היום (שני) יתקיים טקס הפתיחה של השגרירות האמריקנית החדשה בירושלים. האווירה חגיגית, אבל טומנת בחובה לא מעט שאלות: מתי יוקם מבנה הקבע? אילו שירותים נוכל לקבל בשגרירות החדשה? מה יעלה בגורלה של השגרירות בתל אביב? האם ישנן התרעות לפיגועים בעקבות המהלך ולאן לא כדאי להגיע ביום הטקס? כל התשובות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הערכות משטרתית:

אלפי שוטרים, לוחמי מג"ב ומתנדבים ייפרסו החל משעות הבוקר על מנת לאבטח, לשמור על הסדר הציבורי ולהכווין את התנועה במהלך הטקס ולוודא את מהלכו התקין. מדובר במבצע משולב ומורכב עם גופי ביטחון נוספים, אם כי המבצע עצמו הינו בפיקוד משטרתי ומנוהל בהובלת מחוז ירושלים. היערכות המשטרה תתמקד במספר מוקדים ברחבי ירושלים כולה, וסביב השגרירות בפרט והצירים המובילים אליה.

בנוסף לפריסת הכוחות בשטח, תפעיל המשטרה מרכז שליטה נרחב על מנת להבטיח פיקוד ושליטה אפקטיביים במהלך המבצע בכלל הגזרות בירושלים. המרכז ייתן מענה מהיר, ממוקד ומקצועי בכל אירוע. במהלך הביקור חל איסור מוחלט להעלאת כלי טיס, לרבות רחפנים, למרחב האווירי של אזור השגרירות והסביבה. לדברי מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך, אין התרעות נקודתיות והציבור יכול להמשיך בשגרת חייו.

הסדרי תנועה:

החל משעות הבוקר, ייחסמו לתנועה הרחובות סביב השגרירות: דוד פלוסר, כפר עציון, ים המלח, משה אריה קורץ, קלוזנר וזיגפריד מוזס, למעט תושבי האזור שיורשו לנוע ברחובות אלו. בנוסף, צפויים שיבושי תנועה וחסימות לפרקי זמן קצרים ונקודתיים בצירי התנועה המובילים מאצטדיון טדי לכיוון השגרירות בשל מעבר משלחות המוזמנים לאירוע.

הגעת בכירים:

המשלחת האמריקנית אמנם לא תכלול את הנשיא דונלד טראמפ, שיסתפק בשליחת ברכה מצולמת שתוקרן באירוע, אך בכירים אמריקנים אחרים צפויים להגיע. את המשלחת ירכיבו סגן שר החוץ ג'ון סאליבן, שר האוצר סטיב מנוצ'ין, יועצו הבכיר של הנשיא ג'ארד וקושנר ואשתו - בתו של הנשיא, איוונקה טראמפ. גם שגריר ישראל בארה"ב דיוויד פרידמן ושליח הנשיא טראמפ למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט נבחרי ציבור אמריקניים נוספים צפויים להשתתף בחגיגות.

כ-30 מתוך 86 שגרירים זרים בישראל נענו בחיוב להזמנת משרד החוץ לטקס קבלת הפנים לרגל העברת השגרירות. מתוך 30 הנציגים שנענו להזמנה, גם שלוש מדינות החברות באיחוד האירופי המוביל מדיניות נחרצת כנגד המהלך: הונגריה, צ'כיה ובולגריה. למרות הניסיון של האיחוד ליצור חזית שתיעדר מהאירוע, הניסון נכשל. עשר מדינות סרבו להגיע: רוסיה, מצרים, גרמניה, פולין, אוסטריה, אירלנד, מלטה, פורטוגל, שוודיה ומקסיקו.

היערכות המשטרה (ארכיון) (צילום: דוברות המשטרה)
היערכות המשטרה (ארכיון) | צילום: דוברות המשטרה

מבחינת חברי כנסת, הוזמנו ראשי ועדות, חברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת ויו"ר האופוזיציה. שלשום פורסם כי חברי כנסת שיהיו מעוניינים להגיע לטקס יוכלו לעשות זאת. בתחילה הוחלט שח"כים שאינם נמנים עם סגל א' לא יוזמנו, ויש הטוענים כי הדבר נובע בשל "תקרית הסלפי" של ח"כ אורן חזן, שצילם את עצמו עם הנשיא טראמפ בשדה התעופה כשזה האחרון הגיע לשדה התעופה בן גוריון לקבלת הפנים הממלכתית.

