מקורות ישראלים ואמריקנים בכירים סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס על הפערים שמונעים חתימה על הסכם הסיוע הביטחוני. לדברי הגורמים, ישראל מבקשת יותר מ-40 מיליארד דולרים, כלומר הפרש של עשרה מיליארד מהסיוע הקיים ונחתם מול האמריקנים למשך עשור.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
לדברי הבכירים האמריקנים והישראלים, המגעים לקראת חתימת ההסכם נמשכים, אך יחד עם זאת, טרם הושגה הסכמה בנוגע לסכום. על פי הדיווחים, מדובר בסכום גבוה בהרבה מזה שממשל אובמה מוכן לספק. לטענתם, ישראל דורשת בין השאר, את הבטחת המימון למערכות הגנה מפני טילים כמו "כיפת ברזל", "שרביט קסמים" וטיל החץ, זאת בנוסף לסיוע המובנה הקיים, ללא תלות באישור הקונגרס בארה"ב.
הגורמים האמריקניים טוענים כי ממשל אובמה מתעקש שהכספים, שעד כה שימשו בעיקר לרכישת נשק מצד ישראל, ישמשו רק לרכישת נשק מארצות הברית בלבד, ויסייעו בפיתוח הכלכלה האמריקנית. על פי ההסכם הנוכחי שנחתם ב-2007 וייפקע ב-2018, מחויבת להחזיר 26.3% מכספי הסיוע בקניית ציוד מחברות אמריקניות. אולם לפי הדיווחים, האמריקנים מעוניינים להגדיל שיעור זה ל-100%. ישראל מצדה מעוניינת להמשיך לשמר את המצב הקיים, זאת בכדי לאפשר לה לקנות ציוד צבאי ואמל"ח מגורמים נוספים.
בנוסף, לדברי הבכירים, הפערים משקפים את המחלוקת בין נתניהו ואובמה - שהגיעה לשיאה סביב הסכם הגרעין עם אירן, ונמשכת סביב הקיפאון המדיני. הגורמים בארצות הברית טוענים כי ההצעה הקיימת היא "סכום שיא" שנועד לטפל באיומים ובחשש שאירן תאיים על ביטחונה של ישראל. מנגד, בישראל טוענים כי יש צורך להיאבק בהתעצמות הצבאית של אירן - לאחר שהרפובליקה האסלאמית רכשה נשק רב לאחר הסרת הסנקציות.
בשנים האחרונות המחוקקים בארה"ב הקצו לישראל כ-600 מיליון דולרים מדי שנה עבור תכניות הטילים. בשבוע שעבר פנו יותר מ-80% מחברי הסנאט לאובמה ודחקו בו לחתום במהרה על הסיוע.
בהכנת הכתבה השתתפה קרן בצלאל.