סגן נשיא ארה"ב, מייק פנס, ממשיך את ביקורו הרשמי בישראל והגיע אחר הצהריים (שני) לכנסת לנאום במליאה בפני חברי הכנסת. "אני כאן כדי להעביר מסר פשוט - אמריקה עומדת עם ישראל", אמר פנס לאחר המהומה שעוררו הח"כים הערבים בדיון. לאחר מכן הוסיף בעברית: "שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה". פנס גם הבטיח: "השגרירות האמריקנית בירושלים תיפתח עד סוף השנה הבאה". שידור ישיר
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לא פחות מ-800 אורחים, ובראשם הנשיא ראובן ריבלין, הגיעו למשכן לצורך הישיבה החגיגית. פנס זכה למחיאות כפיים רבות ותוך שניות ספורות פרצה מהומה כאשר חברי כנסת ערבים הניפו כרזות ושלטים: הח"כים הוצאו מהמליאה תוך שניות ספורות על ידי הסדרנים. אדלשטיין הודיע כי הח"כים שהוצאו מורחקים עד לסיום הישיבה והתנצל בפני פנס על התנהגותם.
"טראמפ תיקן טעות בת 70 שנה"
פנס אמר כי הוא חש גאווה להיות בירושלים בירת ישראל: "הודות למנהיגותו של הנשיא, הברית מעולם לא הייתה הדוקה יותר והידידות מעולם לא היה עמוקה יותר. אמריקה עומדת לצד ישראל - אנו ניצבים לצדכם מכיוון שהמטרות והערכים שלהם הם המטרות והערכים שלנו, המאבק הוא אותו מאבק. אנו מאמינים בנכון ולא ברע, כך ארה"ב עשתה תמיד".
"לפני 70 שנה ארצות הברית היתה הראשונה שהכירה בישראל אך המלאכה טרם הסתיימה", טען פנס. "בחודש שעבר הנשיא טראמפ עשה היסטוריה, הוא תיקן טעות בת 70 שנה והכריז שארה"ב תכיר בירושלים כבירת ישראל".
"שלום יכול להגיע רק באמצעות דיאלוג"
לדבריו, "הקשר שלא ייפרם בין העם היהודי לעיר הקדושה הוא בן יותר משלושת אלפים שנה. כאן המלך דוד קידש את המקום ומאז הקמתה של ישראל המודרנית קבעה את המקום כבירתה. ירושלים היא בירת ישראל ולכן הנשיא טראמפ הורה למחלקת המדינה להתחיל בהעברת השגרירות". לדבריו, השגרירות תועבר לפני סוף שנת 2019.
פנס התייחס בנאומו להשלכות הכרזת טראמפ על תהליך השלום: "הנשיא קבע את החלטתו במילותיו כדי לשרת את האינטרס של ארה"ב אבל הוא הבהיר שהחלטה זו משרתת את האינטרס של השלום. הוא מכיר בעובדות ולא בדמיון והעובדות הן הבסיס לשלום ולא הדמיון. ארה"ב ממשיכה להיות מחוייבת להשגת שלום צודק בין ישראל לפלסטינים". עוד קרא פנס לפלסטינים לחזור לשולחן המשא ומתן: "שלום יכול להגיע רק באמצעות דיאלוג".
פנס שב והדגיש כי ההצהרה לא מפרה את הסטטוס קוו בירושלים: "הנשיא הבין שאנו לא נוקטים עמדה לגבי הסכם סופי על הגבולות של מדינת ישראל הוא אף אישר שאם שני הצדדים יסכימו, ארה"ב תתמוך בפתרון שתי המדינות". לדבריו, "אנו מבינים שהשלום ידרוש פשרות אבל אתם יכולים להיות בטוחים - ארה"ב לא תתפשר לעולם על הביטחון של ישראל. כל הסכם שלום חייב להבטיח את יכולתה של ישראל להגן על עצמה בכוחותיה".
