"שילמדו היסטוריה במקום להביע שנאה לישראל": בישראל קיבלו אמש (שלישי) בדאגה את הבשורה הרעה מבריטניה, שם החליטה התאחדות הסטודנטים הארצית לתמוך בתנועת ה-BDS הפועלת לחרם על ישראל. במשרד החוץ חוששים מהתחדשותו של "הצונאמי המדיני" נגד ישראל ומנסים כעת לבלום את התרחבות התמיכה בחרם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שגרירות ישראל בלונדון הבהירה כי נבלם מהלך משמעותי עוד יותר: "במקרה הנוכחי נמנע דיון נרחב במועצת הסטודנטים הארצית, והתקבלה החלטה קיצונית בפורום מצומצם, אשר אין לה כל השלכה מעשית בשטח". בשגרירות, שם עוקבים בדריכות אחר המגמות האנטי-ישראליות בקמפוסים ובקרב הצעירים, הדגישו כי יוסיפו לפעול "בכל האמצעים על מנת לבנות את המכנה המשותף הרחב עם מרבית הסטודנטים בבריטניה, ולסכל יוזמות של מיעוט קיצוני וקולני העוסק בדה-לגיטימציה של ישראל".
עמנואל נחשון, דובר משרד החוץ, אמר כי "מדובר בהחלטה ללא כל השלכה מעשית, של גוף שכבר הביע דעות אנטי ישראליות בעבר". נחשון הוסיף כי "במקום להביע שנאה כלפי ישראל, מוטב שהסטודנטים הבריטים ישקיעו מעט בלימודי היסטוריה ויבינו שהמרחק בין שנאה מילולית ודעות קדומות לפשעים נתעבים אינו כל כך גדול".
סגן שגריר בריטניה בישראל, דוקטור רוב דיקסון, ביקש להבהיר כי "ממשלת בריטניה מתנגדת בתקיפות לקריאות לחרם על ישראל". הוא הוסיף כי "ממשלת בריטניה לעולם לא תניח לאלה הרוצים להחרים את ישראל לקטוע 60 שנות שותפות שעושה כה רבות למען חזיוקן של שתי המדינות שלנו".
סבן ואדלסון מכנסים דיון חירום
בתגובה למאמצי החרם העולמיים, בהם גם הפעולה שסוכלה להרחקת ישראל מהכדורגל העולמי, החליטו אנשי עסקים אמריקנים התומכים בישראל על כינוס חירום: חיים סבן ושלדון אדלסון, שבמרבית הימים חלוקים בדעותיהם הפוליטיות, זימנו פעילים פרו-ישראלים לכינוס דחוף וסגור בלאס וגאס על מנת להחליט על אסטרטגיות נגד פעילויות אנטי-ישראלית בקמפוסים.
המארגנים קיוו להיפגש באופן סודי ולדון על הדרכים למימון פעילות נגד החרם בקמפוסים בחו"ל, אך העיתון האמריקני "פורוורד" דיווח על הפגישה בה ישתתפו תומכים רפובליקנים ודמוקרטים כאחד. בכינוס שייערך בסוף השבוע הקרוב באחד מבתי המלון השייכים לאדלסון ישתתפו גם איש הנדל"ן אדם מילשטין ואשת העסקים הקנדית הת'ר רייסמן לפי הדיווח.
שר החוץ עד לאחרונה אביגדור ליברמן כינה את החלטת הסטודנטים "צביעות וכניעה לתכתיבים של האסלאם הקיצוני. הייתי מצפה מסטודנטים בעלי יושר אינטלקטואלי לפעול קודם כל נגד ג'ון הג'יהאדיסט ושאר האזרחים הבריטים הנלחמים בשורות דאע"ש ובאלו שממשיכים לגייס, על אדמת בריטניה, צעירים בריטים לארגוני טרור. ישראל היא מדינה דמוקרטית ונאורה יותר מכל אותם סטודנטים צבועים".
