"חוק השואה" שעורר סערה דיפלומטית וציבורית צפוי לעלות היום (רביעי) להצבעה בסנאט הפולני, וזאת בניגוד מפורש להסכמות עם ישראל עליהן הודיע בתחילת השבוע ראש הממשלה נתניהו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
גורמים מדיניים בישראל התייחסו להתקדמות בחקיקה והזהירו כי "אם אכן יעלה החוק לדיון וגם להצבעה ולא רק לתחילת דיון, מה שלא ברור כרגע, זה יכניס את היחסים בין המדינות למשבר חריף".
על רקע המתיחות בין המדינות בשל החוק, ראש הממשלה נתניהו שוחח בטלפון ביום ראשון האחרון עם ראש ממשלת פולין מתאוש מורביצקי: במהלך השיחה סיכמו השניים לפתוח בדיאלוג מיידי בין צוותים של שתי המדינות, כדי לנסות להגיע להבנות בנושא החקיקה. בראש הצוות הישראל עומד יובל רותם, מנכ"ל משרד החוץ.
באותו היום הוזמן סגן השגריר הפולני בישראל לשיחת נזיפה, ובפולין נועדה השגרירה הישראלית עם ראש הממשלה מורביצקי כי להביע התנגדות נחרצת לחקיקה. בתגובה לסערה, פרסם נשיא פולין הצהרה בה ניסה להבהיר את ההיגיון שמאחורי החוק, שלדבריו "נועד למנוע את סילוף האמת, קורא לפוליטיקאים ולפרשנים לדבר על כוונותיו האמתיות של החוק".
בהצהרה ציין הנשיא הפולני כי התייחסותו המלאה לחוק תפורסם רק בתום תהליך החקיקה, דבר שכאמור טרם קרה. "החקיקה בפרלמנט עדיין לא הושלמה ואציג התייחסותי המלאה לכשתסתיים". בנוסף הבהיר כי לשכתו תכבד במקרה זה את האוטונומיות של הפרלמנט במדינה.
נתניהו גינה את החוק, כינה אותו "מופרך" והודיע כי הוא מתנגד לו בתוקף. "אי אפשר לשנות את ההיסטוריה, ואסור להכחיש את השואה", אמר. "הוריתי לשגרירת ישראל בפולין להיפגש עוד הערב עם ראש ממשלת פולין, ולהביע בפניו את עמדתי הנחרצת נגד החוק".