אם אתם לא מבינים למה הולכים שוב לבחירות - אתם לא לבד: נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התייחס הלילה (בין ראשון לשני) לבחירות הנוספות אליהן יצאה ישראל, ואמר כי הדבר יביא לדחייה בהצגת "תוכנית המאה" שהממשל מגבש. "ישראל צריכה להתאפס על עצמה", נזף הנשיא. "אנחנו מאוד לא מרוצים ממה שקורה שם". מזכיר המדינה פומפאו אמר בשיחה סגורה: "מבין למה חושבים שהתוכנית היא לטובת ישראל".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במסיבת עיתונאים שערך טרם יציאתו לביקור בבריטניה, הביע טראמפ את חוסר שביעות רצונו מפיזור הכנסת ה-21: "ישראל מסובכת עכשיו עם הבחירות שלהם. זה צץ משום מקום לפני שלושה ימים, כל העניין הזה הסתבך לגמרי. אני לא מבין את זה. הרי ביבי נבחר, ועכשיו הם צריכים לעבור שוב את התהליך עד ספטמבר? לא טוב". טראמפ הוסיף: "זה מגוחך, אבל אם נצליח להשיג תוכנית שלום למזרח התיכון זה יהיה מצוין".
בתוך כך, ג'ארד קושנר, יועצו וחתנו של הנשיא, התייחס הלילה גם הוא ל"תוכנית המאה" אותה הוא מקדם בשנתיים האחרונות. בראיון ל-AXIOS אמר קושנר כי לעם הפלסטיני יש "הזכות להגדרה עצמית", אך סירב לומר אם תוכניתו כוללת את עקרון שתי המדינות. "נשאיר את הפרטים בצד עד שנחשוף את התכנית עצמה", הסביר.
כשנשאל האם לפלסטינים יש את היכולת למשול בעצמם ללא התערבות ישראלית, ענה קושנר: "זו שאלה טובה. נראה לגבי זה. התקווה היא שעם הזמן, הם יוכלו לעשות זאת. אבל לפני כן הם צריכים לפתח מערכת משפט הוגנת, חופש עיתונות, חופש ביטוי, סובלנות לכל הדתות".
מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו התייחס לתוכנית השלום ולפני כשבוע בשיחה סגורה עם מספר מנהיגי ארגונים יהודים הסביר כי הוא מבין מדוע אנשים יחשבו כי זו העסקה מוטה לטובת ישראל, כך מדווח הלילה הוושינגטון פוסט. "לקח לנו להכין את התוכנית יותר זמן משחשבנו, בלשון המעטה", הודה בשיחה בחמישי שעבר.
"יכול להיות שידחו אותה ויכול להיות שבסוף אנשים יגידו 'התוכנית הזו לא ייחודית או מקורית והיא לא עובדת בעבורי - אני בחוץ'", נשמע פומפאו אומר בהקלטה מהשיחה הסגורה. "השאלה האמיתית היא האם התוכנית תוכל להוביל לשיח אמיתי ובונה כדי להגיע לפיתרון".
ההנהגה הפלסטינית כבר הודיעה כי לא תשתף פעולה עם קושנר וטראמפ, ודחתה על הסף את "תןכנית המאה". בכירים ברשות אמרו כי יחרימו את הוועידה העולמית שמארגנת ארה"ב בבחריין בסוף החודש, שם ידונו הנושאים הכלכליים של התכנית. באשר לחוסר האמון השורר בין ארה"ב לפלסטינים, אמר קושנר כי הוא "לא פה כדי שיאהבו או יבטחו בי. הפלסטינים צריכים לשקול את צעדיהם על בסיס דבר אחד: האם התכנית תאפשר להם לסלול דרך לשיפור מצבם, או לא".
כשהתבקש לחשוף את פרטי התכנית, קושנר סירב לעשות זאת, אך אמר כי זו תהיה "דרישה גדולה" מצד הפלסטינים לצפות לחופש מהצבא והממשל הישראלי.