העצרת הכללית של האו"ם התכנסה אמש (רביעי) לדיון חירום שיזמו הפלסטינים שטוענים כי תגובת צה"ל להתפרעויות האלימות בגבול עזה בשבועות האחרונות מוגזמת. שגרירת ארה"ב לאו"ם ניקי היילי אמרה כי "ההחלטה שאתם רוצים להעביר היום רק מרחיקה את השלום". דני דנון הוסיף: "אתם גוזלים מאתנו את הזכות להגן עלינו".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
היילי הסבירה על רצח ההמונים בניקרגואה והביעה תמיהה על השתיקה של האו"ם בנושא: "אבל אנו לא מדברים על ניקרגואה. בתימן אלפים מתים באסון החמור ביותר שיודעת האנושות - אבל אנחנוו לא מדברים על תימן - אנחנו מדברים על עזה". היילי שאלה את חברי המועצה: "מדוע עזה חשובה מאירן, בורמה או תימן? מה שעושה את עזה ליוצא דופן הוא הספורט של מדינות שונות - לתקוף את ישראל".
"ההחלטה שאתם רוצים להעביר היום רק מרחיקה את השלום, היא רק מקדמת אג'נדה פוליטית, אם היינו כנים - היינו מדברים על המצב המסובך שם, אבל במקום אתם מאשימים צד אחד", המשיכה היילי לתקוף את חברי המועצה. "לכו ותלחצו על עבאס שימצא פתרון, אתם לא עושים זאת".
היילי הוסיפה ואמרה כי "ההחלטה שלכם מסירה אחריות מהחמאס ומאשימה את ישראל. חמאס ובני בריתו יורים מאות טילים לישראל כדי ליצור הרס". השגרירה האמריקנית לא חסכה מארגון הטרור חמאס ואמרה כי "הוא משתמש באזרחים כמגן אנושי, הוא קורא לחיסול ישראל ועדיין - ההחלטה שעליה אנו דנים לא מגנה את החמאס, היא אפילו לא מזכירה את החמאס".
השגריר דנון אמר במהלך העצרת הכללית כי "זהו כבוד עבורי לעמוד כאן היום ולייצג את ישראל, אני מעדיף להגיע לכאן כל יום ולעמוד בפני העצרת מאשר להספיד ולו הרוג ישראלי אחד כתוצאה מטרור החמאס, אם היינו מפסיקים לעמוד על המשמר כפי שקוראים לנו לעשות כאן היום".
"הכינוס הזה הוא ניסיון של הקהילה הבינלאומית לגזול מאתנו את הזכות הבסיסית להגנה עצמית. ההחלטה שמונחת לפניכם לא רק שלא מגינה על חייהם של פלסטינים או של ישראלים חפים מפשע, היא לא מזכירה או מגנה את החמאס, המוכר כארגון טרור על ידי מדינות רבות ואחראי ישירות לאלימות באזורנו", הוסיף דנון. "בתמיכתם בהחלטה הזו אתם לא רק משתפים פעולה עם ארגון טרור, אלא מעצימים אותו והופכים לתחמושת בידי החמאס".
ראש המועצה האזורית מרחבים שי חג'ג' פגש אמש את שגריר ישראל באו"ם דני דנון, זמן קצר לפני ההצבעה, ודיבר איתו על המצב הרגיש בעוטף עזה. "על העולם כולו להתאחד נגד כל ארגון טרור באשר הוא", אמר. "אין הבדל בין הטרור בעזה לטרור דעא"ש. על העולם כולו להתאחד נגד הטרור האיסלאמי ולאפשר חיים שקטים ורגועים בפריז, במינכן וגם כאן בישראל". חג'ג' הוסיף: "בכל יום מאות ואלפי דונמים של שדות מוצתים על-ידי עפיפוני תבערה. מי שמפריח עפיפון תבערה במטרה להצית אש ולפגוע בחיי אדם, מניח מטעני חבלה, בונה מנהרות טרור - הוא טרוריסט לכל דבר".
המשקיף הפלסטיני באו"ם ריאד מנסור אמר כי "החלטנו לגשת לעצרת הכללית אחרי שמועצת הביטחון נכשלה בהגנה על האזרחים הפלסטינים". מנסור תקף את ישראל: "הכיבוש הוא הגורם המרכזי למשבר הנוכחי, ישראל משפילה ילדים נשים וגברים. ואנו צריכים פעולה לא גינויים. אנו רוצים דברים פשוטים - אנו רוצים הגנה - האם זהו פשע? אנו סומכים על העצרת הכללית שתסיים את הכיבוש של אדמתנו ותציל את פתרון שתי המדינות עם ירושלים כבירת פלסטין".
בעקבות דבריה של היילי מלשכת ראש הממשלה נמסר: "ישראל מעריכה את תמיכתו האיתנה של ממשל טראמפ בישראל ואת הצהרתה הנחרצת היום של השגרירה היילי, שחשפה את הצביעות שבהטיה נגד ישראל באו"ם. ההתמקדות הבלתי פוסקת של האו"ם בישראל מביישת את הארגון, היא גם מסיטה את תשומת הלב מנושאים בוערים אחרים שמצריכים את התייחסותה של הקהילה הבינלאומית".
בסוף השבוע האחרון הגישו הפלסטינים בקשה לקיום כינוס חירום של העצרת המרכזית של האו"ם לאור מה שהם מכנים "השימוש המופרז בכוח" של ישראל. הבקשה מתמקדת בפעילות צה"ל במהלך המהומות האלימות על גבול עזה.
המהלך הגיע לאחר הווטו שהטילה ארצות הברית על הצעה דומה שהגישה כווית במועצת הביטחון, אותה כינתה שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי כ"חד צדדית באופן דוחה". השגריר הפלסטיני לאו"ם ריאד מנסור אמר כי ההצעה שהגישה כווית הייתה "מאוזנת לחלוטין" וציין שההצעה שיגיש במועצה הכללית תהיה כמעט זהה לחלוטין.
עם הגשת הבקשה של הפלסטינים הגיב דני דנון, שגריר ישראל באו"ם לנושא. "לצערנו, במקום לגנות את הטרוריסטים של החמאס, יש מדינות שמבקשות לספק את צרכיהן הפוליטיים הפנימיים על ידי פגיעה במדינת ישראל באו"ם", אמר השגריר. "אנו גאים להגן על זכותנו ולהגן על אזרחי ישראל בכל פורום שבו יריבינו דורשים להשמיץ אותנו".
עפיפוני תבערה, מטענים וירי לעבר כוחות צה"ל
במשך שבועות מגיעים אלפי פלסטינים לגדר הגבול ברצועת עזה להפרות סדר אלימות, בהן על פי משרד הבריאות הפלסטיני נהרגו מאש צה"ל יותר מ-120 בני אדם. בסוף השבוע האחרון, נערכו מהומות "יום הנכסה" בהן נהרגו 4 מפגינים ויותר מ-600 נפצעו.
בשלישי הגיעו למרחב הגדר כ-15 אלף מפרי סדר שהפגינו ב-5 מוקדים שונים לאורך הגדר. בחסות ההפגנות שוגרו לעבר ישראל עשרות עפיפוני ובלוני תבערה שגרמו לשריפות בכ-20 מוקדים בעוטף עזה. אל נחל עוז שוגרו 8 עפיפונים שגרמו לשריפה גדולה. לוחמי כיבוי האש פעלו במקום והכביש העוקף של הקיבוץ נסגר לתנועה. סך הכול פרצו 20 שריפות ברחבי עוטף עזה משעות הבוקר.
דנה ויס סייעה בהכנת הכתבה