גורם בכיר בממשל הסורי אישר היום (שבת) לסוכנות הידיעות רויטרס כי, בעזרת התיווך הרוסי, ישראל תשחרר "שני אסירים סורים או יותר" בתמורה לשחרור גופתו של זכריה באומל ז"ל. הגורם הוסיף: הרשויות הסוריות הפעילו לחץ על מוסקווה שתבטיח את שחרור האסירים אחרי שחרור גופת באומל שהושבה לישראל.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מוקדם יותר היום גורם ישראלי אישר כי ישוחררו אסירים סורים כ"מחווה של רצון טוב" אך הדגיש כי ההחלטה התקבלה רק לאחר השבת הגופה לישראל. אותו גורם ישראלי אישר את הדיווחים אודות העסקה רק לאחר שהשליח המיוחד של נשיא רוסיה לסוריה, אלכסנדר לברנטייב, אמר כי ישראל החליטה לשחרר אזרחים סורים הכלואים בישראל בתמורה להחזרת שרידי גופתו של זכריה באומל ז"ל בתחילת החודש. לדבריו, אין לפרש את החזרת גופת חלל צה"ל ומנעדרי קרב סולטן יעקוב כמהלך חד-צדדי.
בריאיון שהעניק לרשת הטלוויזיה הרוסית RT בשפה הערבית אמר השליח הרוסי, לברנטייב, כי בראש ובראשונה מדובר במחווה הומניטרית. "כאן ברוסיה אנו מטפלים ברגישות בכל מה שנוגע לאיתור נעדרים והרוגים, אפילו מתקופת מלחמת העולם השנייה", אמר לברנטייב. "על כן, כשנוצרה האפשרות למסור את שרידי גופת החייל הישראלי, החלטנו לעשות זאת".
גורם ישראלי מסר בתגובה: "רק לאחר השבת גופתו של זכריה באומל ז"ל החליטה ישראל בימים האחרונים על שחרור שני אסירים כמחווה של רצון טוב. הנושא לא עלה מראש. ישראל פועלת ללא לאות להשבת השבויים והנעדרים ותמשיך לפעול תוך שמירה על ביטחון ישראל".
שעות ספורות לאחר מכן, החלו תהליכי קבלת ההחלטות שתוביל לשחרור שני האסירים הסורים. מהפרטים עולה כי הצעד המפתיע אושר ללא דיון בקבינט המדיני-ביטחוני או בממשלה, וללא ידיעת השרים.
מי שחתם על החנינה, באישור היועץ המשפטי לממשלה, היה נשיא המדינה ראובן ריבלין. למרות שהחוק קובע כי שחרור אסירים כמחווה מדינית או מטעמי יחסי חוץ וביטחון מחייב את אישור הממשלה, העובדה שהיועמ"ש אישר את החנינה סייעה להדיר מהתהליך את הקבינט והשרים.