הארגון שמכיר בהחלטות שנויות במחלוקת נגד ישראל: אונסק"ו, ארגון החינוך, התרבות והמדע של האו"ם, חולל לא פעם שערוריות, וקיבל החלטות מקוממות נגד ישראל לאורך השנים. מדינת ישראל חברה בו מאז 1949 - אלא שמאז 1974, חל מפנה ביחסו של הארגון למדינה - והחלה שרשרת של משברים ומחלוקות מולו. האחרון שבהם הגיע אתמול, יום העצמאות, במהלכו התקבלה החלטה לפיה "ישראל היא כוח כובש בירושלים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אלא שההחלטה מאמש היא איננה הראשונה שעסקה בישראל באופן שעורר זעם בירושלים: כבר ב-1974 החלה המתיחות מול הארגון - שבחר להוציא את ישראל ממנו עקב חפירות ארכיאולוגיות שביצעה סמוך להר הבית. לאחר איומים אמריקניים לשלילת תקציבים, הוחזרה ישראל לשורותיו 5 שנים מאוחר יותר.
ב-1981 הכריז אונסק"ו על העיר העתיקה בירושלים כאתר מורשת עולמי בהמלצתה של ירדן - אלא שבהחלטה החגיגית, לא צוין באיזו מדינה מצויה העיר. 30 שנה לאחר מכן, החליטו חברי הארגון לצרף לשורותיו את הרשות הפלסטינית - גוף שאיננו מדינה, שטוען לזכותו על המקומות הקדושים בבירה.
בתגובה למהלך צירוף הרשות הפלסטינית לאונסק"ו, ישראל, ארה"ב וקנדה החליטו להשעות את העברת הכספים לארגון - מה שגרר תגובה חריפה מצדו, במסגרתה נמנעה זכות ההצבעה של שלוש המדינות הללו בארגון - משבר שנפתר כעבור זמן קצר.
"ליהודים אין זיקה לכותל"
אונסק"ו חולל סערה לאחר החלטה מקוממת במיוחד שקיבל באוקטובר האחרון, כזו שלמעשה מתעלמת מהזיקה בין הדת היהודית לכותל המערבי. ההחלטה עוררה רעש גדול - והובילה לכך שגם מזכ"לית הארגון, אירינה בוקובה, הצהירה שהיא מתנגדת לה וכי הר הבית מקודש ליהדות גם כן. שר החינוך נפתלי בנט הורה בתגובה להשעות כל פעילות מול אונסק"ו עקב קבלת ההחלטה.
שבועיים לאחר אישור ההחלטה הזו, אושרה בהצבעה חשאית החלטה נוספת, לפיה "ישראל פוגעת במקומות הקדושים בירושלים". אתמול, ביום העצמאות ה-69 למדינת ישראל, שב הארגון לעסוק בישראל ואישר החלטה הקובעת כי "ישראל היא כוח כובש בירושלים".