הישראלים יכולים להרוויח 120 מיליארד דולר במהלך העשור הקרוב מפתרון שתי המדינות והפלסטינים כ-50 מיליארד דולר, בעוד שההפסד הכלכלי שעלול להיגרם לישראל מחזרה לעימות אלים מוערך בכ-250 מיליארד דולר - כך עולה ממחקר חדש שערך מכון המחקר האמריקני RAND, הבוחן את עלויות הסכסוך.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המחקר בחן את עלויות הסכסוך הישראלי-פלסטיני במהלך העשור הקרוב לפי חמישה תרחישים עתידיים חלופיים - בהשוואה להמשך הסטטוס קוו. כולם מציגים תסריט של צמיחה כלכלית משמעותית במקרה של הסכם לעומת נזק מתמשך שייגרם מחוסר פתרון.
לפי הנתונים, הכלכלה הישראלית תוכל להרוויח מעל 120 מיליארד דולר בעשור הקרוב אם יאומץ פתרון שתי המדינות, שבו הפלסטינים יקבלו עצמאות ותהיה נורמליזציה ביחסים בין ישראל ושכנותיה. הפלסטינים ירוויחו כ-50 מיליארד דולר מההסכם, כשהתוצר הממוצע לנפש יעלה בשטחי הרשות ב-36 אחוזים.
לעומת זאת, קובעים החוקרים, כי לחזרה למעגל האלימות יהיו השלכות כלכליות שליליות משמעותיות - הן עבור הפלסטינים והן עבור הישראלים - במהלך העשור הקרוב, כשהכלכלה הישראלית תפסיד כ-250 מיליארד דולר בשל החמצת הזדמנויות כלכליות. ואילו התמ"ג לנפש של הפלסטינים עשוי לצנוח בעד 46 אחוזים.
"אנו מקווים שהניתוח והכלים שלנו יכולים לעזור לישראלים, לפלסטינים ולקהילה הבין-לאומית להבין טוב יותר כיצד המגמות הנוכחיות מתפתחות ולזהות את העלויות והתועלות של חלופות למעגל ההרסני הקיים של פעולה, תגובה וחוסר פעולה", אמר ס. רוס אנתוני, מוביל במשותף של המחקר ומנהל היוזמה הישראלית-פלסטינית של מכון RAND.
בנוסף לתרחישים של פתרון שתי המדינות אל מול חזרה למעגל האלימות, בחנו במכון המחקר שלושה תרחישים עתידים חלופיים נוספים: נסיגה חד צדדית מתואמת של ישראל מהגדה המערבית, נסיגה בלתי מתואמת שבה הפלסטינים לא משתפים פעולה והתנגדות בלתי אלימה של הפלסטינים.
ההשלכות של נסיגה חד-צדדית ישראלית מהגדה המערבית תלויות בעיקר ברמת התיאום. אם הישראלים יצליחו לתאם הן עם הפלסטינים והן עם הקהילה הבין-לאומית, ההשלכה הכוללת על הכלכלה הישראלית תהיה זניחה, והכלכלה הפלסטינית תרוויח מדיבידנד כלכלי של קרוב ל-8 מיליארד דולר לאורך תקופה של 10 שנים.
לפי המחקר, אם הנסיגה הישראלית לא תהיה מתואמת, העלות של העברת המתנחלים מהגדה המערבית תטיל על ישראל עלויות כלכליות גדולות, והישראלים עשויים להפסיד 20 מיליארד דולר.
בתרחיש של התנגדות בלתי אלימה, הפלסטינים יפעלו ליצור לחץ כלכלי ובין-לאומי על ישראל - תרחיש שחלק מהמשקיפים טוענים שכבר החל להתרחש עם תנועת החרם העולמית.
במקרה כזה, הישראלים עשויים להפסיד 80 מיליארד דולר והפלסטינים עשויים להפסיד 12 מיליארד דולר, בהשוואה להמשך המגמות הקיימות.
"פתרון שתי המדינות מוביל לתוצאות הכלכליות הטובות ביותר, בפער משמעותי, הן עבור הישראלים והן עבור הפלסטינים", אומר צ'רלס רייס, מוביל שותף של המחקר וסגן נשיא בין-לאומי ב-RAND. "במהלך עשור, הישראלי הממוצע יראה עלייה בהכנסה של בערך 2,200 דולר לעומת רווח של 1,000 דולר אצל הפלסטינים, בהשוואה לתחזיות שלנו לגבי המשך המגמות הנוכחיות".