ספק אם ממשלת ישראל תיארה לעצמה שהמתנגדת הראשית להעברת השגרירות האמריקנית לירושלים תהיה דווקא קבוצת תושבים בבירה המתגוררת סמוך למבנה המיועד. תושבי הרחובות העוטפים את מתחם הקונסוליה כיום, המיועד להפוך למבנה זמני של השגרירות בחודש הבא, זועמים על דרישות הביטחון של האמריקנים במקום. לגדר הברזל, מצלמות האבטחה והסיורים שתדירותם הלכה וגברה יתווסף בקרוב אלמנט חזותי שיהיה קשה להתעלם ממנו: גדר אטומה בגובה של למעלה מארבעה מטרים מול בתי התושבים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"במקום גדר מתכת דרכה אפשר לצפות תהיה גדר אבן, וזה המבט שנקבל כשנצפה מזרחה", קובל אמיר ביטן, תושב שכונת ארנונה. תושבת נוספת, נעמי שכטר, מוסיפה כי "ברור שזה שיש פתאום חומה גבוהה מאוד ישפיע על ההרגשה כשעוברים פה". תושבת שלישית, נוגה קרוקוס, מציעה "למצוא איזושהי פשרה, או לפחות שאולי תהיה חומה לא אטומה . אולי יש אמצעי מיגון אחרים - להציב אותנו בפני עובדה כזאת זה קשה".
גם כביש המילוט שביקשו האמריקנים לסלול מהחניון הדרומי של מלון דיפלומט משנה לחלוטין את הצביון במקום. "כביש מילוט זה אומר סלילה, זה אומר סיורים כל הזמן במקום שהיום בעצם נועד לטיולים", מסביר תושב השכונה דני יריב. "זה פשוט שינוי במרחב שלנו". כל השינויים האלה בוצעו מבלי שנשמעו התנגדויות התושבים, לאחר ששר האוצר חתם על הפטור מהגשת תכניות הבנייה ולאור אזהרות משרד החוץ שללא מסלול עוקף ביורוקרטיה, ישראל לא תעמוד בתאריך היעד.
התושבים החליטו להגיש עתירה לבג"ץ בשיתוף עמותת עיר עמים, כשהאינטרס של האחרונה לא נעוץ במישור התכנוני אלא במשור הפוליטי-מדיני. "'עיר עמים' הייתה מברכת על קיומה של שגרירות אמריקאית בירושלים, כל עוד הייתה קמה שגרירות במקביל גם בבירת פלסטין באל קודס", מסבירה עורכת הדין אשרת מימון, מנהלת פיתוח מדיניות בעמותה." אנחנו חושבים שהיום זה צעד דורסני, כוחני וחד-צדדי".