ראש הממשלה בנימין נתניהו גינה הערב (שלישי) הצעת חוק באירלנד שתאסור ייבוא ומכירת מוצרים מההתנחלויות והורה לזמן את שגרירת אירלנד בישראל למשרד החוץ לשיחת נזיפה בנושא. המשבר בין המדינות מגיע כשלושה שבועות לאחר הביקור בישראל של שר החוץ של אירלנד, סיימון קווייני, במהלכו נועד עם נתניהו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"ראש הממשלה מגנה בתוקף את יוזמת החקיקה האירית שכל מטרתה היא תמיכה בתנועת ה-BDS ופגיעה במדינת ישראל", נכתב בהודעה שפרסמה לשכת נתניהו. "היוזמה נותנת רוח גבית למבקשים להחרים את ישראל ועומדת בניגוד מוחלט לעקרונות המנחים של הסחר החופשי והצדק".
על פי ההצעה, העוברים על החוק צפויים לעונש מאסר של עד חמש שנים. פרנסיס בלאק, הסנאטור האירי שהגיש את הצעת החוק, חתם בעבר על מכתב שקורא להחרים את כל המוצרים והשירותים הישראליים, גם כאלה שמיוצרים בתוך תחומי ה"קו הירוק".
מעבר לאיסור על ייבוא ומכירת המוצרים, החוק אוסר גם על צריכת שירותים שמקורם בשטחים שנכבשו על-ידי ישראל בשנת 1967. בדברי ההסבר לחוק נכתב כי מדובר ב"מהלך שנועד לתת תוקף לחובות המדינתיות שמוטלות במסגרת אמנת ז'נבה הרביעית ביחס להגנה על אוכלוסייה אזרחית בזמן מלחמה והחוק ההומניטרי".
ההצעה לא נוקבת במפורש בשמה של ישראל, כך שהיא לא תחול רק על ההתנחלויות ביהודה ושומרון, אלא על התנחלויות בלתי חוקיות בכל רחבי העולם. באופן תיאורטי, החוק יחול גם על מערב הסהרה, צפון קפריסין וחצי האי קרים. עם זאת, יוזמי החוק הצהירו בעבר כי ההצעה נועדה בעיקרה לאסור על עסקים עם "ההתנחלויות בישראל ביהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורמת הגולן".