פחות מיממה לאחר הכרזת ארה"ב על הנעת "תוכנית המאה" של הנשיא טראמפ עם "סדנה כלכלית" שתיערך בחודש הבא בבחריין - הרשות הפלסטינית הודיעה היום (שני) באופן רשמי שתחרים את הכנס: "כל פלסטיני שישתתף ייחשב משתף פעולה עם ארה"ב וישראל".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"לא תהיה נציגות פלסטינית בסדנת מנמה", הודיעה הממשלה הפלסטינית בהודעה רשמית שפרסמה. "כל פלסטיני שישתתף ייחשב משתף פעולה עם ארה"ב וישראל". מלשכתו של בכיר הרשות סאיב עריקאת נמסר כי מטרתה של רמאללה היא להקים מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 1967 שתביא "פתרון צודק" ושבירתה - מזרח ירושלים.
"אני מאשר שאף גורם לא נועץ בנו על הוועידה במנמה שבבחריין", כתב עריקאת. "החזון של ממשל טראמפ מיושם בשטח עם החלטותיהם ועמדותיהם בין השאר לגבי ירושלים, ההתנחלויות והפליטים. כל המאמצים לגרום למדכא ולמדוכא לחיות יחד נועדו לכישלון. נדחה כל ניסיון לקדם נורמליזציה כלכלית של הכיבוש הישראלי בפלסטין. זה לא קשור לשיפור תנאי המחייה תחת הכיבוש, אלא בהגשמת הפוטנציאל המלא של הפלסטינים באמצעות סיום הכיבוש".
אמש הודיע במפתיע הבית הלבן כי יקיים ב-25-26 ביוני הקרוב "סדנה כלכלית" עבור הפלסטינים שמטרתה עידוד ההשקעות ברשות - כחלק מתוכנית השלום של טראמפ. מוקדם יותר היום טענו הפלסטינים כי ארה"ב לא שיתפה אותם בהחלטה. "לא נועצו בקבינט בנוגע לסדנה", אמר השר מוחמד שטייה. "לא על התוכן, לא על ההשלכות ולא על התזמון".
על פי הבית הלבן, הסדנה הכלכלית תהיה השלב הראשון מתוך תוכנית השלום של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צפוי לפרסם על פי דיווח ב-CNN כבר בשעות הקרובות צפויים להתפרסם החלקים הכלכליים של התוכנית. למרות זאת, סוגיות הליבה המרכזיות לא יפורסמו במועד זה.
כחלק מהוועידה הכלכלית בבחריין, שתתקיים ב-25-26 ביוני, תתקיים הסדנה. בוועידה משתתפים בכירי הכלכלנים בישראל וברשות הפלסטינית. על פי ההערכות בסוף הסדנה יגיעו נציגי המשלחות להסכמות, לפחות בנושאים האלה.
לדברי חתנו של טראמפ ויועצו הבכיר ג'ארד קושנר, יעלו לדיון השקעות שכבר שממשלו של שוחח עליהן עם מדינות רבות ביניהן פולין, יפן, סינגפור וקוריאה הדרומית. בתגובה לשאלת CNN אמר קושנר: "אנשים נותנים לקונפליקט שהיה שייך לדור של סבותיהם להרוס את חייהם קיום ואת העתיד של ילדיהם. התוכנית שלנו תציג להם דרך חדשה ומציאותית לעתיד שכרגע לא קיים".
לדברי גורם בכיר הסדנה תעסוק בארבע נושאים עיקריים: תשתיות, תעשייה, העצמה והשקעה ורפורמות ממשלתיות. "המטרה היא להפוך את האזור לבר השקעה בצורה המיטבית ביותר", הסביר קושנר בתגובה.
"אנחנו מבינים כי מהלכים אלו צריכים ללכת יד ביד עם התוכנית הפוליטית שלנו לאזור, אבל במהלך הסדנה נעסוק בתוכנית הכלכלית", הסביר גורם הבכיר. לטענת קושנר הוועידה לא מכונה פסגה אלא "סדנה" משום שהיא מסתמכת על המשובים של הצדדים וההצעות השונות שהוא מקווה כי ישמעו בחדר הדיונים.
בבית הלבן כינו את התוכנית: "משלום לשגשוג" והסבירו "קשה לנתח את הצד הכלכלי והצד הפוליטי של התוכנית, על כן אנחנו מציגים את הפן הכלכלי קודם". קושנר הוסיף כי הוא מודה לבחריין שעוזרת בקיום הוועידה וכי "כל בני האדם במזרח התיכון, ראויים לעתיד בכבוד ובהזדמנות לשפר את חייהם".