אם יש מישהו שיכול לקחת קרדיט על העברת השגרירות האמריקנית לירושלים זה ללא ספק דיוויד פרידמן, שגריר ארה"ב בישראל. לא לחינם שמו מופיע על גבי לוח הכבוד שהוצב בכניסה לשגרירות, מתחת לשמו של הנשיא. "איזה מרגש", אומר פרידמן. "קיוויתי שזה יהיה ובעזרת השם עכשיו זה כבר לא חלום".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
שבוע אחרי הטקס החגיגי, כשהכול שב לשקט יחסי, השגריר פרידמן מדבר על העידן החדש שהחל עם המעבר ההיסטורי. "אני מרגיש הכי בבית". פרידמן אמנם לא מתעלם מהבעייתיות בתזמון חנוכת השגרירות, דווקא ב"יום הנכבה", אך לראייתו התמונות שיצאו מעזה היו מופיעות ללא קשר לתאריך זה או אחר. "אני לא יודע אם היה יום אחר שלא היה גורר את התמונות שראינו, כי אני מאמין שחמאס היה מנצל את ההזדמנות כדי לעורר מהומה כמה שיותר גדולה", הוא אומר. "אני לא יודע אם היה תאריך אחר יותר טוב".
פרידמן ממשיך לטעון כי מעבר השגרירות הוא מהלך שמקדם את השלום ומאשר שתוכנית השלום של טראמפ צפויה להגיע בחודשים הקרובים. "אני חושב שאם נוכל במהלך החודשים הקרובים להציע משהו יותר טוב ואופטימי שמבטיח עתיד יותר טוב לפלסטינים, אני מאמין בדמוקרטיה", אומר השגריר. "אם העם מעוניין בכך, להנהגה לא תהיה ברירה אלא להסכים לזה".
בעוד פרידמן לא משוכנע שאבו מאזן עדיין פרטנר לשלום, בעיניו הוא עדיין האדם שהאמריקנים הכי סומכים עליו להגיע איתו להסכם. "אני מאוד מודאג ומוטרד מחלק מהדברים שהוא אמר ועשה, אך זוהי החלטה עבור העם הפלסטיני כולו. אנחנו לא מחפשים לריב עם ההנהגה הפלסטינית. אנחנו מנסים לתמוך בעם הפלסטיני".
סערת התמונה: "אירוע מצער"
לגבי יחסיו עם ראש הממשלה נתניהו, פרידמן נשמע אחרת לגמרי. "מכל מה שראיתי ממנו, ויצא לי לעבוד איתו מאוד מקרוב, הוא מנהיג אדיר", מבהיר השגריר. "אני חושב שאם הוא מאמין שאנחנו צועדים בדרך שהיא העדיפה ביותר לעם הישראלי, אין לי ספק שזה הכיוון בו הוא יבחר".
כשנשאל לגבי האפשרות שישראל תדחה את ההצעה האמריקנית לשלום, משיב פרידמן: "אנחנו מכבדים את זכותה של ישראל כמדינה ריבונית לדבר בגילוי לב על הדברים שהיא לא מוכנה לקבל, ואנחנו נכבד זאת". עם זאת, הוא מזהיר שהפלסטינים ישלמו מחיר אם לא יחזרו למשא ומתן. "אם הפלסטינים יסרבו לגשת לשולחן, קשה לי להאמין שזה יתקבל טוב בבית הלבן", הוא אומר.
פרידמן מתייחס גם לסערת התמונה עם ההדמייה של בית המקדש במקום כיפת הסלע, שעוררה את זעמם של הפלסטינים, ומודה שיצא נבוך מהתקרית. "נחרדתי יותר מכל אחד אחר, יותר מכל פלסטיני, כשראיתי את התמונה שלי לצד הפוסטר הזה", הוא מבהיר. "מישהו פשוט דחף את זה מולי וצילם. זה כמובן לא מקובל עליי וארה"ב מכבדת את הסטטוס קוו במקומות הקדושים. זהו אירוע מצער והרגשתי נורא שאנשים הגיבו כפי שהגיבו".
עוד הוסיף פרידמן: "מבחינת מעמדה של ארה"ב, אנחנו עדיין מתווך הוגן ומאוד קרובים לישראל. יש לנו מערכת יחסים מאוד חשובה איתה. היא אחת מבנות בריתנו החשובות ביותר, אבל זה לא אומר שאנחנו לא יכולים לעזור להביא את שני הצדדים להסכם שלום. אני די משוכנע שזה יעבוד".