"מסלול עוקף בחריין" יציל את הרשות הפלסטינית מקריסה כלכלית? בכירים בישראל הזהירו לאחרונה כי הכסף של הרשות הפלסטינית עלול להיגמר עד סוף חודש יולי - וקריסת הרשות תוביל למהומות ביהודה ושומרון. בצל המשך סירובו של אבו מאזן לקבל מישראל את כספי המיסים המקוזזים (שמהם הופחתו התשלומים למחבלים) והיעדרם של הפלסטינים מוועידת בחריין שמארגן ממשל טראמפ, הליגה הערבית נערכת להקמת "רשת ביטחון כלכלית" לרשות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מחר (ראשון) צפויים להיפגש שרי האוצר והכלכלה של העולם הערבי לפגישת חירום בקהיר, על מנת לדון בהקמת רשת הביטחון. בחודש אפריל האחרון, בוועידה שבה השתתף גם אבו מאזן, סוכם כי רשת הביטחון - אם תוקם - תהיה בהיקף חודשי של כ-100 מיליון דולרים.
את הפגישה מחר מארגנת הליגה הערבית, שם האשימו את ישראל באחריות למצב: "צריך לחזק את מצבה הכספי של הרשות הפלסטינית, בגלל הפחתת התשלומים מישראל". חוסאם זאכי, סגן מזכ"ל הליגה הערבית, הצהיר היום בהודעה לעיתונות כי צעדי ישראל "גרמו לבעיה כלכלית גדולה עבור העם הפלסטיני - ואנחנו מקווים שפגישת החירום תוביל לתוצאות חיוביות".
בשיחה עם עיתונאים הבהיר זאכי כי המהלך לא קשור לסדנה הכלכלית בבחריין שתיערך בשבוע הבא: "אין שום קשר בין פגישת שרי האוצר למפגש בבחריין". לדבריו, הפלסטינים "יקבלו בברכה" הלוואות ומענקים ממדינות ערב או מוסדות כלכליים - על מנת לפצות על אובדן הכספים מישראל. מזכ"ל הליגה הערבית, אחמד אבו אל-רייט, יזם את כינוס השרים הבכירים מרחבי העולם הערבי - במטרה להתייעץ עם הפלסטינים על הקמת רשת הביטחון הכלכלי.
לפני שבוע פרסמה לראשונה דנה ויס בחדשות סוף השבוע כי ראש השב"כ נדב ארגמן נפגש באחרונה עם יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן. הפגישה נערכה בניסיון לשכנע את אבו מאזן לחזור בו מסירובו - ולהסכים לקבל את כספי המיסים מישראל, וזאת למרות ההחלטה לקזז מכספי הרשות הפלסטינית את הכסף שהיא מזרימה למשפחות מחבלים.
בחודשים האחרונים ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כחלון מחפשים פתרונות יצירתיים למשבר, כדי לשכנע את הפלסטינים לקבל את הכסף: כ-600 מיליון שקלים בחודש. התוצאה בינתיים בשטח היא שעשרות אלפי אנשי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים - לא מקבלים את מלוא שכרם. בשב"כ סירבו להתייחס לידיעה.
גורמים בכירים בישראל הזהירו שאם לא יימצא פתרון בקרוב - הרשות הפלסטינית תקרוס כלכלית, והדבר עלול לגרום לכאוס בגדה, זאת בין היתר משום 160 אלף פקידים מקבלים רק חצי משכרם. ההערכה היא שעד סוף החודש הבא ייגמר הכסף הפלסטיני והרשות עלולה לקרוס.
החשש: אחרי עזה, בחמאס ינסו להשתלט גם על הגדה
בסוף חודש אפריל השנה פורסם בכלי תקשורת הפלסטינים כי היו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן דחה את ההצעה הישראלית לקבל את כספי המסים המקוצצים, יום לאחר הפרסום במהדורה המרכזית על פגישת החירום בין ראש הממשלה נתניהו לשר האוצר כחלון, שבה דנו השניים באפשרויות לשכנע את אבו מאזן לקבל את יתרת הכסף - כפי שפורסם הערב.
"אם ישראל תחדל מהפגיעה בביצוע הסכמים אז נהיה מוכנים לנהל איתה דיאלוג ולחיות לצד הישראלים כשכנים", אמר אז אבו מאזן על רקע הפרסום בחדשות כי בעיצומם של המגעים להרכבת ממשלה חדשה, נתניהו וכחלון נועדו ודנו במצבה הכלכלי הקשה של הרשות הפלסטינית מאז שישראל החליטה לקזז את כספי המיסים של הרשות בגלל העברת חלק מהכסף למחבלים.
מדובר בכחצי מיליארד שקלים בחודש שישראל גובה עבור הרשות הפלסטינית, סכום המהווה יותר ממחצית תקציב הרשות. הכספים אמנם שייכים לפלסטינים, אך לפני כמה חודשים ישראל החליטה לקזז מהכספים האלה עשרות מיליוני שקלים. על רקע הדברים הללו, בכיר מאוד ברשות הפלסטינית הזהיר אז בשיחות סגורות מפני ניצול של חמאס את המצב הכלכלי הקשה כדי להשתלט על הגדה המערבית - כפי שהשתלט על עזה לפני עשור.