הרצוג לנתניהו: מנה שר חוץ במשרה מלאה שייאבק בחרם
יו"ר מפלגת יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, קרא לממשלת בריטניה לגנות את ההחלטה של הסטודנטים ו"לצאת נגד תופעות החרם שרק מעוררות שנאה ופוגעות בקידום תהליכים מדיניים". לפיד כינה את הצהרת הסטודנטים "החלטה צבועה וחד צדדית שלא מצוינת בה ולו פעם אחת המילה טרור או ירי רקטות על ישראל".
"איך אפשר להתייחס ברצינות להתאחדות סטודנטים שסירבה לגנות את ארגון הטרור האכזרי בעולם דעא"ש אבל קוראת עכשיו לחרם על מדינת ישראל?" שאל לפיד. לדבריו, "יש עתיד רואה במלחמה בנסיונות להטיל את אימת החרם על ישראל כמשימה ראשונה במעלה בפעילותה בזירה הבינלאומית".
בתוך כך קרא אמש יו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג לנתניהו למנות שר חוץ במשרה מלאה על מנת להיאבק בחזית המדינית נגד ישראל. לדבריו, "נתניהו צופה מהצד במגמות החרם על ישראל- הוא שוכח שהוא ראש ממשלה שצריך לרדת למגרש ולשחק, ליזום ולהבקיע. הפחדנות והמסכנות אינן ולא היו אף פעם דרכי פעולה אמיתיות - הן מפלטו של הטוקבקיסט או הפרשן, זו לא מנהיגות ולא אחריות".
"במקום לפעול באופן יזום וחזק נגד יוזמות ה-BDS יחד עם ידידותינו בעולם הוא צועק מהיציע, מקלל את השופט והשחקנים, מאשים את הדשא והתאורה ולא מבין למה הקבוצה לא מנצחת", הוסיף הרצוג. "כדי לעצור את המתקפות המכוערות נתניהו חייב לפעול בדחיפות, לייצר שינוי עמוק במדיניות החוץ הישראלית, להציג לעולם יוזמות מדיניות ולהוציא את ישראל מהפינה המסוכנת אליה אנחנו נדחקים עוד ועוד בכל יום שעובר".
"מי שמנסה להושיב את ישראל על ספסל הנאשמים הוא איום"
במקביל, נאבקים בישראל גם בקולות מבפנים הפוגעים בתדמיתה של ישראל: סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי זימנה דיון מיוחד במשרדה ביום ראשון הקרוב, שבו יישקלו מספר דרכים להצר את פעילותם של ארגוני שמאל קיצוניים ועמותות אנטי-ישראליות שפועלות בצירים דיפלומטיים נגד ישראל בעולם.
בין הצעדים שנשקלים: הפעלת לחץ על מדינות אירופיות שמעניקות מימון לאותם ארגונים שפועלים נגד ישראל בזירה הבינלאומית, בהם ארגון "שוברים שתיקה" שמפרסם עדויות של חיילים על טענות לביצוע פשעים ועבירות נגד אוכלוסייה אזרחית וילדים – במקרה האחרון במהלך מבצע צוק איתן.
חוטובלי אמרה כי "לא ייתכן שערב פרסום דוח ועדת החקירה של האו"ם למבצע צוק איתן ויממה לפני שמזכ"ל האו"ם באן קי מון מחליט האם להכניס את ישראל לרשימת הארגונים שפוגעים במכוון בילדים כמו ארגוני טרור, יגובו אותן עמותות ישראליות ויזכו לבמה ולתמיכה ממדינות אירופה". לדבריה, "מי שמנסה להושיב את ישראל על ספסל הנאשמים הבינלאומי הוא איום שמשרד החוץ צריך להתמודד איתו בכלים המשמעותיים ביותר".
בהכנת הידיעה השתתפו ערד ניר, אלעד שמחיוף, עמית ולדמן ועופר חדד.