"לא נאפשר לאירן נשק גרעיני"
"ארה"ב וישראל עומדות יחד נגד הטרור והרוע", הוסיף פנס. "מנהיגי המזרח התיכון נענו לקריאת הנשיא ואמרו שיהיו מוכנים להתקומם נגד הקיצוניות. נעבוד יחד כדי לתקן את המזרח התיכון כדי שכל האמונות יוכלו לחיות ביחד. בעוד אנו עובדים כדי לחסל את הטרור ולסייע למי שסבל, עלינו להיות נחושים לעמוד על המשמר - ארה"ב תמשיך לעבוד עם ישראל כדי להתמודדד עם המדינה שמובילה את הטרור והיא אירן".
בסוגייה האירנית הבהיר פנס כי ארה"ב תיסוג מההסכם אם לא יתוקן: "לפני שנתיים וחצי המשטר בארה"ב חתם על עסקה שרק דוחה את האפשות להשיג נשק גרעיני. גרעין אירני הוא אסון וההסכם הוא אסון, ארה"ב לא תהיה מוכנה לאשר את ההסכם הזה. בהוראתו של טראמם נמשיך עם העיצומים על אירן כבר בחודש הזה: זה הסיכוי האחרון".
"מה שלא יהיו התוצאות של המו"מ, אני מבטיח הבטחה לישראל ולמזרח התיכון - ארה"ב לא תאפשר לאירן לעולם להשיג נשק גרעיני.
ומעבר להסכם הגרעין, לא נסבול את התמיכה של אירן בטרור", גרס פנס מעל דוכן הכנסת. "אנחנו נתפלל לשלומה של ירושלים שאוהביה יחוו שלום", סיכם את נאומו וזכה למחיאות כפיים רמות. "אנו נמשיך לעבוד למען עתיד טוב יותר לכל אדם אשר קורא לאדמה הזאת בית, מתוך הקשר שלא יינתק בין עמנו אני אומר מתוך ליבי - אלוהים יברך את ישראל".
נתניהו: "ההכרה ההיסטורית תזכה למקומה הראוי בהיסטורית"
ראש הממשלה בנימין נתניהו חלק שבחים לפנס ואמר: "ברוך בואך לציון, ברוך בואך לירושלים. אורחנו רם המעלה, חברי הטוב מייק - אתה סגן הנשיא הראשון שמדבר בכנסת. אתה וטראמפ פועלים כתף לצד כתף לחזק את היחסים בין ישראל לארה"ב, שההם חזקים מאי פעם. סיבה נוספת שאנחנו שמחים שאתה פה היא שאתה מדבר בשם ממשל אמריקני שהוא הראשון שהכיר בירושלים כבירת ישראל".
נתניהו הוסיף ואמר: "ההכרה ההיסטורית הזו תזכה למקומה הראוי בין ההחלטות הבינלאומיות המכוננות בתולדות הציונות - הראשונה הייתה הצהרת בלפור, השנייה בכ"ט בנובמבר, השלישית ב-1948 כשטרומן היה הראשון בין מנהיגי העולם שהכיר בישראל ואילו ההחלטה הרביעית התקבלה בחודש שעבר כשהנשיא טראמפ הפך לראשון בין מנהיגי העולם שמכיר בירושלים כבירתנו הריבונית. במעמד זה, שאני מבטיח שייזכר לדורות על ידי עמנו, אתה ניצבת לצידו של טראמפ במלוא מובן המילה".
"הברית הולכת ומתהדקת"
ראש הממשלה התייחס גם למחאת הח"כים הערבים: "ידידי, כפי שאתה יודע, ישראל היא דמוקרטיה תוססת. שלא כמו בפרלמנטים אחרים במזרח התיכון, כאן אנשים חופשיים להביע את דעתם - הם עושים זאת במרץ ובלהט לא חסרים כאן וויכוחים אבל אני יכול לומר שבסוגיית ההכרה בירושלים כבירתנו - אני מאמין שאני מדבר כמעט בשם כולנו, קואליציה ואופוזיציה כאחת - כשאני מביע את הוקרת התודה העמוקה של אזרחי ישראל לטראמפ ולך על ההכרזה ההיסטורית שלעולם לא תשכח".
