ראש ממשלת פולין מתאוש מורבייצקי אמר כי אם ארצו תחזיר את הרכוש שנגזל בזמן השואה - הדבר יהיה ניצחון להיטלר ולדבריו כל עוד הוא השלטון - זה לעולם לא יצא לפועל. את הדברים אמר שלשום (שישי) בעצרת שהתקיימה בלודז', העיר שבה בנו הנאצים את הגטו השני בגודלו בשטחים שכבשו במלחמת העולם השנייה וסופחו לגרמניה הנאצית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אם פולין תהיה אי פעם במצב שבו תשלם פיצויים על מלחמת העולם השנייה, זה היה כאילו היטלר ניצח", אמר והצהיר כי כל עוד מפלגתו, "חוק וצדק", תישאר בשלטון - "דבר כזה לא יקרה לעולם".
"החיים, העתיד, החירות, הדמוקרטיה והרכוש שלנו נשללו מאיתנו באכזריות", אמר מורבייצקי בעצרת. "אנחנו לא מסכימים שידרשו מאיתנו פיצויים כלשהם. לא נרשה זאת. אני רוצה להיות נחרץ. הערבות לכך שזה לא יקרה לעולם זאת ממשלה של מפלגת החוק והצדק".
סוגיית הפיצויים מעיבה תקופה ארוכה על היחסים בין ירושלים לוורשה - והיחסים בין המדינות הגיעו לשפל בשבוע האחרון, כשאריק לדרמן, תושב הרצליה בשנות ה-60 לחייו, ירק לעבר השגריר הפולני סמוך למבנה השגרירות בתל אביב. לדרמן נעצר על ידי המשטרה לאחר שבשגרירות פולין בישראל הגישו לה תלונה רשמית.
ראש ממשלת פולין מורבייצקי הגיב אז בחריפות לתקרית ואמר: "מודאג מאוד מהמתקפה הגזענית על השגריר מארק מגירובסקי. פולין מגנה בחריפות את המעשה הנובע משנאת זרים. אסור לנו לקבל אלימות כנגד דיפלומטים או כל אזרח אחר".
ימים לפני התקרית החמורה בתל אביב, נרשמה תקרית חריגה נוספת כשפולין ביטלה הגעה של משלחת מישראל בטענה כי "נעשו שינויים של הרגע האחרון". בוורשה זעמו על כך שירושלים הבליטה את נושא הפיצויים, בעוד שהסיכום המוקדם היה שהפגישות יתמקדו במספר נושאים ולא רק בפיצויים, נושא נפיץ פוליטית בפולין.
מטרת המשלחת הישראלית הייתה לדון עם גורמים בממשלת פולין בין היתר גם על סוגיית מתן פיצוי ליהודים שנכסי משפחותיהם נגזלו בזמן השואה, אך לפי הודעת המשרד, "ישראל נקטה שינויים של הרגע האחרון בהרכב המשלחת, באופן שמרמז שהשיחות יתמקדו בעיקר בסוגיות הקשורות בהשבת רכוש היהודים".
הקונגרס האמריקני חוקק לפני כשנתיים את חוק 447, שמחייב את פולין ומדינות נוספות לשלם פיצויים לניצולי השואה, או לבני משפחותיהם, שהותירו רכוש מאחוריהם במהלך מלחמת העולם השנייה. במוצאי שבת לפני שבועיים צעדו אלפי פולנים אל שגרירות ארה"ב בוורשה במחאה על הלחץ: ראש הממשלה מורבייצקי אף הצהיר באותו יום: "לא נאפשר תשלום פיצויים לאף אחד, כי אנחנו אלה שצריכים לקבל פיצויים".