נמשך המאמץ של ארצות הברית להפיג את החשש מפני הסכם הגרעין: מזכיר ההגנה האמריקני אשטון קרטר נחת הערב (ראשון) בנמל התעופה בן גוריון והוא ייפגש מחר עם ראש הממשלה ועם שר הביטחון. "אינני עומד לשנות את דעתו של אף אחד בישראל, זו לא מטרת הביקור שלי", אמר קרטר לעיתונאים בדרכו ארצה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
גורמים בארצות הברית העריכו כי קרטר עשוי להציג בפני נתניהו ויעלון שורה של הטבות צבאיות שנועדו להוריד את מפלס החרדה בישראל. עם זאת, פקידי ממשל אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי קרטר לא מגיע עם תכנית הטבות קונקרטית.
"אין דבר אחר שכתוב בכל ההסכם שמציב מגבלה כלשהי על ארצות הברית או על מה שהיא מוכנה לעשות כדי להגן על ידידותיה ובנות בריתה, כולל ישראל", אמר קרטר. "גם חברים יכולים לא להסכים, אבל מאחורינו עשורים של שיתוף פעולה הדוק ואיתן עם ישראל". בתום ביקורו בישראל ימשיך קרטר לסבב פגישות בירדן ובערב הסעודית.
עוד בטרם יצא לאזור אמר קרטר בשיחה לכתבים כי למרות הסכם הגרעין עם אירן האופציה הצבאית, במידה וטהרן תפר את ההסכם, עדיין על השולחן. על פי סוכנות הידיעות הצרפתית AFP אמר מזכיר ההגנה כי "אחת הסיבות שההסכם טוב היא משום שאנו יכולים לשמור על האופציה הצבאית".
ארה"ב מבטיחה: פיצוי חסר תקדים
מוקדם יותר פורסם במהדורה המרכזית כי היועצת לביטחון לאומי של נשיא ארצות הברית סוזן רייס שוחחה עם הנשיא לשעבר שמעון פרס ודיווחה לו כי לממשל האמריקני יש "נכונות חריגה" לספק לישראל חבילת פיצוי ביטחונית יוצאת דופן בהיקפה.
רייס הסבירה שבמסגרת חבילת הפיצוי יועברו לישראל אמצעים צבאיים שלא היו ברשותה עד היום והסבירה שההסכם שהושג בווינה הוא הטוב ביותר בנסיבות שנוצרו - שכוללות את התנגדותן של רוסיה וסין למשטר הסנקציות על אירן.
במהלך השיחה הביע פרס מורת רוח מהפיקוח על תכנית הגרעין במסגרת ההסכם ובמיוחד על הסעיף הדורש התרעה של 24 יום לפני ביקורת במתקנים באירן. רייס הבהירה לפרס כי ההגבלה הזאת חלה רק על הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) וכי לאמריקנים אמצעים מודיעיניים, טכנולוגיים ואחרים שיאפשרו לה לאתר הפרות של ההסכם באופן מידי ואף לפעול באופן מידי.
גרמניה לאירן: שפרו את היחסים עם ישראל
בתוך כך הגיע היום שר האוצר הגרמני זיגמר גבריאל לביקור בן שלושה ימים בטהרן, שמטרתו לחזק את הקשרים הכלכליים בין המדינות בעידן שאחרי הסכם הגרעין. למרות שלגרמניה אינטרס כלכלי מובהק לשיפור היחסים עם טהרן, גבריאל הבהיר כי ארצו לא תהיה מוכנה לדון בנושא לפני שהרפובליקה האסלאמית תשנה את יחסה לישראל.
"פקפוק בזכותה של ישראל להתקיים הוא משהו שאנחנו הגרמנים איננו יכולים לקבל", אמר גבריאל במפגש של אנשי עסקים אירנים וגרמנים שהתקיים בטהרן. "לא יכולים להיות לכם קשרים כלכליים טובים עם גרמניה בטווח הארוך מבלי לדון בנושאים האלה".