עוד הצהיר נתניהו כי ההחלטה על ההכרה בירושלים היא "נקודת ציון בולטת למערכת היחסים הקרובה בין מדינותינו. מול השקרים והזדון אתם מתייצבים מאחורי האמת - בשם כולנו תודה לכם", אמר בהתייחסו גם לנשיא טראמפ ולשגרירה האמריקנית באו"ם ניקי הייי. "הברית בין ארה"ב וישראל הולכת ומתהדקת, אנו בישראל חולקים עם ארה"ב ערכים - יש לנו שותפות עמוקה קשורים במורשת משותפת שיסודה התנ"ך שנכתב כאן".
"אין תחליף ולא יהיה תחליף לקשר עם ארה"ב"
"אדוני סגן הנשיא, יש לנו עתיד משותף", הצהיר נתניהו. "הברית הקרובה בין ארה"ב וישראל איתנה מתמיד - שיתוף הפעולה המודיעיני מעולם לא היה פורה יותר והתמיכה הדיפלומטית מעולם לא הייתה חד משמעית יותר". ראש הממשלה הבטיח: "אנו נבלום את אירן ולא ניתן לה להתחמש בנשק גרעיני. זו המדיניות שלנו ואנו חותרים יחד להשיג שלום אמת עם כל שכנינו כולל הפלסטינים והשלום מתחיל בהכרה בזכותו של העם היהודי למדינת לאום כאן בארץ ישראל, ישראל תמיד הייתה ומיד תהיה מחוייבת לשלום אמת ואני יכול תמיד לשתף פעולה עם הנשיא טראמפ כדי לקדמו ולהשיגו".
נתניהו הבהיר כי "בשנים האחרונות אנחנו מהדקים את קשרינו עם מדינות רבות בעולם כפי שבא לידי ביטוי בהודו, אבל אין תחליף ולא יהיה תחליף לקשר עם ארה"ב ולא יהיה תחליף לארה"ב כגורם המוביל לחיפוש אחר שלום. הברית אינה ניתנת לניתוק כי הי אנטועה עמוק בלבבנו, לישראל אין חברה טובה כארה"ב. ביקורך הוא הזדמנות עבורנו לומר לך ולמדינתך מעומק הלב מילה אחת תודה, על הסיוע הביטחוני הנדיב, על התמיכה הכלכלית בשנים שהיינו זקוקים לה - תודה על תרומתכם להעצמת כוחנו שהיא הבסיס".
הרצוג: "לנוע לכיוון שתי המדינות, מקווים שלא תתייאשו"
יו"ר הכנסת יואל (יולי) אדלשטיין בירך את פנס בדברים שנשא מעל בימת הנואמים. "יותר מכל מדינה אחרת בעולם, ארה"ב היא שותפה נאמנה", אמר אדלשטיין. "אמרת בעצמך פעמים רבות שזה ממש לא מקרי כי את העמים שלנו קושרים חוטים עדינים של ערכים ושאיפות. הם לא נפרמים גם בשעת מחלוקת כי הם נשענים על האמונות הבסיסיות ביותר שלנו: על חזון החירות הלאומית, על אהבת מורשת התנ"ך ועל התקווה לשלום".
יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג הפציר בסגן הנשיא לפעול לחידוש תהליך השלום. "רבים באולם הזה ורוב העם בישראל מבינים את הדחיפות והצורך לנוע להיפרדות פוליטית בינינו לבין הפלסטינים", אמר הרצוג. "עלינו לנוע לכיוון שתי המדינות. אנו מקווים שלא תתייאשו וכי הנשיא, אתה וממשלכם תמשיכו לנסות ולפעול בכל דרך כדי להתניע תהליך מדיני מחודש בינינו לבין הפלסטינים. מיליוני בני אדם, בני כל הדתות, תלויים בכך ומצפים לכך".
זהו הביקור האמריקני רם הדרג ביותר מאז הכרת וושינגטון בירושלים כבירת ישראל. במשטרת ירושלים מזהים כוונות לפעולות מחאה במזרח העיר נגד פנס, אם כי אין התרעות על פעולות אלימות. בהמשך הערב בשעה 20:00 פנס ורעייתו קרן יתארחו במעון הרשמי בבלפור לארוחת ערב חגיגית עם ראש הממשלה ורעייתו שרה.