ההתחייבות של טראמפ בנושא הגרעין הישראלי נחשפת: ב"ניו יורקר" דווח הלילה (בין שני לשלישי) כי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם בשנה שעברה על מסמך סודי שמבטיח כי ארה"ב למעשה לא תדרוש מישראל להתפרק מהנשק הגרעיני שהיא מחזיקה - על פי פרסומים זרים. לפי הדיווח, המסמך נחתם תחת לחץ ישראלי כבד - והמהלך הפתיע את יועציו הבכירים של טראמפ.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המסמך הסודי הראשון בנושא, לפי הידוע, נחתם על ידי הנשיא קלינטון ב-1998 כחלק מהסכמי וואי. באותו מכתב הבטיח קלינטון ששום תוכנית אמריקנית לפיקוח על מרוצי חימוש בעולם לא "תגרע מיכולות ההרתעה של ישראל": גם הנשיאים בוש הבן ואובמה חתמו על המסמך.
הפגישה עליה דווח ב"ניו יורקר" התקיימה בבית הלבן ב-13 בפברואר 2017: משלחת של בכירים מישראל רצו להעלות את סוגיית הגרעין עם עמיתיהם האמריקנים. המשלחת הישראלית, שכללה בין היתר את השגריר רון דרמר, רצתה שטראמפ יחתום על המסמך ויתחייב לא ללחוץ על ישראל בנושא - כפי שקודמיו עשו. בממשל האמריקני היו אז להוטים לרצות את נתניהו, לאחר שטראמפ הבטיח לו "תמיכה בלתי מסויגת".
עם זאת, לפי הדיווח, עוזריו ויועציו של טראמפ הופתעו מהדרישה - ולא הכירו את המסמך הסודי עליו חתמו גם נשיאים קודמים. אחד היועצים רתח וזעם על הדרישה הישראלית שהתפרשה כהוראה: "זה הבית המ***ן שלנו".
"דרמר מתנהג כאילו הבית הלבן בבעלותו"
הפגישה התקיימה פחות מחודש לאחר שטראמפ נכנס לתפקידו, ובצל מתיחות רבה שליוותה את העברת השלטון מממשל אובמה לממשל טראמפ. היועצים הבכירים של הנשיאים לא סמכו זה על זה, ולא ברור בשלב זה אם בכירים בממשל טראמפ דנו אי פעם בנושא עם קודמיהם. כשרון דרמר הגיע לבית הלבן על מנת לבקש מהיועץ לביטחון לאומי מייקל פלין - שעות לפני שהתפטר מתפקידו בגלל קשריו עם רוסיה - יועציו של טראמפ אמרו כי הם זקוקים לזמן על מנת לעכל את הבקשה.
לדברי בכירים בארה"ב, הישראלים רצו להגביל את מספר האנשים שמשתתפים בדיוני הגרעין בשל הצורך "לשמור על סודיות". היועצים הסתודדו והתלוננו כי דרמר מתנהג כאילו "הבית הלבן בבעלותו": למרות המתיחות, טראמפ חתם על המכתב והפך לנשיא הרביעי שמתחייב לכך. דרמר סירב להגיב לדיווח ואמר כי הוא לא זוכר קללות כלשהן שהופנו לעברו.
גם בממשל אובמה הופתעו מהדרישה ב-2009, מכיוון שעצם קיומם של המסמכים בנוגע ליכולות הצבאיות של ישראל נשמרו בסוד. קבוצת יודעי סוד קטנה עודכנה בפרטים – והכירה גם האופן בו ישראל פירשה את הניסוח כהתחייבות לא לפגוע ביכולות הגרעין – כל עוד ישראל ניצבת בפני איומים קיומיים. כשאנשי ממשל טראמפ נכנסו לתפקידם, הם לא מצאו העתקים של המסמכים עליהם חתמו הנשיאים הקודמים: התברר כי ההעתקים נשלחו לארכיונים, אך למשלחת הישראלית, כך לפי הדיווח, היו עותקים חתומים של ההתחייבויות.
הנוסח העמום - והבדלי הפרשנויות
המסמך שחתם עליו קלינטון ב-1998 מתבסס על ההבנות בין גולדה מאיר לנשיא ניקסון לפיהן ישראל לא תצהיר על יכולות הגרעין, תבצע ניסויים או תאיים להשתמש בהן – ובתמורה ארה"ב לא תפעיל לחץ על ישראל חתום על הסכם למניעת הפצת נשק גרעיני כחלק ממדיניות העמימות הישראלית. אותן הבנות לא נחתמו עד לכהונת קלינטון.
לאחר הניסוח המעורפל, בכירים בישראל הוסיפו למסמך הצהרה שנועדה להבהיר לארה"ב כי "ישראל תגן על עצמה בעצמה" ולכן אינה רואה בתכנית הגרעין האמריקנית כתחליף ליכולות הגרעין הישראליות.
במהלך השנים, הבכירים הישראלים פירשו את המכתב כ"מחויבות אפקטיבית" מצד נשיאי ארה"ב לא להפעיל לחץ על ישראל בנוגע לתכנית הגרעין שלה. עם זאת, בכירים בארה"ב טוענים כי הניסוח פחות חד-משמעי: "זו לא הייתה הצהרה לפיה 'לעולם לא נבקש מישראל לוותר על הנשק הגרעיני', אלא הבנה ש'ארה"ב מקבלת את הטיעון הישראלי לפיו הם לא יתפרקו נשק גרעיני בתנאים הנוכחיים במזרח התיכון".