יושבת ראש מרצ תמר זנדברג הודיעה כי תחרים את האירוע, זאת משום שבעוד היא שמחה על המהלך עצמו, הרי שהשלכותיו, לטענתה, על הסיכויים להחזיר את הפלסטינים לשולחן המו"מ ולקדם את הצדדים לעבר שלום - שליליות.

 

חשש מ"תקרית הסלפי" (צילום: טוויטר)
חשש מ"תקרית הסלפי" | צילום: טוויטר

 

מראה השגרירות החדשה:

חרף התנגדות התושבים בשכונת ארנונה שאף עתרו לבג"ץ בנושא - ונדחו - האמריקנים דרשו וקיבלו היתר לבניית חומה היקפית סביב מתחם השגרירות בגובה של 3.2 מטרים וסלילה של כביש מילוט. השלמת החומה הכרחית לצורך שימוש מלא במתקן, ולכן גם לאחר טקס הפתיחה שגריר בישראל יוכל לעשות שימוש חלקי במתחם החדש לצורכי פגישות ופעילויות, אבל לא יוכל לשכון בו דרך קבע. לכן, פרידמן ייאלץ לחלק את זמנו בין תל אביב לירושלים.

בפועל, השגרירות החדשה תכלול בעיקר משרד לפרידמן ולצוות האדמיניסטרציה שלו, ותו לא. אגב, סוגיה נוספת שמעניינת אזרחים ישראלים רבים נוגעת להוצאת הוויזה: הדבר יתאפשר הן בתל אביב והן בירושלים, לפחות בשלב הראשוני, אם כי למיטב ידיעתנו זוהי התכנית האמריקנית גם להמשך.

"יחזק את הקשר עם ארה"ב", השגרירות בי-ם (צילום: Ziv Sokolov/U.S. Embassy Tel Aviv, חדשות)
ההכנות לפתיחת השגרירות | צילום: Ziv Sokolov/U.S. Embassy Tel Aviv, חדשות

בנוסף, במבנה הקבע שיוקם בעוד כמה שנים (מרבית ההערכות מדברות על חמש-שבע שנים, וזוהי הערכת חסר), לאחר שייהרס מלון דיפלומט הממוקם סמוך למתחם הקונסוליה, ייבנו חדרים מבוצרים, דרכי מילוט, כניסות ויציאות חדשות, חדרים תת קרקעיים, חדרי ביטחון, ויבוצר המקום באמצעות הוספת אלמנטים ביטחוניים מחוץ לקו החזית של הבניין, כדוגמת גדרות, מצלמות אלקטרוניות ועמדות שמירה. בנוסף, עיריית ירושלים התחייבה שלא לאשר בנייה לגובה במרחק קו אווירה קרוב למקום השגרירות.

לוח זמנים משוער:

התאריך הסופי להעברת כל עובדי השגרירות לא ברור - זאת משום שהאמריקנים החליטו על מתווה מדורג להעברת השגרירות. בשלב הראשון, אחרי טקס החניכה, יעברו השגריר פרידמן וצוותו - אם כי, כאמור, הוא לא יוכל לשכון שם באופן קבע, בעיקר בשל סיבות ביטחוניות. עם הזמן, יעברו גם שירותים קונסולריים שכיום ניתנים בתל אביב בלבד. בשלב השני, יצטרכו בעיריית ירושלים לדאוג לעולים הקשישים הנמצאים כיום במתכונת חוסה במלון דיפלומט. לבסוף ייבנה מתחם הקבע, אם כי ברור שזה ייקח עוד זמן, ככל הנראה עוד כמה שנים. את התכנון של השגרירות החדשה מלווה האדריכל הירושלמי המפורסם יגאל לוי.

כך נערכת המשטרה לטקס (צילום: Google Earth)
כך נערכת המשטרה לטקס | צילום: Google Earth

עלות המעבר:

הנשיא טראמפ סיפר בעצמו במסיבת עיתונאים משותפת עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, כי בתחילה הוצע לו מבנה שעלותו הסתכמה במיליארד דולר. לאחר בחינת החלופות, הציע השגריר פרידמן שהבניין הנוכחי, הלא הוא מתחם הקונסוליה בירושלים, יהפוך לשגרירות, בעלות של 150 אלף דולר עבור שיפוץ. טראמפ הקציב לבנייה במקום 400 אלף דולר, באופן זמני ולשנים הקרובות, עד שייבנה המתחם החדש.