המסמכים חיזקו את עמדת ישראל? (צילום: חדשות)
נאום הגרעין של נתניהו | צילום: חדשות

באירן הקפידו לתקוף היום (שלישי) את דברי רה"מ נתניהו בנאום הגרעין שנשא אמש, אך פקידים אמריקניים אומרים שמאחורי הלעג והזלזול של התקשורת הרשמית באירן כלפי הדברים, מסתתר זעזוע אמיתי של מי שנכנסו אליו הביתה וגנבו לו את הכספת. 

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המתקן שנפרץ היה תחת פיקוח יחידת מודיעין של משמרות המהפכה, ארגון שחמינאי הקים בראשותו של איש הדת חוסיין טייב, ואחרי המהלך הזה בארה"ב לא יתפלאו אם הוא יקבל לפתע "התקף לב" מפני שעל פי ההערכות - טיהור גדול נמצא בדרך השורות המודיעין הבכיר באירן.

הפקידים מצביעים על כך שבהסכם הגרעין ישנו סעיף אחד מפורש, לפיו לאירן אסור לשרטט או להחזיק מודלים של ניסיון לפתח פצצה גרעינית. ברגע שהממשל בטהרן העביר את הארכיון ממקום למקום אחרי חתימת הסכם הגרעין ב-2015, הרי שזאת הפרה של ההסכם.

רה"מ נתניהו. ארכיון
נאום הגרעין של נתניהו | צילום:



כמו כן מדובר באחד הסעיפים שאינו פוקע לאחר 7 שנים, כלומר לאירן אסור יותר לעולם לעסוק בנושאי תכנון הגרעין ולכן עצם החזקתם של מסמכים אלו היא הפרה. באירן חוששים כעת שבתום 7 השנים להסכם, המועד בו אמור היה להתפרסם הדוח של הסוכנות לאנרגיה אטומית שאמור לנקות אותם מכל הפרה של ההסכם, הסוכנות כעת לא תוכל להנפיק אישור שכזה.

העסקה נחתמה בדיוק בגלל חוסר האמון בין הצדדים

למרות הטענה כי אירן הפרה את ההסכם, אירופה המשיכה גם היום להפנות כתף קרה לנאום נתניהו. במשרד החוץ הצרפתי הגיבו לחשיפת מסמכי הגרעין ואמרו כי ראש ממשלת ישראל לא הציג מידע חדש, אלא חזר על דברים שכבר נחשפו על ידי אירופה ב-2002. בפריז הדגישו כי החומרים שהוצגו דווקא מחזקים את הצורך בהסכם עם אירן - ולא מהווים סיבה לפרוש ממנו.

עוד הדגישו בפריז כי מעקב אחר תכנית הגרעין האירנית על ידי גוף המעקב של האו"ם הוא "חיוני". משרד החוץ ציין כי על הבדיקה החיצונית להיות ממושכת ולהתבצע לאורך זמן. מנגד, בסוכנות הגרעין הבינלאומית (סבא"א) סירבו להגיב לטענות נתניהו כלפיהם וציינו כי "זה לא הליך מקובל מצידנו להגיב באופן פומבי לנושאים הקשורים למנגנוני הווידוא בסוגיות הגרעין". עם זאת, בכיר ציין כי "לא קיימות אינדיקציות אמינות לתכנית גרעין אירנית אחרי שנת 2009".

אמש התייחסה לנאום שרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, וטענה שלא מדובר במידע חדש. "ממה שראיתי מהדיווחים הראשוניים זה שראש הממשלה נתניהו לא ערער על שיתוף הפעולה עם הוועדה האחראית לתכנון הצעדים, כלומר לאחר שנת 2015", טענה. מבריטניה נמסר כי הטענות מצד ישראל "חותרות תחת חשיבותו של הסכם הגרעין עם אירן".

בהמשך גם אמרה שהטיעונים של נתניהו בנוגע לשקרים של אירן מיושנים ולא עניניים. "שוב, לא ראיתי טיעונים של ראש הממשלה נתניהו בנוגע לחוסר שיתוף פעולה, כלומר הפרה של הסכם הגרעין על ידי אירן", אמרה מוגריני. "העסקה נחתמה בדיוק בגלל חוסר האמון בין הצדדים, אחרת לא היינו צריכים את הסכם הגרעין מלכתחילה".

דובר מטעם ממשלת בריטניה אמר, בתגובה לחשיפתו של ראש הממשלה, כי בריטניה לא הייתה תמימה לגבי הכוונות של אירן בנושא הגרעין. הדובר הוסיף כי הסכם הגרעין שנחתם עם המעצמות חשוב דווקא בשל כך, מכיוון שהוא מאפשר לסוכנות לאנרגיה אטומית לפקח על הנעשה בתכנית האירנית.