התנגדות גוברת בממשלה להסכם עם טורקיה: שעות ספורות לאחר שראש הממשלה נתניהו הכריז על גיבוש הסכם הפיוס מול הטורקים, עודכן אמש (שני) יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, בפרטי ההסדר שגובש. לאחר שראש המל"ל הסביר לשר בנט את פרטי ההסכם, הוחלט כי שרי הבית היהודי - בהם בנט ושקד החברים בקבינט - יתנגדו להסכם. "אסור למדינת ישראל לשלם פיצויים לטרוריסטים שניסו לפגוע בצה"ל". אתמול הודיע גם שר הביטחון אביגדור ליברמן כי לא שינה את עמדתו, לפיה הוא מתנגד למהלך.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
השר בנט הוסיף כי במסמך הנלווה להסכם, העוסק בחיילים הנעדרים אורון שאול והדר גולדין ז"ל המוחזקים בידי חמאס, "אין ממש". עם זאת, הצהיר שר החינוך כי "פיוס עם טורקיה הוא חשוב לעת הזו ולאינטרסים של מדינת ישראל". את הסיבה להתנגדותו נימק בנט גם בהיקף הפיצויים שישולמו: "תשלום פיצויים למחוללי פעולת טרור הוא תקדים מסוכן שמדינת ישראל תתחרט עליו בעתיד".
בנט הוסיף כי "ככל שקיימת שליטה טורקית בחמאס, מוטב להם לעשות כל שביכולתם כדי לדאוג שאורון שאול והדר גולדין ז"ל ישובו לישראל".
אתמול הסביר ליברמן כי לא קיבל נימוק שיוביל לשינוי עמדתו העקבית, לפיה הוא מתנגד למהלך. ליברמן התייחס לסעיף בהסכם לפיו ישראל תעביר כ-20 מיליון דולר למשפחות הנפגעים הטורקים בפשיטת צה"ל על משט המרמרה. "יש פיצוי השלכות בעייתיות לעתיד", התריע. "לא נעשה מזה קמפיין כפי שלא עשיתי מהתנגדותי לעסקת שליט בזמנו, אבל עמדתנו ידועה".
ליברמן, שהיה שר חוץ בעת הפשיטה על המשט לעזה, התבטא בעבר כמה פעמים נגד חתימת ההסכם מול הטורקים. "לא תהיה שום התנצלות, אם כבר אנחנו מחכים להתנצלות מצד טורקיה", אמר. בשלב זה לא ברור כיצד יצביע שר הביטחון בישיבת הקבינט שתכונס מחרתיים בכדי לאשר את ההסכם שגובש.
מי שתקף את נתניהו מימין הוא מי שכיהן בעבר כשר בממשלתו - גדעון סער. "אין שום סיבה והצדקה ושום תבונה בלשלם כסף למחבלי המרמרה שניסו לרצוח את חיילי צה"ל", אמר בריאיון למהדורה ראשונה. "אנחנו מדינה שעדיין לא סיימה להתמודד עם אויביה ויצרנו תקדים שמשלמים לתוקפים. הסכם שמתחיל בתשלום למחבלים ייגמר גם בשחרור מחבלים".
"ההסכם יגן על חיילי צה"ל"
מוקדם יותר כינס נתניהו מסיבת עיתונאים ברומא בה הוא הכריז באופן רשמי על הסכם הפיוס בין ישראל לטורקיה. לדברי נתניהו, ההסכם "יגן על חיילי צה"ל", ואינו כולל בתוכו את הסרת הסגר הימי על רצועת עזה. למרות זאת, בהצהרה מקבילה באנקרה, הצהיר ראש הממשלה הטורקי כי "ההסכם יקל מאד את הסגר המוטל על תושבי עזה".
"ישראל הגיעה להסכם בעל חשיבות אסטרטגית למדינת ישראל, לביטחון, ליציבות האזורית ולכלכלת ישראל", אמר נתניהו. "המזרח התיכון בטלטלה והמדיניות שלי היא לייצר אי של יציבות באזור הבלתי יציב הזה. אנחנו עושים זאת עם שכנותינו הקרובות, אנחנו עושים זאת עם יוון וקפריסין, עם רוסיה, גם עם טורקיה וכמובן עושים את כל זה בתיאום מלא עם בעלת בריתנו הגדולה ארה"ב. ישראל וטורקיה הן שתי מעצמות באזור והנתק בינינו לא הועיל לאינטרסים שלנו ומנע מאיתנו לשתף פעולה במקרים שהיה בכך צורך".
"ההסכם יעניק הגנה על לוחמי ומפקדי צה"ל מתביעות אזרחיות ופליליות", הוסיף נתניהו. "כבר היום מצטברות הרבה מאוד תביעות והיקף התביעות עולה, ועלול להגיע למיליוני דולרים ולמניעת חופש התנועה שלהם. כל זה יבוטל. ההסכם יבטיח כי יעבור חוק בפרלמנט הטורקי שיבטל הלכה למעשה את התהליכים האלה".