גורמי ביטחון בישראל זועמים הבוקר (שני) על ההחלטה שהתקבלה לפני כשלושה חודשים לעצור עסקה למכירת מטוסים ללא טייס לאוקראינה, זאת בתקווה שהדבר ימנע מרוסיה להעביר לאירן את טילי ההגנה האווירית מסוג S-300. כעת, לאחר שבמוסקווה הודיעו על הכוונה לחמש את אירן, מביעים גורמי הביטחון אכזבה מההתנהלות שאותה הם מגדירים "פחדנית" וקוראים לחדש את העסקה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הביקורת הפנימית על התנהלות הממשלה מגיעה לאחר שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין שיגר בסוף השבוע האחרון מסר חריף לישראל לפיו עליה להימנע מהעברת נשק לאוקראינה. "הדבר יגרום לעוד סבב של עוינות, מניין המתים יעלה, אך התוצאה לא תשתנה", אמר פוטין בריאיון טלוויזיוני ששודר בארצו, והוסיף מסר שאינו משתמע לשתי פנים: "זו הבחירה שעל ההנהגה הישראלית לקחת, הם יכולים לעשות מה שלדעתם נחוץ".
בשיחה עם חדשות 2 Online מתחו גורמי הביטחון ביקורת חריפה על התנהלות ראש הממשלה נתניהו ושר החוץ ליברמן, שלדבריהם אחראים לעצירת עסקת הנשק עם אוקראינה בשל חששם מפוטין. "מול האמריקנים והאירופים הם גיבורים ויודעים לעשות שרירים, אבל מול פוטין הם מפחדים ומונעים פרנסה ממאות אנשים", טענו הגורמים.
רוסיה הסבירה את ההחלטה למכור לאירן את מערכת ההגנה האווירית המתקדמת בכך שמדובר בנשק הגנתי בלבד, כזה שלא עלול לסכן את שלום המדינות השכנות לאירן, ובכללן את ישראל. לטענת גורמי הביטחון הישראלים, גם המטוסים שהיו אמורים להימכר לאוקראינה משמשים למטרות הגנה בלבד. "מדובר בנשק שאינו התקפי", הסבירו. "הנשק היחיד שיש במטוס הוא מצלמה".
שווייה של עסקת המל"טים שבוטלה מוערך בכמה עשרות מיליוני דולרים, דבר שמהווה פגיעה רבה בתעשיות ביטחונית, אבל הנזק עלול להיות רחב הרבה יותר. בתקופה האחרונה הגיעו לישראל בכמה הזדמנויות שונות משלחות מאוקראינה כדי לבחון אפשרויות להצטייד באמצעי לחימה שונים. ביטול עסקת המל"טים מעלה חשש שהדבר יגרום לכך שלא יתבצעו עסקות עתידיות בתחום עם האוקראינים.
ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "איננו מתייחסים בתקשורת לנושאי ביטחון". עד למועד פרסום הידיעה לא התקבלה תגובה ממשרד ראש הממשלה.