ועידת פסגה כלכלית: לכינוס הכלכלי העולמי בירדן הגיעו היום (שישי) מלך ירדן עבדאללה, נשיא מצרים א-סיסי ואבו מאזן, והנשיא לשעבר שמעון פרס מייצג את ישראל בוועידה החשובה. גם שרי החוץ של מצרים ועירק ובכירים נוספים מהמשטר הירדני משתתפים בכינוס - שעוסק גם בנושאים מדיניים ולא רק בכלכלה האזורית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אבו מאזן ניצל את הבמה בעיקר כדי לדרוש מהקהילה הבינלאומית להציב לוח זמנים להפסקת הכיבוש: לדבריו, "אנו שואפים לשלום צודק ומתמשך, לפתרון של שתי מדינות שחיות אחת ליד השנייה בשלום על פי היוזמה הערבית וההסכמים שנחתמו בעבר". אבו מאזן הדגיש את נכונותו למדינה על פי גבולות 1967, "עם ירושלים המזרחית כבירתה", תוך פתרון סוגיות הפליטים והאסירים.
"ישראל עם ההתנחלויות והכיבוש מפריעה לתהליך, היא נסמכת על כוח הזרוע. אנחנו לא מעוניינים בפתרונות זמניים כמו גבולות זמניים שמחלקים את אדמתנו ואנשינו. עם הקמת ממשלה חדשה בישראל, הקהילה הבינ"ל נדרשת לפעול יחד עם הנהלים הבינ"ל ולהציב לוח זמנים להפסקת הכיבוש כדי לאפשר לאנשינו חירות ועצמאות אחרי 67 שנים של עקירה וסבל", הוסיף.
"הוועידה הזו מתקיימת ברגע מכריע עבור האזור", הוסיף יו"ר הרשות. "אנחנו מתקדמים כדי לבנות את מוסדות המדינה שלנו על פי שלטון החוק, תוך כבוד לזכויות אדם וזכויות הנשים ומתוך פלורליזם פוליטי ודמוקרטיה ושקיפות". אבו מאזן התייחס גם לאמנות עליהן חתמה הרשות, ובראשן ההצטרפות לבית הדין בהאג: "מדינת פלסטין פנתה למספר הסכמים בינלאומיים, אך המהלך לא נועד נגד אף אחד - הוא ביטוי לרצוננו להתאים את עצמנו לחוק הבינלאומי".
"אין אלטרנטיבה לשתי המדינות"
הנשיא לשעבר שמעון פרס אמר בוועידה כי "כולנו צריכים לתמוך בחידוש שיחות השלום מצד אחד, ומצד שני למצוא דרכים לעצור את הטרור, ששפך כל כך הרבה דמים וגרם למותם של חפים מפשע". עוד הוא הוסיף כי "בישראל יש רוב לרעיון שתי המדינות. ואני טוען שאין שום אלטרנטיבה טובה יותר לפתרון זה. כעת יש הפרעות לתהליך השלום אבל אני מאמין שאפשר להתניע אותו מחדש, וכמה שיותר מהר יותר טוב. הסטטוס קוו אינו אופציה".
בתחילת הכינוס סיפר המלך עבדאללה על ההתקדמות הטכנולוגית והכלכלית של ירדן, וקרא לשיתופי פעולה כלכליים נרחבים עם העולם. לדבריו, למרות הטלטלה הפוליטית באזור "ירדן נותרה בטוחה עבור משקיעים מכל העולם". בנאומו מלא ההשראה אמר המלך כי "גם כשיש קשיים אסור לנו להשתמש בהם כתירוץ - עלינו לפעול לשתף פעולה כדי לקדם את האזור".
עבדל פתח א-סיסי, נשיא מצרים, נשא גם הוא דברים בכנס. לדבריו, המאבק בטרור אינו שלם ללא רפורמות כלכליות. "הפנאטיות הקיצונית גוברת במזרח התיכון כתוצאה מייאוש ועוני", אמר א-סיסי. "לצד המאבק בטרור, צריך לפעול לעתיד הכולל פלורליזם ושוויון, עתיד שמנוגד לדיכוי והדרה - צריך לשלב זאת עם מלחמה בעוני".