נשיא גרמניה פרנק וולטר שטיינמאייר נאם בכנס באוניברסיטה העברית בירושלים. "הדמוקרטיה הישראלית אולי הצליחה יותר מהגרמנית", אמר והחמיא בפתח הנאום, אך העביר ביקורת ברורה: "מדיניות הכיבוש פוגעת בדמוקרטיה בישראל".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הנשיא שיבח את ההתמודדות של ישראל עם הטרור. "הטרור האסלאמי הכה בנו באירופה ועורר שאלות קשות עבורנו", אמר. "שאלות שאתם מכירים: איפה עובר הגבול בין טרור לביטחון".
"יש כמה סוגיות שמטרידות אותנו", הבהיר הנשיא. "אסור למנוע חירויות מאנשים, אני יודע זאת כגרמני - זהו מדרון חלקלק. היום אני מודאג מהקיצוניות כאן ובארצי. הבנייה בהתנחלויות לא חוקית, כשאני חושב קדימה - רק פתרון שתי המדינות יביא לשלום וביטחון למדינה שלכם ואנו הגרמנים מסייעים לקידום הפיתרון הזה".
שטיינמאייר גם התייחס לסערה סביב פגישתו של שר החוץ הגרמני עם ארגוני השמאל בעת ביקורו בארץ. "אנו הגרמנים אוהבים את הדמוקרטיה בישראל ורוצים לדון עם כמה שיותר קבוצות בחברה הישראלית", אמר. "אני לא מסכים עם המדיניות שעל פיה לא נפגש ראש הממשלה שלכם עם שר החוץ, אבל אני חושב שהפגישה לא הועילה למטרת הביקור. היחסים שלנו עם ישראל הם מיוחדים. אסור לנו לחבל בזה. זו האחריות שלי כנשיא וזה מה שאומר לי ליבי".
"היחסים בינינו חשובים ועמוקים מדי כדי לקשר אותם לשיח כזה או אחר"
בשבוע שעבר דיווח העיתון הגרמני "דר שפיגל", כי הנשיא הגרמני לא ייפגש עם נציגים של ארגון "שוברים שתיקה", כדי למנוע משבר הדומה לזה שנוצר בעקבות פגישותיו של שר החוץ זיגמר גבריאל, וביטול הפגישה שלו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
"בשבועיים האחרונים חווינו רוחות חזקות, אבל הבסיס עליהם מושתתים יחסינו איתן, והוא יכול לעמוד בכל הניסיונות", אמר הנשיא הגרמני מוקדם יותר היום, זמן קצר לפני פגישתו עם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. "היחסים ביננו חשובים ועמוקים מדי כדי לקשר אותם לשיח כזה או אחר. גם כשיש בינינו חילוקי דעות, כפי שהיו בעבר, אלו לא מסכנים את הבסיס. ביקורי כאן נועד כדי להוסיף ולחזק את היחסים ביננו ולבסס עוד יותר את שורשיהם. כחברים, לדעתי, אין לנו צורך בכללים חדשים להתנהלות, ואנו לא צריכים לפחד ממה שמישהו עלול להגיד".
באותו מעמד, הודה ריבלין לשטיינמאייר על תמיכת גרמניה בישראל בהחלטה שהתקבלה נגדה באונסק"ו. "דווקא מתוך המחויבות והכבוד לעמדות שונות, אנו דוחים את החלטתה האחרונה של אונסק"ו המגדירה את ישראל ככוח כובש בירושלים, בירתנו, שבה אתה ניצב כעת אדוני הנשיא", אמר ריבלין. "עם לא יכול להיות כובש בארצו. ואנחנו איננו כובשים בבירתנו. אנחנו מברכים על התנגדותה של גרמניה לנוסח המוטה והמעוות של החלטה זו".
"גם אני נפגשת עם ארגונים אזרחיים"
לפני כשבוע הביעה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל תמיכה בשר החוץ גבריאל, בעקבות הסערה הדיפלומטית שנוצרה עם סירובו של נתניהו להיפגש עמו. מרקל ציינה כי כמו זיגמר, גם היא נוהגת להיפגש עם ארגונים אזרחיים במדינות אחרות.
מרקל התייצבה לצד זיגמר, שנפגש בביקורו עם אנשי "שוברים שתיקה" ו"בצלם", מה שהוביל לסירובו של ראש הממשלה לפגישה משותפת. "היינו בקשר קרוב בזמן שהוא ביקר בישראל", סיפרה.