ישראל מורידה דרג הייצוג בטורקיה (צילום: חדשות)
רגע לפני הסכם פיוס | צילום: חדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להכריז מחר (שני) בשעה 13:00 כי הושג הסכם פיוס בין טורקיה לישראל. כל סעיפי ההסכם כבר נוסחו על ידי צוותי המשא ומתן שנמצאים ברומא והניירות כבר מוכנים לחתימה הסופית. ההסכם אומנם לא יכלול את סגן הדר גולדין ז"ל, סמ"ר אורון שאול ז"ל, אברו מנגיסטו ואזרח ישראלי נוסף שמוחזקים בעזה - אך ארדואן יתחייב לפעול להשיבם. ההסכם אמור להיחתם באופן רשמי וסופי ביום שלישי הקרוב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

גורם מדיני בכיר אמר הערב לחדשות 2 כי ראש הממשלה הנחה לעסוק בנושא השבויים והנעדרים כבר בתחילת השיחות עם טורקיה. ישראל קיבלה לידיה מכתב ששלח נשיא טורקיה ארדואן ובו הוא מורה לסוכנויות הביטחון במדינה לפעול לפתרון הנושא. נתניהו שוחח עם ארבע המשפחות ועדכן אותן בנושא.

הנעדרים בעזה (ארכיון) (צילום: באדיבות המשפחה)
ארדואן יפעל להחזרתם | צילום: באדיבות המשפחה

עם זאת הדגיש הגורם המדיני כי ישראל התנגדה להתנות את עצם ההסכם עם טורקיה בהשבת ארבעת הישראלים, מפני שלדבריו התניה כזו הייתה מעניקה לחמאס הלכה למעשה זכות וטו על נורמליזציה בין ישראל לטורקיה.

קרן פיצויים והסרת התביעות

ההסכם המסתמן כולל חזרה לנורמליזציה מלאה בין שתי המדינות, כולל החזרת השגרירים לאנקרה ולירושלים. מלבד ההתנצלות הישראלית על תוצאות משט המרמרה, ישראל תקים קרן פיצוי למשפחות ההרוגים - ובתמורה תסיר טורקיה את כל התביעות נגד חיילי צה"ל.

772514
צילום:

גודלה של קרן הפיצויים יעמוד על 21 מיליון דולר, ובישראל מדגישים כי לא מדובר בביטוי של נטילת אחריות לאירוע אלא מהלך הומניטרי. עוד מדגישים כי ישראל לא תעביר את הכסף עד שהפרלמנט הטורקי לא יעביר חוק שיחסום את כל התביעות נגד חיילי צה"ל.

התנצלות ופיצוי להרוגי משט המרמרה (צילום: רויטרס)
התנצלות ופיצוי להרוגי משט המרמרה | צילום: רויטרס

בכל הנוגע לחמאס ולרצועת עזה - הצדדים הגיעו לפשרה. טורקיה נאלצה לוותר על הסרת המצור הימי על עזה, אך תוכל להעביר ציוד לרצועה דרך נמל אשדוד. כמו כן הוסכם על הקמת תחנת כוח ומתקן התפלת מים בעזה. ישראל מצידה ויתרה על הדרישה לסילוק נציגי חמאס מטורקיה, אך באנקרה מתחייבים כי נציגות חמאס במדינה לא תעסוק בטרור נגד ישראל.

לראש הממשלה נתניהו היה חשוב להבהיר כי ישראל אינה מתחייבת להימנע מפגיעה בראשי חמאס, בהם איסמעיל הנייה. ייתכן שהטורקים יסייעו במגעים כלשהם בין ישראל לחמאס, אך הנושא אינו נכלל בהסכם הרשמי.

"ישראל מתמהמהת". הנייה (צילום: רויטרס, חדשות)
לא יזכה בחסינות. איסמעיל הנייה | צילום: רויטרס, חדשות

אחד הסעיפים המרכזיים בהסכם מסדיר קשרי אנרגיה בין ישראל לטורקיה. השר שטייניץ והנציגים הטורקיים פעלו להשגת הסכם בסוגיה. על פי ההסכם, הצדדים יפתחו באופן מידי בשיחות שיובילו למכירת גז ישראלי לטורקיה.

אסדת הגז "תמר". ארכיון (צילום: פלאש 90  משה שי, חדשות)
ישראל תייבא גז לטורקיה | צילום: פלאש 90 משה שי, חדשות

בצל הסכם הפיוס מנסה סעודיה להוביל מהלך נרחב יותר. תחילתו של המהלך בהסכם פיוס דומה בין מצרים לטורקיה, שיחסיהן מתוחים מאוד. ההערכה היא כי פיוס ישראלי-טורקי ופיוס טורקי-מצרי ייצור גוש של ארבע מדינות חזקות באזור שיוכלו לשתף פעולה - גם אם לא באופן פורמלי - כברית מול אירן בניסיון לבלום את התקדמותה בחזית העירקית ובחזית הסורית.