "לבחון מחדש" את ההחלטה שלא לחקור את הפשיטה של השייטת על המשט, שהיה בדרכו לעזה. זאת לאחר שבשנה שעברה דחתה התובעת בקשה לפתוח בחקירה רשמית מצד איי קומורוס, שתחת דגלם הפליג המשט.
התובעת פאטו בנסעודה אמרה אז כי "יש בסיס להאמין שבוצעו פשעי מלחמה" על סיפון המרמרה, אך ציינה כי התיק "לא מספיק חמור" כדי להופיע בפני בית הדין בהאג. היום בית הדין קבע כי בנסעודה ביצעה "שגיאות מהותיות בקביעת חומרת המקרה" וטען כי יש חשד לעיוות דין מצידה.
צער בישראל
במשרד החוץ הביעו הערב צער על ההחלטה והביעו תקווה שהדרישה לא תהפוך לחקירה מלאה. סגנית שר החוץ, ח"כ ציפי חוטובלי, מסרה בתגובה להחלטה כי "בית הדין בהאג כבר החליט שלא בוצעו פשעי מלחמה על המרמרה. תמוה מאוד בעיניי מדוע בית הדין החליט לפתוח חקירה נגד חיילים שהגנו על עצמם מול התקפה ברוטלית של טרוריסטים ששהו על המרמרה".
חוטובלי הוסיפה כי "ישנם גורמים פלסטינים שמנסים כל העת להסית את הגופים הבינלאומיים נגד ישראל. אני מקווה שאותם גופים ישכילו לזהות את ההסתה ולא לתת לה יד".
ח"כ ציפי לבני, שרת החוץ לשעבר, פרסמה מסר פומבי לבית הדין בהאג. "לא משנה כמה תהפכו את הסיפור, יש אמת אחת שכבר נקבעה", כתבה. "ההשתלטות על המרמרה הייתה כדין וחיילי צה"ל אינם פושעי מלחמה".
בטורקיה טענו: הסכם הפיצויים מתקרב
בחודש פברואר 2014 פורסם בחדשות 2 כי ישראל מוכנה להעביר לטורקיה פיצויים של מיליוני דולרים תמורת מחיקת האישומים נגד קציני צה"ל. על פי ההסכם שהתגבש מול הטורקים, ישראל תפצה את משפחות הרוגי משט המרמרה בסכום מוערך של כ-20 מיליון דולר - סכום נמוך משמעותית ממה שהטורקים דרשו בתחילה.
בתמורה, אנקרה תבטל את התביעות נגד קציני צה"ל על ידי חקיקה בפרלמנט. הטורקים יבצעו גם מחווה נוספת במסגרת הפשרה, והם לא יתנגדו לשדרוג מעמדה של ישראל בנאט"ו - כך עלה ממקורות בישראל, בטורקיה ובקרב גורמים שונים בנאט"ו. ההסכם לא אושר סופית על ידי הצדדים.
במאי 2014 טען שר החוץ הטורקי כי חלה התקדמות משמעותית בשיחות עם ישראל בנוגע להסכם הפיצויים. "במהלך השיחות התעקשנו על הסרת הסגר מכל שטחי פלסטין - כולל רצועת עזה - התנצלות על תקרית המרמרה בשנת 2010, ופיצוי לקורבנות האירוע", אמר. "ההתנצלות התקבלה, ושיחות הפיצוי התקדמו". הוא סירב להגיב על הסכום המדויק אותו ממשלת ישראל תעביר למשפחות.
באותו חודש אמר ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, כי הוא מעוניין בפיוס עם ישראל ורמז כי הדבר קרוב מתמיד. "אני מודה לאובמה ידידי על מאמציו, כי בזכותו התאפשרה ההתנצלות מצד ראש הממשלה נתניהו", אמר ארדואן. "יש עוד את סוגיית הפיצויים למשפחות הרוגי המשט, ואפשר להגיד שהגענו לסיכום בנושא הזה".