המחאה עבדה: ממשלת פולין הודיעה היום (רביעי) כי בכוונתה לתקן את "חוק השואה" השנוי במחלוקת - חוק שגרם למתיחות רבה בין פולין לישראל. דובר משרד ראש הממשלה הפולני הצהיר כי התיקון, עליו יתחילו לעבוד כבר היום, יבטל את העונשים שנקצבו בחוק - לאחר שהחוק "לא השיג את מטרתו". שעות ספורות לאחר מכן, הבית התחתון של הפרלמנט אישר את הסרת הסנקציות הפליליות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ראש ממשלת פולין, מתאוש מורביצקי, אמר הבוקר: "המאבק לאמת הוא מטרת העל של החוק, אנחנו לוקחים בחשבון את המציאות הבינלאומית ביחס לחוק השואה. פולין תמשיך להילחם למען האמת בנוגע לשואה". בעקבות דבריו, הפרלמנט משך את החקיקה שקובעת עונשי מאסר על אמירה שטוענת כי הציבור הפולני היה שותף לפשעים נגד יהודים.
"מי שאומר שפולין עשויה להיות אחראית לפשעי מלחמת העולם השנייה ראוי לכלא", הסביר מורביצקי, "אבל אנחנו פועלים בהקשר בינלאומי ואנחנו לוקחים זאת בחשבון". החוק האוסר לייחס לעם הפולני אחריות כלשהי לפשעי השואה - ומטיל עונש של עד 3 שנות מאסר על מי שיטען שלפולנים יש אחריות לפשעי השואה - עורר ביקורת רבה בישראל ובעולם. החוק שאושר בפולין השנה ערער את היחסים בין הפולנים לבין בעלות בריתה ישראל וארה"ב.
מיכל דבורציק, דובר משרד ראש הממשלה הפולני, הסביר הבוקר בתקשורת המקומית כי החוק נועד "להגן על שמה הטוב של פולין" והשיח סביב החוק מנע את הגשמת המטרה הזו. "יש כלים נוספים בהם נוכל להגן על שמה הטוב של פולין, אנחנו מוותרים על האישומים הפליליים", הדגיש.
שלשום הגיש הארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודים לבית המשפט החוקתי בפולין את עמדתו נגד "החוק הפולני" וטען כי "הטלת מגבלות פליליות מעין אלה על חופש הביטוי לא רק שמובילה לעלייה באנטישמיות, ומחזקת את מכחישי השואה, אלא בסופו של יום גם פוגעת בפולין עצמה, וביחסים בינה לבין העם היהודי".
לאחר הודעתו של ראש ממשלת פולין, בארגון בירכו על ההחלטה: "הארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודים, רואה בהחלטת ראש ממשלת פולין לפעול לתיקון 'חוק השואה' - יום אחד בלבד לאחר שהגשנו את עתירתנו נגד החוק, לביהמ"ש החוקתי בפולין - משום הכרה ראשונית בכך שהחוק אינו יכול להיוותר על כנו. הארגון עוקב אחר הליכי החקיקה בפולין, וילמד את משמעויותיהם, על מנת להמשיך ולקדם את עמדתו לפיה אין להטיל כל מגבלה שהיא על חופש הביטוי ביחס לשואה. במקביל, נמשיך לעשות שימוש בכלים משפטיים על-מנת להיאבק באנטישמיות ברחבי העולם, כפי שעשינו עד כה".