המשבר הדיפלומטי בין ירושלים לורשה בעקבות היריקה על שגריר פולין בישראל נמשך. משרד החוץ הפולני פרסם הערב (רביעי) הודעה רשמית שבה גינה את התקרית החריגה שהתרחשה אתמול מחוץ לבניין השגרירות בתל אביב: "מקווים שימצו את הדין עם האחראיים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"משרד החוץ מביע דאגה מהמתקפה הפיזית והמילולית נגד שגריר פולין בישראל מרק מגיירובסקי, שאירעה ביום שלישי, 14 במאי, מול הנציגות הדיפלומטית של פולין בתל אביב", נכתב בהודעה הרשמית. "כל פעולה מסוג זה שמכוונת נגד סגל דיפלומטי ראויה לכל גינוי". בהודעה נמסר גם כי שגרירת ישראל בפולין, אנה עזרי, זומנה למשרד החוץ הפולני, בה גינתה את התקרית ואמרה כי הרשויות בישראל יסייעו כדי לברר את נסיבות האירוע במלואן.
"לצד הקריאה לפעולה מהירה של משטרת ישראל במעצר התוקף, אנו קוראים לרשויות בישראל להבטיח שדיפלומטים פולנים יזכו להגנה ראויה ואפקטיבית בישראל, כפי שקורה עם דיפלומטים ישראלים בפולין", נכתב. "אנו מקווים שהרשויות בישראל יעשו כל מאמץ להביא לדין את האחראים ולמנוע הישנות של מקרים דומים המכוונים נגד דיפלומטים".
אריק לדרמן, תושב הרצליה בשנות ה-60 לחייו, הוא זה שנעצר לאחר שירק לעבר השגריר הפולני סמוך לבניין השגרירות. הערב הוא התנצל על המקרה וטען כי "נתקלתי ביחס מכפיש מצד אחד מעובדי השגרירות אשר כינה אותי בשפה הפולנית בכינוי יהודון".
"אני מבקש להביע את התנצלותי על האירוע שאירע אתמול"", הוסיף לדרמן שתיאר כי "משפחתי חוותה את תלאות השואה בפולין ופנייתי לשגרירות הייתה בענייני השבת רכוש. במסגרת פנייתי זו נתקלתי ביחס מכפיש מצד אחד מעובדי השגרירות אשר כינה אותי בשפה הפולנית בכינוי יהודון. אמירה זו עוררה בי תחושות קשות מאוד".
"מיד לאחר מכן עזבתי את הכניסה למשרדי השגרירות והתחלתי לצעוד אל עבר רכבי שחנה ברחוב סמוך לשגרירות", הוסיף. "המדרכות המשובשות באזור הקשו על מעבר נוח, וצעדתי בתמימותי בכביש, כאשר תוך כדי כך הגיח מאחורי רכב אשר צפר לי בחוזקה וגרם לי לבהלה. על כך הבעתי תרעומת כפי שהבעתי ובאופן עליו אני מצר. אני מבקש להבהיר כי בוודאי לא ידעתי על זהותו של יושב הרכב או תפקידו ובוודאי שלא ידעתי ששגריר פולין בישראל נמצא ברכב. בעקבות זאת, אבקש להביע את התנצלותי הכנה על שאירע ואף ביקשתי מבאי כוחי לפנות למשרדי השגרירות בבקשה להתנצל בפני השגריר. אני מקווה שבכך האירוע יבוא לכדי סיום ויישמר בפרופורציות המתאימות".
עו"ד דוד ג'והן שמייצג את לדרמן אמר הערב בריאיון לחמש עם רפי רשף כי מבחינת מרשו מדובר ב"אירוע מקומי" שיצא מפרופורציות: "הוא היה בשגרירות הפולנית וביקש להגיע בעניין מסויים, לא התאפשר לו להיכנס ובדרך לרכב (שלו) שחנה ברחוב המקביל, כשהוא הולך על הכביש מכיוון שהמדרכה הייתה חסומה, רכב השגרירות הגיע מאחוריו, והוא אפילו לא ידע שהשגריר ישב בו, צפר לו והוא נבהל. כמובן יכול להיות שבסערת הרגשות שעברה עליו בעקבות אותו אירוע שהיה לו בשגרירות הוא לטענת המשטרה דפק על הרכב וירק".
"בזה מסתכם האירוע", סיכם עו"ד ג'והן. "השגריר מסתבר ישב בתוך הרכב, צילם את האירוע. הוגשה תלונה ומרשי נעצר כשהוא בעצמו הגיע לתחנת המשטרה כדי להתלונן על האירוע ועל מה שקדם לו". עוד אמר הפרקליט כי "מרשי התנצל אתמול בחקירתו על האירוע, אמר שהיה בסערת רגשות. גם היום בבית המשפט התנצלנו, אבל לצערי המשטרה ראתה לנכון לעצור אותו... הסיפור כמעט קפקפאי הייתי אומר שאיכשהו הצליחו להוציא אותו מפרופורציות".
לדרמן נעצר על ידי המשטרה לאחר שבשגרירות פולין בישראל הגישו לה תלונה רשמית. ראש ממשלת פולין מתיאש מורבייצקי הגיב בחריפות לתקרית: "מודאג מאוד מהמתקפה הגזענית על השגריר מארק מגירובסקי. פולין מגנה בחריפות את המעשה הנובע משנאת זרים. אסור לנו לקבל אלימות כנגד דיפלומטים או כל אזרח אחר".
נשיא ארגון ועידת רבני אירופה ורבה של מוסקבה: האלימות - קו אדום
במשרד החוץ הגיבו היום לתקרית שהוגדרה כ"תקיפת השגריר הפולני" ומסרו: "הנושא נמצא בחקירת משטרה. מביעים הזדהות מלאה עם השגריר הפולני וזעזוע לנוכח האירוע". גם נשיא ארגון ועידת רבני אירופה והרב הראשי של מוסקבה, הרב פנחס גולדשמידט, שעומד בראש ארגון המייצג 700 רבנים ראשיים ברחבי אירופה, גינה את היריקה.
"אנחנו מגנים את האירוע החמור במסגרתו הותקף שגריר פולין בישראל", אמר הרב גולדשמיט. "כפי שאנו מצפים שהיהודים יוכלו להיות בטוחים במדינות אירופה, כך צריכים גם אירופאיים, ודאי אנשי ממשל להיות בטוחים במדינת ישראל. לצד מחלוקות, קיים גם שיתוף פעולה בין הקהילה היהודית בפולין לממשלה המקומית, שפועלת רבות למען הקהילה. האלימות מהווה קו אדום, ואנו שולחים את תמיכתנו לשגריר הפולני ביום שכזה".