ראש הממשלה הטורקי הנכנס בינאלי יילדרים אמר היום (שישי) כי אינו מעוניין ביחסי יריבות קבועים עם המדינות השכנות מצרים, רוסיה וישראל. "אין עוינות אמיתית בין העמים", אמר בריאיון ראשון לתקשורת במדינה על רקע הדיווחים מהתקופה האחרונה על התקדמות בשיחות לקראת הסכם פיוס. "עלינו להסתכל על התמונה הגדולה", הוסיף.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"ישראל, סוריה, רוסיה, מצרים, אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו יחסי עוינות קבועים עם המדינות שגובלות בים השחור ובים התיכון", אמר יילדרים. "עלינו להסתכל על התמונה הגדולה. אין לנו עוינות אמיתית בין העמים. זה אפשרי לחזור לימי העבר ולקדם אפילו יותר את היחסים".
במקביל לדברים, נראה כי הסכם בין ישראל לטורקיה אינו רחוק. שר החוץ הטורקי מבלוט קבוסוגלו אמר בשבוע שעבר בריאיון כי ארצו נמצאת "במרחק פגישה או שתיים מנורמליזציה עם ישראל". הבכיר הביע אמון בכך שניתן יהיה להגיע להסכם, שכולל לפי הדיווחים פיצויים על פרשת המרמרה.
בריאיון לכלי התקשורת TRT HABER הבהיר השר את אחד העקרונות החשובים עבור טורקיה במשא ומתן: "אנו רואים חשיבות רבה בכך שישראל תסיר את המחסומים שמונעים סיוע מהפלסטינים ומעזה". בדבריו לא התייחס השר מפורשות להסרת המצור על עזה.
"לשמר את הטורקים בצד הנכון"
לפני כשבועיים טען שר השיכון יואב גלנט כי "ישראל וטורקיה קרובות להסכם". לדבריו, "ההסכם הזה מהותי לביטחון הלאומי של ישראל, ויש לו משמעויות כלכליות מרחיקות לכת". בכנס התאחדות בוני הארץ הוסיף שר השיכון והבינוי כי "יש לישראל אויבים רבים, אנחנו לא צריכים אויבים נוספים. טורקיה היא אחת מהמדינות המוסלמיות המרכזיות באזור לצד מצרים, סעודיה ואירן".
גלנט ציין כי טורקיה היא "מדינה בעלת עצמה כלכלית ומדינית הממוקמת בין אסיה לאירופה, בדרכה של רוסיה לים התיכון ולאוקיינוס האטלנטי. חשיבותה האסטרטגית של טורקיה גבוהה, הגיע הזמן להסדיר וליישב את מערכת היחסים אתה. ההסכמים בינינו לבין הטורקים מגובשים כמעט בכל ההיבטים. על ישראל לפעול כדי לסייע לעולם המערבי לשמר את הטורקים בצד הנכון".
"איננו רוצים בהיווצרותה של אירן נוספת באזור, זהו אינטרס משותף לנו לארה"ב, לאירופה ולעולם החופשי כולו", הוסיף השר. "טורקיה היא מדינה בעלת כלכלה חזקה ומתאפיינת בכוח אדם חרוץ ואיכותי. יש לנו ניסיון טוב עם חברות בניה טורקיות בארץ. הקול הקורא שפורסם לחברות בינלאומיות הביא גם חברות טורקיות להתעניינות ונסיון להגיע לעבוד כאן"