שינוי במדיניות של ארה"ב? על רקע האופטימיות בירושלים על כך שייתכן שוושינגטון תכיר בריבונות הישראלית ברמת הגולן - מחלקת המדינה האמריקנית הסירה הערב (רביעי) את המונח "שטחים כבושים" בדוח זכויות האדם השנתי שלה בהתייחסותה הן לרמת הגולן והן לשטחי הגדה המערבית.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
בדוח השנתי של משרד החוץ האמריקני נכתב כי אותם שטחים הם תחת "שליטה ישראלית", ובכך הוחלפה ההתייחסות המסורתית של ארה"ב באשר לשטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים. "בדוח אנו מפרטים על הפרת זכויות אדם בכל רחבי העולם", הסביר מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפיאו.
"בעזרת ההגדרות שלנו אנו מעודדים שינויים ומדיניות של משרד המדינה האמריקנית", הוסיף הדיפלומט האמריקני הבכיר ביותר. "אנו קוראים לממשלים לכבד זכויות אדם". עם זאת, במחלקת המדינה הדגישו כי באשר לשטחי הגדה המערבית לא מדובר בשינוי מדיניות והמונח "שטחים כבושים" הוסר משום שהדוח עוסק בזכויות אדם ואינו משפטי.
פרסום הדוח והשינוי האפשרי שמוצג בו ביחסה של וושינגטון לאותם שטחים לא מגיע בחלל ריק: רק הבוקר הביע ממלא מקום שר החוץ ישראל כ"ץ תקווה שממשל טראמפ אכן יכיר בריבונות הישראלית ברמת הגולן. לדבריו, הכרה בריבונות בישראלית ברמת הגולן תהיה "מענה הולם ומתבקש".
המאמצים של ישראל להביא להכרה אמריקנית קיבלו חיזוק השבוע במהלך ביקורו המתוקשר של הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם עם נתניהו ברמת הגולן. גרהאם, שסייר ברמת הגולן עם ראש הממשלה ועם שגריר ארה"ב בישראל דייויד פרידמן, הצהיר: "אשוב לסנאט ואעבוד עם הסנאטור טד קרוז להתניע מהלך להכרה בגולן כחלק ממדינת ישראל עכשיו ולתמיד".
גרהאם אמר במהלך הסיור: "מה שטוב עבור אמריקה זה ישראל בטוחה, מוגנת ומשגשגת. מדוע? ערכים משותפים, אויבים משותפים, ומנקודת מבט צבאית - המדינה הטובה ביותר שיכולה להיות לארצות הברית באזור בעייתי". הסנאטור הבכיר הוסיף: "ישראל שלטה בטריטוריה הזאת במלחמה על קיומה. האזור הזה נלקח בכוח צבאי משום שהוא שימש כמקום שיגור להתקיף את מדינת ישראל. יש באזור הזה היסטוריה יהודית עשירה. אני עומד על אחד המקומות החשובים ביותר במדינת ישראל מבחינה אסטרטגית".
ראש הממשלה הדגיש כי "רמת הגולן תמיד הייתה חלק מישראל, מאז הימים הראשונים בתולדותינו, והיא בהחלט חלק ממדינת ישראל מאז 1967, ויותר לאחרונה, מ-1981. רמת הגולן היא חלק מישראל והיא חייבת להישאר חלק מישראל לעד. אני חושב שחשוב שהקהילה הבינלאומית תכיר בעובדה הזאת ותקבל אותה, ובמיוחד ידידתנו הגדולה, ארצות הברית. אני מודה לך על תמיכתך. אני חושב שאזרחי ישראל אינם יודעים את כל מה שאני יודע על העבודה שעשית בממשלים עוקבים. אין לנו ידיד טוב יותר ואנו מעריכים זאת. תודה, חבר".
לאחר הצהרת לינדזי גרהאם, הוסיף נתניהו: "מה ששמעתם כאן מהסנאטור גרהאם אלו אמירות חזקות מאוד שמבטאות את המדיניות האמריקנית, המדיניות של הנשיא טראמפ, לתמיכה בישראל. הן לוקחות את זה לצעד מאוד קונקרטי - לשמור על הגולן כחלק מישראל, אחרת הגבול שלנו יהיה עם אירן על שפת הכנרת - ואנחנו לא מוכנים לקבל את זה. מאוד שמחתי לשמוע אותו אומר את הדברים האלה. אני חושב שזה כיוון מאוד חשוב ומאוד מאוד מבטיח לביטחון הלאומי שלנו".