שעות ספורות לפני המראתו חזרה לוושינגטון, סגן נשיא ארה"ב מייק פנס ביקר ברחבת הכותל כשהוא מלווה ברעייתו קארן. הביקור יכלול הסבר קצר על המקום וחשיבותו לעם היהודי, וכן על הגילויים והתגליות האחרונות שנמצאו באתר. בהמשך ייגש פנס לאבני הכותל ויישא תפילה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לאחר הביקור בכותל פרסם סגן הנשיא תמונה שלו מתפלל באתר הקדוש. "זכות לבקר בכותל המערבי", כתב סגן הנשיא פנס בעמוד הטוויטר שלו. "זוהי הפעם הרביעית שלנו בארץ הקודש, וקרן ואני תמיד עוזבים בתחושה שהאמונה שלנו התחדשה - אמונה באל, אבל גם באנשים בישראל והמחויבות שלהם לחופש, ביטחון ושלום".כ
פנס הגיע למתחם לאחר ביקורו הקצר ביד ושם. הגעתו של פנס לכותל לוותה בטונים צורמים, לאחר שעיתונאיות שהגיעו למתחם מחו על הפרדתן מעיתונאים. יעל פרידסון מידיעות אחרונות ו-ynet: אמרה "זה לא ייאמן שבאירוע תקשורתי שסוגרים את רחבת הכותל לקהל הרחב, השגרירות האמריקאית מקבלת את התכתיבים של רב הכותל ומפרידה בין עיתונאים לעיתונאיות ומונעת מאיתנו לעשות את העבודה המקצועית שלנו".
בעקבות הביקור רחבות התפילה נסגרו החל מהשעה 10:00 ועד לעזיבת פנס את האזור. התפילות יימשכו כסדרן בבית כנסת סמוך. החל מ-11:00 נסגרו חלק מהכניסות לכותל: הכניסה הראשית דרך שער האשפות, הכניסה דרך הרובע היהודי והכניסה מרחוב השלשלת.
"147 שנים לפניך, ביקר כאן, ממש במקום הזה, מזכיר המדינה של הנשיא לינקולן - וויליאם סוארד", אמר רב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ, לפנס במהלך הביקור. "הוא בודק ומוצא שבין חומות ירושלים חיים באותה תקופה 4,000 מוסלמים - ו 8,000 יהודים! כן - כבר אז, תחת כיבוש עותמני-מוסלמי עוין, היהודים היו רוב תושבי ירושלים".
בריאיון שהעניק היום לסוכנות הידיעות רויטרס, התייחס פנס לפגישות שערך עם נשיא מצרים א-סיסי ומלך ירדן עבדאללה, ואמר כי מסגרת הזמן שארה"ב מקצה להצגת תוכנית השלום תלויה בנכונות של הפלסטיני לשוב לשולחן המו"מ.
"ביקשנו מירדן ומצרים להעביר לפלסטינים את המסר כי הדלת לשיחות השלום עדיין פתוחה", אמר פנס. עוד התייחס סגן הנשיא לשאלת העברת השגרירות האמריקנית לירושלים ואמר כי התכניות למעבר יפורסמו כבר בשבועות הקרובים.
הבוקר הגיע פנס לבית הנשיא בירושלים ונפגש עם הנשיא ריבלין ובטרם קיימו השניים את הפגישה בארבע עיניים נשאו דברים קצרים לתקשורת. בתחילת דבריו כינה ריבלין את פנס "מענטש" והודה לו על הגעתו לישראל. בהמשך סיפר שהוא דור שביעי למשפחה ירושלמית ותיקה והביע גאווה על ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל.
"הקשר בין המדינות מעולם לא היה חזק יותר"
ריבלין התייחס גם למתיחות שהכרה זו יצרה בין ישראל לפלסטינים. "למרות המילים שאבו מאזן השתמש בהן רק בשבוע שעבר, אני חייב לומר שאנחנו חייבים להמשיך למצוא דרך לבנות אמון בין שני העמים", אמר. "עליהם להבין שהעם היהודי חזר למולדתו לא כפיצוי על השואה אלא בגלל שזו ארץ אבותינו".
בהמשך אמר פנס כי ההכרה בירושלים והעברת השגרירות היא "הסימן הברור ביותר עד כה למחויבות הבלתי מתפשרת של ארה"ב לישראל", וציין כי הקשר בין שתי המדינות "מעולם לא היה חזק יותר".
פנס התייחס גם להיבטים כלכליים של היחסים ואמר כי "בין ישראל לארה"ב עוברים יותר מ-45 מיליארד דולר במסחר, ושיתוף הפעולה הביטחוני שלנו מעולם לא היה פורה יותר". פנס חזר על דבריו בנושא אירן והדגיש שאם בעלות בריתה של ארה"ב לא יפעלו לשיפור הסכם הגרעין, ארה"ב תפרוש ממנו.
מוקדם יותר הודה פנס לראש הממשלה בנימין נתניהו ולרעייתו שרה על האירוח אמש בביתם בבלפור. בציוץ בעמוד הטוויטר שלו כתב כי "אנחנו עומדים יחד למען השגשוג והביטחון שלנו. אנו עומדים יחד במאבק בטרור של האסלאם הקיצוני ועומדים יחד כדי להביא לעתיד טוב יותר לשני העמים".