הגולן יוביל למשבר מדיני נוסף? בישיבת ממשלה מיוחדת שנערכה שלשום (ראשון) ברמת הגולן במלאת שנה להקמת הממשלה, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "הגיע הזמן שהקהילה הבינלאומית תכיר סופסוף בכך שהגולן יישאר לצמיתות תחת ריבונות ישראל". האמירה עוררה זעם בגרמניה, ואמש (שני) גם מחלקת המדינה האמריקנית הצטרפה לביקורת על האמירה של נתניהו שלמעשה מספחת את הגולן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"אני לא אתייחס לכל מה שנאמר בישיבת קבינט או לכל רטוריקה", אמר ג'ון קירבי, דובר מחלקת המדינה, בתדרוך לעיתונאים. "עם זאת, אני רוצה להדגיש כי העמדה האמריקנית סביב מעמדה של רמת הגולן לא השתנה במשך שנים רבות: כל ממשל משני צידי המתרס הפוליטי מאז 1967 הדגיש כי השטח הזה אינו חלק מישראל".
הדובר הוסיף כי "התנאים בהם השטח הזה יוחזר יסוכמו במסגרת משא ומתן בין הצדדים". עם זאת, הדגיש קירבי, "המצב הנוכחי בסוריה מקשה כרגע על חידוש המאמצים הללו".
גם גרמניה והאו"ם נגד הצהרת נתניהו: "בניגוד לחוק"
אמש גם שליח האו"ם לסוריה, סטפן דה מיסטורה, הצטרף לביקורת ואמר: "שפה מתסיסה כזו אינה מקובלת במשא ומתן ואינה עוזרת לקידום הנושא". גם בברלין הכרזת נתניהו התקבלה בהפתעה והובילה לגינוי: דובר משרד החוץ הגרמני מרטין שפר נשאל על העמדה הישראלית החדשה ואמר כי "החלטה חד צדדית בנושא" תהווה הפרה של החוק הבינלאומי.
לטענת הדובר, "זהו עיקרון בסיסי של החוק הבינלאומי ואמנת האו"ם - אף מדינה אינה יכולה לדרוש לעצמה את הזכות לספח שטח של מדינה אחרת". עם זאת, הבכיר הבהיר כי גרמניה אינה דורשת כיום את החזרת השטח לסוריה בשל המצב הביטחוני הרעוע במדינה. יש לציין כי מועצת הביטחון של האו"ם התנגדה מפורשות לסיפוח של רמת הגולן על פי החוק הישראלי ב-1981.
"בסביבה שאנחנו נמצאים בה ישראל היא הגורם המייצב - הפתרון ולא הבעיה", הדגיש נתניהו בתחילת השבוע. "אני מעביר מסר ברור: רמת הגולן תישאר לעד בידי ישראל, ישראל לא תרד לעולם מרמת הגולן". נתניהו צפוי לדון בנושא זה עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין בפגישתם ביום חמישי הקרוב.