המתקפה הפלסטינית על "עסקת המאה" של טראמפ נמשכת: ברשות הפלסטינית הגיבו היום (שלישי) לאופי הסדנה הכלכלית בבחריין, שתיערך בשבוע הבא - ללא נציגות פלסטינית וככל הנראה ללא נציגות ישראלית משמעותית. דוברו של יו"ר הרשות אבו מאזן כינה את תוכנית השלום האמריקנית "מזימה", והבהיר כי הרשות הפלסטינית נחושה להתנגד למהלך.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
נביל אבו רודיינה, דוברו של אבו מאזן, הצהיר: "העמדה והנחישות הפלסטינית והקונצנזוס הבינלאומי שימרו את ירושלים, הקדושה והישות הפלסטינית". בהודעה לתקשורת שפרסם הבהיר הדובר: "כל פגישה בבחריין או בכל מקום אחר, שנערכת ללא ההנהגה הפלסטינית הלגיטימית, מוכיחה שוושינגטון לא יכולה להצליח ולא תצליח להשיג דבר לבדה ובכוחות עצמה".
עוד הוסיף דוברו של אבו מאזן: "עמדת הנשיא וההנהגה הפלסטינית, שמתמקדת בירושלים, באסירים ובזהות הפלסטינית, תכשיל את כל המזימות, סדנאות העבודה והפגישות". לדבריו, "הכתובת הלגיטימית היא הנשיא ואנשיו שדוגלים בעמדה הפוליטית הנכונה". הדובר ציין כי הרשות הפלסטינית תומכת בשלום צודק על בסיס הסכמה לאומית ובינלאומית: "עמדתו של העם היא ברורה וצלולה - והיא תביס כל קנונייה".
כבר לפני כחודש הודיעו ברשות הפלסטינית שלא ישתתפו בוועידה, ובכלל כי הרשות ונציגיה הרשמיים מחרימים את תכנית השלום של ג'ארד קושנר, היועץ לבית הלבן שעומד מאחורי התכנית. נציגים מהמגזר העסקי הפלסטיני כן ישתתפו בכינוס, שמטרתו העיקרית להשיג תמיכה לתכנית השיקום של הכלכלה הפלסטינית.
לא תהיה נוכחות ישראלית בוועידה?
בבית הלבן החליטו שלא להזמין נציגים ישראלים לועידה בבחריין, על מנת לשמור על האירוע "לא פוליטי", כך דיווח אמש גורם פוליטי בממשל ארה"ב שביקש להישאר אנונימי. הוועידה, שצפויה להתקיים בבירה מנאמה, הינה השלב הראשון בתכנית השלום של הנשיא דונלד טראמפ. עם זאת, רשת "אל קודס" הפלסטינית דיווחה היום כי האלוף במילואים, יואב (פולי) מרדכי, שכיהן כמתאם פעולות הממשלה בשטחים, הסכים להשתתף בסדנה הכלכלית בבחריין בהזמנת ארצות הברית.
כמו כן, מתנהלים מגעים לזימון מתאם פעולות הממשלה בשטחים הנוכחי, אלוף כמיל אבו רוקון, כנציג ישראלי בוועידה הכלכלית בבחריין. מתוקף תפקידו, אלוף אבו רוקון אמון על קידום וביצוע פרויקטים אזרחיים וכלכליים ביהודה ושומרון וברצועת עזה. בתוך כך, אף השתתף בכנסי התורמות, בוועידות בינלאומיות נוספות ועוסק בנדון בימים אלו, במטרה לרתום גורמים בינלאומיים להשקעה בפרויקטים שיעזרו לעצור את ההתדרדרות ההומניטארית ברצועה ולשמר את היציבות הביטחונית.
המקור בממשל האמריקני מסר אמש כי "אנחנו מזמינים אנשי עסקים ישראלים ואנשי עסקים פלסטיניים. אנחנו רוצים לשמור על האירוע א-פוליטי עד כמה שאפשר". גורמים מלשכת רה"מ מסרו בתגובה כי "ההחלטה התקבלה בתיאום בין ישראל לארה"ב".
רק שלשום דווח כי מועד פרסום תוכנית השלום של טראמפ עלול להידחות שוב, לפי ג'ייסון גרינבלט, שליחו של נשיא ארה"ב. גרינבלט הבהיר, במהלך ריאיון בוועידה השנתית של הג'רוזלם פוסט בניו יורק, כי החלטה בנושא תתקבל רק לאחר הוועידה בבחריין. גרינבלט גם אישר את החשיפה של עמית סגל במהדורה ולפיה ממשל טראמפ צפוי לאפשר לממשלת ישראל לספח כמה יישובים או חלקים ביהודה ושומרון.
ההצהרה של גרינבלט נאמרה בעקבות בקשת המראיין להתייחסות לדברי שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן, שרמז לאחרונה בריאיון ל"ניו יורק טיימס" כי הממשל האמריקני יאפשר סיפוח של כמה יישובים או של חלקים בגדה המערבית. "אני מציע להתמקד בדברים שפרידמן אמר ולא לפרשנות שנתנו לדבריו או לכותרות שחילצו מהם", אמר גרינבלט. "אתן לדבריו לעמוד בכוחות עצמם, ואני תומך בדברים".
לגבי מועד פרסום התוכנית, גרינבלט אמר כי מערכת הבחירות הנוספת בישראל "שינתה לנו את צורת החשיבה בנושא". "עוד לא החלטנו אם לדחות לאחרי 6 בנובמבר", הודה גרינבלט. "אם נרצה לחכות לאחר 6 בנובמבר, את זה נקבע לאחר הסדנה הכלכלית בבחריין". גרינבלט הסביר: "ההגיון הוא שאם נחכה עד שממשלה חדשה תקום זה יהיה בשישה בנובמבר. כרגע אנחנו מרוכזים בבחריין".
כשנשאל אם תחילת הקמפיין לבחירות הבאות בארה"ב עלול לעכב את פרסום תוכנית השלום, השיב: "הנשיא טראמפ יכול לעשות הרבה דברים במקביל. אנחנו לא חושבים שמסע בחירות יעצור את ההישגים בדבר שאנחנו רוצים לקדם".