ביקור הרגעה, בצל הנסיגה האמריקנית מסוריה: יועצו לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ג'ון בולטון, נחת אמש (שבת) בישראל וייפגש עם נתניהו היום - לפני שימשיך לטורקיה. הביקור של בולטון הוא חלק ממסע הסברה ו"הרגעה" שמבצעים היועצים הקרובים של טראמפ, אלו שנותרו בסביבתו. לפי הדיווח בסוכנות הידיעות AP, מטרת הביקור היא "להרגיע את החששות של ישראל בעקבות החלטת הנשיא טראמפ לסגת מסוריה" - וכך גם לגבי טורקיה.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
בכיר בממשל טראמפ אמר לעיתונאים שנסעו עם בולטון כי היועץ "מתכוון לדון בקצב הנסיגה" עם ישראל וטורקיה, וגם בהיקף הכוחות המיוחדים באזור כולו. עוד טען הבכיר האמריקני, ששוחח בעילום שם, כי בולטון יעביר את המסר שארה"ב תהיה "מאוד תומכת" כלפי מתקפות אמריקניות שמכוונות כלפי מטרות אירניות בסוריה.
בארה"ב מדגישים כי בתחילה תוכננה הנסיגה להתבצע תוך מספר שבועות, אך לוח הזמנים הואט לבקשת יועצים, בני ברית של ארה"ב וחברי קונגרס. לדברי הבכיר, בולטון צפוי להסביר לישראל ולטורקיה שחלק מכוחות ארה"ב שמבוססים בסוריה כדי להילחם בדאע"ש יופנו לעירק וימשיכו באותה משימה.
"נצא מסוריה באופן מדורג"
עוד אמור לטעון בולטון, לפי הבכיר, כי "מספר כוחות של צבא ארה"ב עשויים להישאר בעמדה באל-טאנף שבדרום סוריה" - וזאת על מנת לבלום פעילות אירנית באזור. בכיר במחלקת המדינה העביר הערב שני מסרים מרכזיים מממשל טראמפ: הראשון - ארה"ב לא עוזבת את המזרח התיכון, השני - צבא ארצות הברית ייצא מסוריה "באופן מתואם ומדורג".
בכיר אנונימי בממשל טראמפ אמר לרשת NBC כי ארצות הברית עשויה להשאיר חלק מכוחותיה בסוריה לתקופת זמן בלתי מוגבלת. על פי הדיווח, הכוחות יישארו בדרום המדינה ולא בצפונה כפי שהם ממוקמים כיום. מדובר בסתירה להודעת הנשיא טראמפ בחודש שעבר לפיה הוא יוציא את הצבא האמריקני במדינה כיוון שארגון דאע"ש הובס ואין לו סיבות נוספות להישאר שם.
"נשק כימי בסוריה? נגיב בעוצמה רבה"
לפי הדיווחים בארה"ב, בולטון יעודד בכירים בישראל לנקוט עמדה קשוחה כלפי היצרניות הטכנולוגיה האלקטרוניות מסין - ZTE ו-וואווי. ארה"ב הביעה בעבד דאגה מתרחישים של חדירת-סייבר על ידי החברות הללו. במהלך ביקורו בטורקיה צפוי בולטון להזהיר, יחד עם הרמטכ"ל האמריקני ג'וזף דנפורד שיחבור אליו, מפני מתקפה כלפי המורדים הכורדים בסוריה. במקביל, מזכיר המדינה מייק פומפאו יגיע למצרים, ירדן ומדינות המפרץ.
גם בולטון וגם פומפאו, ימים לפני הכרזת הנשיא, טענו שסוריה צריכה לשמש נקודת משען לארה"ב נגד אירן. הנשיא לא שמע או לא הסכים או שינה את דעתו - וניתן להשליך מכך גם על דבריהם במסע ההסברה וההרגעה.
בשיחה עם כתבים במטוס, רגע לפני הנחיתה, הזהיר היום בולטון את סוריה והתייחס לנסיגה המתקרבת של צבא ארה"ב: "אין שום שינוי בעמדת ארצות הברית בנוגע לשימוש בנשק כימי מצד משטר אסד" - וקרא לסורים לא לראות בנסיגה כחלון הזדמנויות למתקפה כימית נוספת. "אין שום שינוי בעמדתנו לגבי כל שימוש בנשק כימי, כל מקרה שכזה יספוג תגובה חזקה - כפי שכבר עשינו פעמיים בעבר", טען. לדבריו, "למשטר של אסד לא צריכות להיות שום אשליות בנושא הזה".
עוד הוסיף היועץ של טראמפ: "כשאנחנו מפרטים לגבי האופן שבו תתרחש הנסיגה ונסיבותיה, אנחנו לא רוצים שמשטר אסד יראה במה שאנחנו עושים כהפחתת ההתנגדות שלנו לשימוש בנשק להשמדה המונית". בולטון הדגיש: "אם יהיה שימוש בנשק כימי, הרבה אפשרויות יהיו על השולחן - אם סוריה לא הקשיבה ללקח משתי התקיפות הקודמות, הבאה תהיה ברורה יותר".
לאחר שהפתיע את העולם ואת ישראל בהכרזתו על נסיגת הכוחות האמריקניים מסוריה, טראמפ הביע השבוע חוסר עניין לגבי עתידה של סוריה. בהצהרה בישיבת קבינט בבית הלבן ברביעי אמר "בכנות, האירנים יכולים לעשות מה שהם רוצים שם - סוריה זה רק חול ומוות".
בפתח ישיבת הקבינט, אמר הנשיא שארצות הברית רוצה להגן על הכורדים בסוריה, אך לטענתו הם מפירים את הסנקציות האמריקניות ומוכרים נפט לאירן. טראמפ הקפיד לציין שגם הכורדים הסוריים וגם אלו היושבים בעירק עוסקים במכירת נפט לאירנים. "אני לא הכנסתי את ארצות הברית לסוריה", אמר הנשיא והאשים את קודמו אובמה בהסתבכות. "אני לא רוצה להיות יותר בסוריה. אומרים שהנסיגה תהיה תוך 4 חודשים, אבל אני לא יודע".
בשבוע שעבר, זמן קצר לאחר הפגישה המדינית בין ראש הממשלה נתניהו לבין מזכיר המדינה האמריקני פומפאו בברזיל, גורם מדיני בכיר הביע שביעות רצון ממהלך הפגישה ותוצאותיה. "נתניהו קיבל 7 מתוך 8 הבקשות שהפנה לארצות הברית", אמר. לפי הגורם המדיני, השניים דנו בנושא הנסיגה האמריקנית מסוריה: "מאמינים שנצליח להשפיע על ארצות הברית".
בפתח פגישתם השבוע שיגר פומפאו מסר מרגיע לנתניהו על רקע החלטת הנשיא טראמפ על הסגת כוחות צבא ארה"ב מסוריה ואמר כי המהלך לא יפגע במחויבות האמריקנית כלפי ישראל. "ההחלטה לסגת מסוריה לא משנה דבר ביחס הממשל הזה כלפי ישראל", אמר פומפאו מחוץ לפגישה בברזיליה. "המחויבות שלנו ליציבות במזרח התיכון ולשמירה על ביטחון ישראל נותרה כמו שהיא גם אחרי ההחלטה. נמשיך גם במלחמה בדאע"ש ובמאבק בתוקפנות האירנית".